Grattis Peder Amberntsson

På måndagen fyller Peder Amberntsson 70 år. Han spelade för HBK i nästan tio säsonger och hann med att båda vinna SM-guld och spela i landslaget.

Peder Amberntsson började som 10-åring i Örgryte IS men på hösten 1974 tog han självmant kontakt med HBK. Detta för att höra om det fanns möjlighet att finna ett framtidsjobb. Detta lyckades HBK med, och anledningen att han sökte sig till HBK är ganska klar. Hans morbror Sven-Agne Larsson var nämligen tränare för HBK.

Inför 1975 hade HBK införskaffat mycket rutin för att förstärka laget. Nya var, förutom Peder, även Hasse Selander och Ingvar Flink. Peder hade under sista året i ÖIS spelat vänsterback och fick till en början spela detta även i HBK. Efterhand satte Sven-Agne honom mer och mer på mittfältet, men nere i Landskrona i september blev han skadad i en lårmuskel och säsongen var över.

På nästan dagen ett år sedan gjorde han comeback just mot Landskrona hemma på Örjans vall när han fick hoppa in i en match som slutade hela 7-1 till HBK. Under de sista fyra omgångarna var han med i truppen och var delaktig i guldet även om han själv inte fick någon medalj.

Under de kommande åren var han ganska självskriven som vänsterback, och fick även debutera i landslaget, dock missade en del av vårsäsongen under guldåret 1979 p.g.a. en ljumskskada. Men han var tillbaka under hösten och gjorde bl.a. två mål och fick vara med om guldmatchen mot AIK.

Han var i stort hela tiden ordinarie med undantag av skadeproblem. Under 1984 blev det bara sju matcher och i näst sista omgången gjorde han sin sista match i Allsvenskan när HBK vann borta mot Norrköping.

Peder var kvar även inledningsvis under 1985 men under sommaren lämnade han för spel i Åhus IF. Han har senare varit ledare i Laholms FK, BK Astrio och Sennans IF.

Morbror Sven-Agne Larsson var tränare i HBK 1973-75 och har även varit allsvensk tränare i Örgryte IS, BK Häcken och Åtvidabergs FF (guld). Dennes son, tillika Peders kusin, Bo-Leine var allsvensk spelare i Örgryte och allsvensk tränare i Åtvidabergs FF.


PEDER AMBERNTSSON

Född 23 mars 1950
Från Örgryte IS 1975, till Åhus IF 1985
UEFA-matcher/mål 3/0
Allsvenska matcher/mål 166/16
Slutspelsmatcher/mål 1/0
SM-guld 1979
HP-Dribblern 1981
Allsvensk i Örgryte IS 1970-73 (56/2)
Landskamp 1 A