Selakovic har inte lämnat fotbollen

Det finns ingen Bollklubbare som glömmer Stefan Selakovics genombrott när han i seriefinalen mot IFK Göteborg gjorde sina tre första mål i 6-0 matchen. Under sin första sejour vann han dubbla SM-guld och blev allsvensk skyttekung. Därefter spel i Holland och Blåvitt innan han återkom och avslutade sin framgångsrika elitkarriär med en säsong i HBK 2013. Även om den aktiva karriären är över så har han inte släppt fotbollen.
Många Bollklubbare minns söndagen den 3 augusti 1997 med stort välbehag. Det var högsommarväder och Örjans vall visade sig från sin bästa sida och HBK mötte regerande mästarna och toppkonkurrenten IFK Göteborg inför 11 503 åskådare. Dagarna före matchen hade HBK sålt Robert Andersson till Göteborg. 

En ung Stefan Selakovic tog chansen när Robert Andersson försvann inför guldspurten 1997. Tillsammans med Peter Vougt och Mats Lilienberg utgjorde han en farlig anfallstrio.

Ersättare i tremannaanfallet blev 20-årige Stefan Selakovic. Det slutade med att ”Sella” gjorde sitt första allsvenska mål och ytterligare två mål i matchen, som slutade 6-0 till HBK. I slutet av matchen slog landslagsmålvakten Thomas Ravelli uppgivet ut med händerna efter HBK:s ”kross”. Den här matchen var starten på Stefan Selakovics långa och framgångsrika karriär. Målen kan du se här. "Sella" gör 2-0, 3-0 och 5-0.

Stefan Selakovic började att spela fotboll i Varbergs GIF och han var en duktig talang och kom med i samma Hallandslag som Fredrik Ljungberg. Efter att ha tillhört Varbergs A-lag i några säsonger skrev han, som 19-åring, på för HBK inför 1996-års säsong. 

Att få fira SM-guld fick Selakovic göra tre gånger. 1997 och 2000 (bilden) i HBK och 2007 med IFK Göteborg.

Att slå sig in i HBK:s A-lag, som bara månaderna innan hade slagit Parma i en Cupvinnarcupenmatch, var inte det lättaste. Det dröjde till den sjätte omgången innan han för första gången fick sitta på bänken och det var mot Oddevold borta. En månad senare debuterade Stefan genom att göra ett inhopp mot IFK Göteborg på Gamla Ullevi. I slutet av säsongen fick han spela fyra matcher från start.  

Här återfinns alla artiklar om gamla HBK:are.


1997 blev det mest inhopp för ”Sella” före den ovannämnda 6-0 segern mot IFK Göteborg. Han spelade därefter i stort sett samtliga matcher och gjorde på ett mycket snyggt sätt det viktiga 2-0 målet mot Ljungskile i den sista omgången.

Ett guldavgörande mål. Även om han tappade balansen, lyckades han stå på benen och rulla bollen i mål och göra 2-0 mot Ljungskile SK i den avgörande matchen 1997. Ett psykologiskt mål bara två minuter efter Mats Lilienbergs 1-0 mål.

Under 1998 var han inte riktigt ordinarie men från 1999 var han given i startuppställningen. Guldåret 2000 inledde han med att göra sex mål på de fyra första omgångarna. Han blev HBK:s bäste målskytt 2000 med 10 mål. ”Sella” gjorde också det året två mål, ett hemma och ett borta, när HBK slog ut Benfica ur UEFA-cupen. 

2001 gjorde ”Sella” ännu fler mål och vann skytteligan med 15 mål. Det här året fick han också debutera i det svenska landslaget. Hans framgångar på fotbollsplanen resulterade i ett proffskontrakt med den holländska klubben SC Heerenveen.
Han inledde 2000 på ett strålande sätt och gjorde mål i de fyra första matcherna. Här omfamnas han av Mikael Rosén (då Gustavsson) och i bakgrunden Fredrik Andersson.

Inför säsongen 2005 var han tillbaka i svensk fotboll och då i IFK Göteborg. Där blev han för tredje gången svensk mästare. I januari 2013 skrev han åter på för HBK eftersom han inte fick förnyat kontrakt i Göteborg. I HBK var han lagkapten och spelade som högermittfältare. Det blev hans sista år i elitfotbollen. 

