Sahlman mötte Ronaldo i unga år

Marcus var en lovande målvakt från början, men debuterade i allsvenskan som inhoppare på topp. Det blev några säsonger i HBK innan han under fem år var i Norge. Det kanske inte många vet är att han var med i IFK Norrköpings guldtrupp 2015.

Marcus kom som ung till föreningen och har många fina minnen.
-Jag kom till HBK när jag var tio år, och jag kommer ihåg att jag kände mig väldigt välkommen. Laget hade ingen som ville vara målvakt, och det ville gärna jag vara, säger Marcus, som gillade matcherna mot Leikin i unga år.

Han kom tidigt med i ungdomslandslag. Här en bild från 2002, blott 17 år gammal.

-Två andra minnen från ungdomsåren i HBK är alla segrar mot Leikins -85:or och att spela Laxacupen. Mot Leikin var det alltid jämna matcher med uddamålssegrar och om jag inte missminner mig förlorade vi bara en match mot dom under ungdomsåren.


- Laxacupen spelade jag fem gånger. Det var massa folk på Sannarp, ofta bra väder och roliga matcher som vi oftast vann.

Efter att han blivit uttagen i Hallandslaget kom han med på Elitpojklägret, vilket till slit ledde till spel i pojklandslaget.
-Minnen från ungdomslandslagen, det är klart det var väldigt kul och spännande att resa runt i Europa och spela matcher mot spelare från andra länder. Har för mig det var 2001 som vi spelade en turnering i Portugal. Portugiserna hade en spelare som hade samma namn som en viss brasse, Ronaldo, festligt tyckte vi. Han gjorde två mål mot oss och blev även utnämnd till turneringens bästa spelare, säger han med ett leende.

2003 kom han med i A-truppen. Övre raden K.Söderberg, T.Arvidsson, D.Karlsson, C.Genberg, A.Shulemaja, P.Johansson, T.Zvirgzdauskas, I.Sypniewski, B.Shulemaja, S.Bakkioui. Mellersta raden A.Smith, H.Bartholdsson, R.Andersson, P.Redo, D.Djuric, T.Jönsson, A.Johansson, M.Andersson, J.Borgstrand, E.Gudmundsson, H.Gudkundsson. Främre raden J.Andersson, P.Ingelsten, M.Thylander, M.Nilsson, C.Johansson, M.Sahlman, O.Kullinger, M.Svensson, E.Jensen, J.Thern.

I A-laget på bänken hela 2004 och borta mot Malmö FF fick du hoppa in som anfallare i slutet av matchen. Tanken när Janne sa till dig?
- I pausen under Malmö-matchen fick jag besked att om vi ligger under med ett mål så skulle jag in på topp och stångas med deras stora mittbackar. Helt ärligt trodde jag bara ledarna skojade med mig, men när slutminuterna närmade sig plockades det helt plötsligt fram en matchtröja till mig på vilken mina siffror var påtejpade. Det blev ett kort inhopp och jag kände mig otroligt vilsen där ute, jag hade aldrig varit utespelare. 

- Sedan blev det ett inhopp mot AIK hemma och jag var på väg in mot ÖIS en match, men när jag var i omklädningsrummet och bytte om utökade ÖIS ledningen och jag fick stanna på bänken, säger Markus om sin korta karriär som anfallare.

Tufft i straffområdet. Här i en duell mot Malmö FF där han skyddas av Tomas Zvirgzdauskas och Peter Larsson.

Det blev ytterligare mycket bänknötande innan han sommaren 2006 äntligen fick debutera som målvakt i en match mot Öster hemma.
-Att sitta på bänken är väl aldrig speciellt kul, men det var väldigt kul att äntligen få spela riktiga tävlingsmatcher. Konstigt nog har nog inget minne från de matcherna som sticker ut mer än att det var kul att spela tävlingsmatcher.

Här återfinns alla artiklar om HBK-profiler.

Inför 2007 värvades Magnus Bahne från Finland och Sahlman fick ta ett steg tillbaka, vilket ledde att han samma sommar blev utlånad till Trelleborg.
- Vad gäller värvningen av Bahne så var jag personligen inte helt nöjd sett ur en konkurrenssynpunkt, jag ville spela matcher. Med facit i hand var han en väldigt bra värvning för klubben och han är en fantastisk person som man kunde skratta med på och utanför träningsplanen! Känslan när jag lämnade för Trelleborg var nog en lättnad av att få möjligheten att spela i allsvenskan och faktiskt, även om det känns konstigt att säga det, att lämna HBK.

Vid två tillfällen blev Marcus Sahlman utlånad från HBK till Trelleborgs FF.

-I samband med värvningen av Bahne var det nog första gången jag upplevde fulspelet som ibland kan ske bakom kuliserna i sportvärlden. Personligen var jag inte nöjd med en ny konkurrent och jag uttryckte det i en intervju. Det togs inte emot väl av en högt uppsatt person i klubben. Han gav mig besked att om jag inte höll tyst så skulle han kunna förstöra min karriär och att det var han som bestämde om huruvida jag skulle vara kvar i klubben eller ej. Så när det blev klart att jag kunde gå till Trelleborg var det väldigt skönt och för mig personligen gick det bra och jag trivdes där, säger Markus.

Våren 2008 var Sahlman tillbaka i HBK eftersom Bahne blivit långtidsskadad, men när finländaren var tillbaka blev det ny utlåning till TFF.
- Hade inte Bahne blivit skadad hade jag nog blivit kvar i Trelleborg efter första utlåningen. Men eftersom han var skadad fick jag spela a-lagsmatcher i HBK och det är klart det var kul. Speciellt matchen mot HIF borta med straffräddningen i slutet av matchen var en höjdpunkt. På sommaren valde jag att skriva på för Tromsö som Bosman och skulle flytta dit i januari 2009. För att få speltid under hösten blev det en ny utlåning till Trelleborg där jag visste vad som väntade både sportsligt och socialt. 

