Tre tunga titlar för Peter

När HBK byggde inför sin storhetstid på 1990-talet så hämtades spelarna bl.a. från Rydöbruks IF, Torups BK, Vinbergs IF och Varbergs GIF. En av spelarna som var med och vann alla de tunga titlarna var Peter Lennartsson, som i Tvååkers IF spelade div. 4-fotboll som 15-åring.

Peter Lennartsson började sin karriär hemma i Tvååker där han växte upp. När han var sex år tog han sig för första gången till Övrevi IP för att träna med Tvååkers IF. Han var en talang och fick tidigt debutera i A-laget som spelade i div. 4.

- Jag kom med i A-laget när jag var 15 år. Det var en väldigt lärorik tid i Tvååkers IF och jag spelade där till jag var 19 år då HBK hörde av sig.

Tillsammans med Niklas Gudmundsson efter en cupseger borta mot IFK Hässleholm 1993.


Att ta steget från div. 4 till Allsvenskan, som han gjorde inför 1993, är ett stort steg och det minns Peter Lennartsson:

- Det var en enorm skillnad att börja träna med HBK. Tempot var mycket högre och det var tufft i början. Jag kommer dock ihåg att det började lossna efter några månader och jag gjorde allsvensk debut på våren samma år mot Trelleborg.

 

1994 kallar han själv för ett bortkastat år, då han dels gjorde lumpen men även fick operera sin axel. Inför 1995 var han tillbaka och spelade till en början väldigt mycket i laget, men något hände.

- Det året började bra för min del och jag spelade mycket under första halvan av serien. Jag tror inte det var skador som förstörde för mig, utan det kom en viss Fredrik Ljungberg som slog sig in i laget och han var ju rätt okej, säger Peter Lennartsson med ett leende.

Under cupfinalen mot AIK 1995 där Peter vann sin första av tre titlar. 

Men innan ”Freddie” hade slagit igenom fick Peter vara med i startelvan i den historiska cupfinalen mot AIK.

- Jag kommer ihåg att jag spelade hela matchen, som gick på Gamla Ullevi. Vi gjorde en bra match och hade ett riktigt bra lag då, tycker Peter.


Alla artiklar om HBK-profiler finns här


De kommande åren var det tufft med att slå sigi n i startelvan men han spelade ändå tillräckligt för att 1997 få mottaga även ett SM-guld.

- Det starkaste minnet är avslutningsmatchen mot Ljungskile SK på ett smockfullt Örjans Vall. Kommer ihåg att vi inledde väldigt nervöst och avvaktande, men när vi sedan fick första målet så lossnade det, och det blev en övertygande seger till slut. Det var stort att få vara med och vinna Allsvenskan.


Match mot IF Elfsborg 1999. Här i kamp med Kjetil Pedersen.


1999 var han ordinarie på mittfältet och fick då spela med en ny bekantskap som ingen kände till sen tidigare.

-Jag kommer ihåg att Tom Prahl flyttade upp Petter Hansson på mittfältet och vi trivdes väldigt bra ihop. Vi hade lite olika egenskaper som fotbollsspelare och kompletterade varandra väldigt bra. Det var oerhört kul att spela under den tiden, minns Lennartsson, som även var ordinarie större delen av guldåret 2000.

 

- Det var en fantastisk säsong. Vi avslutade 1999 väldigt bra och var en av favoriterna till SM-guldet inför säsongen. Jag kommer ihåg att vi vann premiären borta mot Trelleborg och sedan bara rullade allt på. Tror vi ledde serien från början till slut. Den avgörande matchen mot Elfsborg minns jag givetvis och känslan efteråt när allt var klart är obeskrivlig. Det guldet var speciellt för mig eftersom jag spelade väldigt mycket det året.

Första hemmamatchen 2000 var mot AIK, vinst 4-0. Här i närduell med Daniel Tjernström.

 

Dock blev guldåret 2000 hans sista i HBK, då han valde att utbilda sig till lärare.

- Det var ett svårt beslut men jag tappade suget lite och kände att jag behövde göra något annat. Efter mycket funderande så valde jag att varva ner och lägga mer tid på utbildningen, säger Peter, som varvade ner i Varbergs GIF och senare även blev tränare.

 

- Planen var väl inte att bli tränare men efter åren i Varbergs GIF så spelade jag ett år i Astrio. Efter den säsongen så blev jag tillfrågad om att bli tränare där, så på den vägen är det. Jag tränade Astrio i fyra år och sedan Halmia under en säsong. Det var en rolig och framförallt väldigt lärorik tid. Det är stor skillnad på att vara spelare och att vara tränare, men det var ett härligt gäng spelare och ledare i Astrio, så det var en rolig tid.


Sista säsongen blev 2000. Här jublar Peter efter ett mål mot HIF samma år. I bakgrunden deppar Christoffer Andersson, som femton år senare spelade i Allsvenskan för HBK.


Som tränare tar man med sig intryck från tränare man själv har haft, och Peter vet vilka som påverkat honom mest.

- Tom Prahl var en väldigt duktig tränare och sedan när Janne Andersson kom in som assisterande så lärde man sig massor. Det de två inte vet om fotboll är väl inte värt och veta.

 

Han är gift med Lina och har två barn, Filip, 15 år och Olivia, 12 år. När Filip ville börja spela fotboll, ja, då blev han tränare igen.

- När Filip började spela fotboll i Snöstorp Nyhem så kunde jag inte hålla mig borta, utan hoppade in som tränare där och har snart varit med där i tio år. Det är väldigt kul och vi har 28 väldigt härliga killar i träning.

 

- Det jag framförallt tycker är viktigt inom ungdomsfotboll är att det inte får ske någon tidig toppning utan alla skall få vara med. Jag har sett så många spelare som inte var så bra i tidig ålder utan fick sitt genombrott lite senare. Alla är inte som Fredrik Ljungberg som varit bäst sedan han var liten. Vi har en alldeles för tidig utslagning inom fotbollen idag och det är något som många klubbar och ledare behöver jobba med, anser Peter.

 

För att fylla dagarna än mer så arbetar Peter även på radion.

- Ja, jag har jobbat på Sveriges Radio Halland i många år nu och det är fortfarande lika roligt. Det är oerhört tråkigt just nu när inte Allsvenskan och Superettan har kommit igång. Det skulle ju bli en speciell säsong med Falkenbergs FF och Varbergs BoIS i Allsvenskan och HBK i Superettan. Vi bevakar och sänder alla allsvenska matcher och vissa Superettan-matcher direkt i webbradion. Jag hoppas verkligen serierna kommer igång för det är väldigt roligt att komma ut till de olika arenorna och få kommentera fotboll och träffa många trevliga människor, tycker Peter.

 

Hans huvudsakliga uppgift är dock inte fotbollen och radion, utan något helt annat. 

- Jag jobbar som lärare på Specialenheten, särskolan, i Laholms kommun. Det är ett jobb som är väldigt utvecklande och som jag trivs väldigt bra med, säger han avslutningsvis.


Peter Lennartsson är tillsammans med fyra andra spelare de enda som varit med om tre titlar med HBK. De andra är Fredrik Andersson, Robert Andersson, Torbjörn Arvidsson och Håkan Svensson.PETER LENNARTSSON

Född 22 januari 1973

Från Tvååkers IF 1993, till Varbergs GIF 2001

UEFA-matcher/mål 11/0

Allsvenska matcher/mål 106/2

SM-guld 1997, 2000, lilla silver 1995, 1999

Cupguld 1995

Klubbkarriär Tvååkers IF (-1992), Halmstads BK (1993-2000),Varbergs GIF (2001-02), BK Astrio (2003)