Utvecklingen ser bra ut i P16

En stark årgång för HBK är 2004. I fjol fick åldersgruppen fram två landslagsspelare efter Elitpojklägret, och ytterligare ett par spelare har varit med på landslagsläger.

Pojkar födda 2004 består av 18 utespelare och 2 målvakter. Som 16-åringar tränar de en hel del redan i den åldern.
- Vanligtvis fyra gånger i veckan och träningarna varar mellan 90-120 minuter. Våra spelare börjar bli lite äldre och mer klara med sin utbildning så blir mer och mer positionsanpassad träning efter hur vi i HBK vill spela, säger Morgan Ljungkvist, ansvarig tränare i laget.

- Dock lägger vi en del tid fortfarande på individuell utveckling. Dessutom börjar kropparna hos spelarna bli mer mottagliga för fotbollsfys så blir det cirka en gång i veckan. 

Precis som för många andra ställde coronan till det, men även lite föreningens ekonomi.
- Vi hade lite förhoppningar av att åka till Holland precis som tidigare P16-trupper men ekonomin gjorde att vi avvaktade och sen kom coronan så blev inget beslut av att ta. 

- Vi saknar seriespel väldigt mycket. Vi har spelat två matcher i april och maj så det är tunt p.g.a. nationella seriespel är uppskjutna tills vidare. Vi hoppas snart få besked när vi kan komma igång, säger Morgan.

Åldersgruppen har många duktiga spelare och en del av dessa har redan flyttas upp i äldre lag i akademin.
- Ja, i åldersgruppen pojkar födda 2004 ser vi mycket utveckling och vissa är regelbundet i P17 och har testat på träning med P19. I gruppen som vi har ser vi från vecka till vecka också en mognad och en eftertänksamhet som börja växa fram och det är bra för fotbollspelandet.

Att vara fotbollsspelare i HBK innebär inte bara att man lär sig att bli bättre fotbollsspelare, utan det finns fler saker som är viktiga även som människa.
- Vi jobbar lite extra med värderingar och hur vi beter oss. Det gäller även oss ledare. Att man blir en bättre medmänniska för varje vecka som går. 

- Vi fotbollsanpassade den klassiska "fyra hörn"-värderingsövningen för ett tag sen. Det var en intressant upplevelse och bra samtal med killarna som fick tänka till.

Totalt är de fyra ledare som tar hand om laget.
- Jag är ytterst ansvarig totalt sett och styr arbetet. Sen tar alla plats. Jag ställer mig gärna vid sidan om med jämna mellanrum för att få lite perspektiv. Alexander Arvidsson har 100% ansvar för spelarnas fysik och är väldigt duktig på det, berömmer Morgan.

Oftast är det kanske sakerna bredvid fotbollsplanen som man minns mest i efterhand.
- Det som brukar dyka upp som spelarna tycker är kul att minnas tillbaka till är en turnering i Jönköping 2018. Jag gick ner för en backe och under snön var det glattis. Jag flög och landade ganska illa på sakerna i fickorna och fick en rejäl lårkaka. Arvidsson fick linda mig innan matchen började, skrattar Morgan Ljungkvist.


P16 – POJKAR FÖDDA 2004

Ledare Morgan Ljungkvist, Alexander Arvidsson, Tobias Dock, Joakim Sandberg
Antal spelare 20 st


Foto: Louise Dock