Ett tänkt år blev fem. Marcus Sahlman vaktade målet i flera år för norska Tromsö.


Det var tänkt att det skulle bli ett år i Norge men det blev handen full.
-När jag skrev på kontraktet med Tromsö tänkte jag att det blir max en säsong där uppe, men vi trivdes väldigt bra och ett år blev till fem istället. Anna fick jobb och ett socialt nätverk där ganska omgående och 2012 föddes Olle där. Hade det inte varit så långt hem till våra familjer i Halmstad så hade vi nog blivit kvar där. Vintrarna med norrsken och våren mycket snö och sol saknar vi idag, däremot saknar vi inte när det snöar i maj, säger han med ett leende.

-Sportsligt var jag där i en av klubbens bästa perioder. Vi tog brons 2010, silver 2011 och vi var i cup-finalen 2012 samt spelade i Europa Leagues gruppspel 2013 så sportsligt var det väldigt bra. 

Allsvensk i IFK Norrköping tillsammans med bästa kompisen Andreas Johansson. Övriga på bilden Linus Wahlqvist och Lasse Wibe (IFK Göteborg).


Helt plötsligt fick han Janne Andersson som tränare igen när han skrev på för Norrköping.
- Hösten 2013 drabbades jag av en axelskada och vi drog våren 2014 hem till Halmstad där jag skulle göra min rehab med Simon. På våren mötte HBK Norrköping i Halmstad och jag drog till Norrköpings spelarhotell för att träffa Ante och träffade då även på Janne i hotellobbyn. 

-Några veckor senare hörde Janne av sig och undrade om jag ville komma upp till Norrköping på ett korttidskontrakt för att komma igång med fotbollen igen och kanske även konkurrera med Mitov om axeln klarade det. Jag tackade ja och efter några veckor med träning fick jag spela de sista åtta matcherna och vara med att säkra det allsvenska kontraktet. Sedan förlängdes kontraktet över 2015, tyvärr drog jag på mig en hjärnskakning i slutet av försäsongen samtidigt som Norrköpings segertåg började rulla. 

-Efter ännu en hjärnskakning på våren förlorade jag mycket av motivationen och bad därför Janne om att få lämna så fort de fått in en ersättare till mig. För min del blev det inget guldfirande men jag var med i truppen halva säsongen. 

Hur det var att än en gång ha Janne som tränare igen?
- När Ante flyttade till Norrköping från Tyskland så berättade Ante att Janne hade utvecklats som tränare. Det hade han verkligen och det märkte när jag kom till Norrköping. Han var lika strukturerad som tidigare och hade dessutom utvecklat sin förmåga att få spelare och ledare att våga lyckas. Det tycker jag var den stora skillnaden på Janne i HBK jämfört med Norrköping.


Marcus Sahlman spelade även en halv säsong i IS Halmia. Här i en match mot Örgryte IS på Gamla Ullevi.


Efter att han lämnat ”Peking” blev det spel under en kort tid i IS Halmia.
-När jag lämnade Norrköping ville jag spela matcher för att öka motivationen, men jag ville inte flytta på mig och familjen igen så någon längre pendling var inte aktuellt. Så jag gjorde en höst i Halmia. Jag trivdes väldigt bra med killarna i laget men saknade elitfotbollen, att gå ner i divisionerna ökade inte motivationen. 

Det blev även en kort tid på mycket lägre nivå i Simångsdalens IF.
- Jag träffade en gammal kompis från grundskolan som var tränare för Simlångsdalen, och han frågade om jag ville komma förbi och träna nån gång och kanske vara back up vi något tillfälle. Så därför blev det några matcher där, berättar Markus.

I dag bor Markus Sahlman i Halmstad med sin familj och lever ett ganska normalt familjeliv.
- Idag bor jag med min fru Anna och våra barn Olle som är 8 år och Ella, 5 år, i Halmstad. Parallellt med tiden i Halmia läste jag färdigt gymnasiet och läste därefter bygg- och fastiighetsekonomi på högskolan i tre år. Förra året hörde jag av mig till till Janne och frågade om han kunde ställa upp som referens när Riksbyggen ville prata med min senaste chef när jag sökte jobb där. Så sedan ett år tillbaka jobbar på Riksbyggen som ekonom. 

När du tänker tillbaka på fotbollen, hur är känslan då?
-Jag kan sakna de viktiga kvällsmatcherna i slutet av säsongen med mycket folk på läktarna, dagg i gräset och strålkastarljus. Att vinna de matcherna och sen inte kunna sova på kvällen på grund av adrenalinet som pumpar, den känslan saknar jag. 

Några av sina gamla HBK-kompisar har han ganska ofta kontakt med.
- Ja, Ante och Peter Larsson stöter jag på med jämna mellanrum. Våra barn är jämngamla så vi stöter på varandra på skola, dagis och aktiviteter men även lite privat också, säger Markus Sahlman avslutningsvis.Marcus Sahlman

Född 2 januari 1985
Egen produkt, till Tromsö IL 2009 
UEFA-matcher/mål 1/0

Allsvenska matcher/mål 26/0

Allsvensk i Trelleborgs FF 2007, 2008 (25/0) och IFK Norrköping 2014 (8/0)

Landskamper 4 U, 8 J, 16 P

Klubbkarriär Halmstads BK (-2008), Trelleborgs FF (lån 2007, lån 2008), Tromsö IL (2009-13), IFK Norrköping (2014-15), IS Halmia (2015), Simlångsdalens IF (2016).