Nu bor Stefan Selakovic i Onsala, söder om Göteborg.
- Direkt efter avslutad karriär så arbetade jag 5 år på MAQS Advokatbyrå som sportkonsult. Det innebar i stora drag ett jobb som fotbollsförmedlare eller agent, om man vill kalla det så. Jag är nu sedan 1 ½ år tillbaka egen företagare i samma bransch, berättar Stefan när vi pratar med honom.
Genom arbetet blir det väldigt mycket fotboll eller fotbollsrelaterade frågor för Stefan. Han hinner också med att spela fotboll tillsammans med Tobbe Hysén i division 5-laget Kungsbacka City FC.

Stefan Selakovic fick ju tillfälle även att dra på sig den svenska landslagströjan. Bakre raden Kleber Seerenpää, Mattias Jonsson, Teddy Lukic, Martin Åslund, Jeffrey Aubynn, Stefan Selakovic. Främre raden Anders Svensson, Per Gavelin, Eddie Gustafsson, Karl Corneliusson, Mathias Florén.

Han har många minnen från tiden i HBK:
- Jag kan inte bara ta ett minne, för jag upplevde så många fantastiska saker med HBK på Örjans vall. De två SM-gulden måste jag nämna. 1997 var ju en överraskning då IFK Göteborg var storfavoriter till SM-guldet. Ser jag tillbaka på det idag, så är det inte lika överraskande. Vilka spelare det laget hade; Tommy ”Hacke” Andersson, Fredrik ”Fidde” Andersson, Håkan Svensson, Jesper Mattsson, Torbjörn ”Tobbe” Arvidsson, Magnus ”Turbo” Svensson, Mikael Rosén (Gustavsson), Peter Lennartsson osv. Jag har säkert glömt någon. Och på det en Fredrik Ljungberg, som var på väg fram. Han var fantastisk! 

Målskytt 2013 hemma mot Kalmar. Syns på bilden gör Baldvinsson, Järdler, Selakovic, Magyar, Fagercrantz, Liverstam (i huvudskydd).

- Däremot var vi favoriter 2000! Jag tror inte att det har hänt så ofta att HBK har varit det och att då lyckas vinna kändes fantastiskt. Att Tom Prahl och Janne, som ersatte Johnny Wärn, lyckades bygga om laget från 1997 ska de ha en stor eloge för, säger ”Sella”.

Stefan beskriver föreningen Halmstads BK med orden genuin, ödmjuk, familjär och duktig. Han är agent för några av spelarna i dagens HBK och har därför en hel del kontakt med föreningen.
- Jag har fortfarande kontakt med alla i HBK. Skämt åsido, men i mitt jobb så träffar jag såklart de flesta i föreningen och då både spelare och övrig personal. Tommy Jönsson och Petter Hansson med familjer umgås vi fortsatt med så ofta det nu går, berättar Stefan.

Direkt efter aktiva karriären började han jobba som spelaragent. Här är han på en ungdomslandskamp 2014 tillsammans med Hallands FF:s dåvarande ordförande Björn Andersson.

I Halmstad var Örjans vall ”Sellas” smultronställe och han avslutar med att han tror att HBK vinner serien i år.

STEFAN SELAKOVIC

Född 9 januari 1977
Från Varbergs GIF 1996, slutade 2014 (i SC Heerenveen och IFK Göteborg 2002-12)

UEFA-matcher/mål 24/11

Allsvenska matcher/mål 147/42

Guld 1997, 2000, lilla silver 1999, brons 1998

HP-Dribblern 2001

Allsvensk skyttekung 2001

Allsvensk i IFK Göteborg 2005-12 (201/41)

Svensk mästare med IFK Göteborg 2007

Cupmästare med IFK Göteborg 2008

Landskamper 12 A, 12 U

Klubbkarriär Varbergs GIF (-1995), Halmstads BK (1996-2001), SC Heerenveen (2002-04), IFK Göteborg (2005-12), Halmstads BK (2013), FC Kungsbacka