Lundberg tränar allsvenskt silverlag

I juli 2009, på transferfönstrets sista dag, tackade Johnny Lundberg ja till HBK:s locktoner och skrev på ett kontrakt. Fem dagar senare debuterade han för HBK i Allsvenskan i bortamatchen mot Brommapojkarna.

Efter 3,5 år i HBK gick han 2013 till den norska klubben Sandnes Ulf. Våren 2014 återvände han till sin moderklubb Landskrona BoIS.

Efter HBK blev det år i Norge innan han återvände till Landskrona BoIS för att spela två säsonger.

Johnny började spela fotboll i Landskrona BoIS som sex-åring och han avslutade sin aktiva elitkarriär för fem år sedan.

- Jag avslutade min aktiva karriär, då suget efter att spela fotboll avlägsnades ganska rejält allt eftersom, säger Johnny.

Nu bor han med sin familj i en liten by utanför Landskrona och jobbar som lärare på en skola i Landskrona med idrott & hälsa. Han har samtidigt huvudansvaret för en div. 3 klubb i Helsingborg, Råå IF (allsvenskt silverlag 1950/51), och är också aktiv i Skånes Fotbollförbund som SUP (Spelarutveckling)-instruktör. 


En ung Lundberg 2005 i närkamp med Tomas Zvirgzdauskas.


- Efter att jag hade avslutat min aktiva karriär, kände jag att det var min frus tur att bestämma lite vad vårt nästa steg i livet skulle bli. Det är inte alltid lätt att leva med en fotbollsspelare, som flyttat från land till land hela tiden, förklarar Johnny.


- Mitt bästa minne från mina 3,5 år i klubben är 2012, då vi gjorde en fantastisk säsong i Superettan och fick kvalspela mot GIF Sundsvall. Vi vinner kvalet i ett dubbelmöte. Det var så många saker, som jag personligen blev stolt över. Jag fick vara med om att föra klubben in i finrummet igen, där klubben hör hemma, nämligen i Allsvenskan. Det var också speciellt, eftersom jag kom tillbaka efter en långvarig skada. Jag slet av min hälsena i en match mot IFK Göteborg på Örjans Vall i maj 2011.


Bröder. Sommaren 2012 var Lundberg tillbaka på Landskrona IP. Johnny gjorde 3-2 målet men hans halvbror Robin Eliasson Hofsö kvitterade sen i en match som slutade 3-3.


Johnny Lundberg säger så här om föreningen Halmstads BK och sitt samarbete med olika tränare:

- HBK kommer alltid ligga mig varmt om hjärtat, då klubben valde mig att vara lagkapten under de åren jag fick tillbringa i föreningen. Janne Andersson gav mig förtroendet, som ledaren i laget innan han valde att lämna för nya utmaningar. In kom Lasse Jakobsson och vi hade ett väldigt bra samarbete. Jag som lagkapten och han som ansvarig för laget.


- Pep kom in som ny huvudtränare och tyvärr så kom min skada i samma veva, så jag hade dessvärre inte samma kontakt eller inflytande i laget under den långa perioden när jag gick skadad.


Under 3,5 års tid pendlade Lundberg med tåg från hemmet i Landskrona. Utanför Halmstad Centralstation stod cykeln som tog honom till Örjans vall.

- Jens Gustafsson tog över och gjorde, enligt mig, med bravur och fick ihop truppen på bästa sätt genom att bland annat ha ett överlevnadsläger någonstans i kyliga Sverige. Jag och Jens klickade direkt eftersom han var väldigt öppen med att lyssna på hur känslan var i truppen. Det fanns en tydlighet och struktur, som var väldigt viktig att sätta, när vi hade plockat in så pass många nya spelare.

Johnny har inte så mycket kontakt med HBK idag då hans vardagliga uppdrag tar väldigt mycket tid. Han har lyckats att närvara vid några tillfällen men kanske inte så stor utsträckning som han har önskat.

- Det har alltid varit en fröjd att besöka Örjans Vall, med engagerade supportrar och personer, som jobbar för föreningen, säger Johnny.


Firande efter kvalavancemanget 2012 uppe i Sundsvall. Från vänster syns Mikael Boman, Ryan Miller, Johnny Lundberg, Richard Magyar, Antonio Rojas och Gudjon Baldvinsson.

Johnny Lundberg pendlade från Landskrona under åren han var i HBK och han tillbringade många timmar i Halmstad. För varje år som gick, så insåg han vilken fantastisk stad som Halmstad är. Allt från spelare, supporters och företagare, som verkligen hade tre ♥️♥️♥️ för klubben, vilket gjorde det så grymt roligt att just representera den här föreningen.

- Nissan var ett favoritställe man aldrig kunde få nog av. Att få sitta och njuta av lugnet mellan träningarna var härligt, säger Johnny.


När det gäller årets säsong av Superettan säger Johnny Lundberg så här:

- Superettan är alltid en svår serie, då kvaliteten på lagen varierar ganska mycket och alla matcher är väldigt unika i sig. Jag hoppas att HBK fortsätter med samma influenser som tidigare och att man vill jobba med att utbilda ungdomar och deras utveckling. Självklart tycker jag att HBK ska vara ett allsvenskt lag men det krävs tid och tålamod med detta, för att klubben ska vara så väl förberedd när väl klubben tar steget upp. 


JOHNNY LUNDBERG

Född 15 april 1982

Från FC Nordsjaelland 2009, till Sandnes Ulf 2013

Allsvenska matcher/mål 42/3

Kvalmatcher/mål 2/0

Superettan matcher/mål 28/3

Allsvensk i Landskrona BoIS 2002-05 (57/1)

Klubbkarriär Landskrona BoIS (2001-06), FC Nordsjaelland (2006-09), Halmstads BK (2009-12), Sandes ULF (2013), Landskrona BoIS (2014-15), IK Wormo (2016-17)