HBK 106 år!

Den 6 mars 1914 kom ett brev med posten till Halmstads Bollklubb. Detta brev förkunnade att laget vunnit inträde i Riksförbundet och sedan dess räknas denna dag som föreningens födelsedag.

Mycket vatten har runnit förbi Örjans vall längs Nissan sedan dess och föreningen har under tiden blivit en av Sveriges största föreningar. Med våra fyra SM-guld är HBK nionde bästa lag i Sverige genom tiderna. Därtill finns många allsvenska medaljer, en cupseger och flera fina internationella bedrifter.


I HBK:s fina färger har många spelare passerat varav många också har representerat olika landslag, ingen nämnd, ingen glömd.


I Jubileumsskriften 1954 genomfördes en intervju med föreningens  första ordförande Axel Winberg. Nedan i några stycken kan ni läsa om dåtidens problem i början på förra seklet.

"Några som helst inkomster från fotbollsmatcher fanns ju inte, så dom fick sökas på andra håll. Några kronor fick vi genom danstillställningar på gamla Ångköket, anordnandet av amerikanska lotterier var också en liten inkomstkälla och naturligtvis var vi tvungna hålla benhårt på erläggandet av medlemsavgifterna.

 

Ty uppgifter var inte svåra att hitta om vi än gjorde allt för att hålla dessa inom rimliga gränser. A-lagsspelarna fick sålunda själva betala halva resekostnaderna vid bortamatcherna, och jag minns en gång från Ängelholm, där vi hade våra första matchutbyten, att vi på grund av de dåliga kommunikationerna var tvungna att övernatta och därför hyrde några enkelrum med en bädd i varje, men med hjälp av livremmar surrade vi fast tre grabbar i varje bädd för att inte ramla i golvet. På det sättet tjänade vi alltid en slant till ett par nya fotbollskängor eller annat nödvändigt. 

Förr i tiden kontrakterades inte några matcher veckor eller månader i förväg. På lördagskvällen kunde t ex Ängelholm ringa och anhålla om en match dan efter, och då blev det att kuta omkring i stan och leta efter spelare, men intresset var stort och det klickade inte någon gång."


Halmstads Bollklubb är i dag en ung 106-åring med stora ambitioner inför framtiden. Du kan gratulera föreningen på ditt speciella sätt, genom att köpa ett seriekort eller ett medlemskap



Hemmapremiär - lördag 11 april kl. 15.00
Halmstads BK - GIF Sundsvall