Raul Ruiz spelar i andraligan i Spanien

Det är tisdagen den 1 februari 2011. När folk läser sin Hallandsposten sätter nog en del kaffet i halsen. På sportsidorna står det: Real Madrid-trio till HBK! Nye tränaren Peps kontakter har lånat in spanska jokrar. En av dem var den då 20-årige Raul Ruiz Matarin.

I dag har Raul Ruiz blivit 30 år, han är gift och har en tvåårig dotter och bor i Alicante. Fram till 10 års ålder spelade han med Sporting Plaza Angel innan han 2000 bytte klubb till Hercules CF och där han fick debutera i A-laget under säsongen 2008/09.
- Jag började då med dem i andra divisionen, för att året efter gå över till Real Madrid, säger Raul Ruiz.

Hallandsposten 3 februari 2011. Faksimil från första sidan.

I Real spelade han i B-laget, som går under namnet Real Madrid Castilla. Tillsammans med José Zamora Girona och Javier Hernandez Gonzalez blev han i slutet av januari 2011 tillfrågad om han ville bli utlånad till Halmstads BK.
- Sanningen är att jag aldrig tvekade på att åka dit. Jag hade aldrig spelat utanför Spanien och jag ville verkligen pröva lyckan, minns han.


Samtliga artiklar om HBK-profiler finns här!

Upplevelsen var stor att lämna varma Spanien och komma upp till Sverige. Och fotbollsmässigt var det annorlunda tycker Raul Ruiz.
- Fotbollen i Sverige var mycket mer fysisk än i Spanien. Spelet är mer direkt men jag gillade den fotbollen. Det var en bra liga att spela i och en mycket trevlig upplevelse som gjorde mig till en bättre fotbollsspelare.


Raul Ruiz jublar över sitt enda allsvenska mål. Övriga på bilden Joe Sise, Emil Salomonsson och Jonas Gudni Saevarsson (7).


Han var den ende spanjoren som spelade samtliga matcher under sin tid i föreningen. Oftast var han höger yttermittfältare, även om han några gånger fick spela på topp. Hans enda mål kom i bortamatchen mot Gefle IF, där han bara några minuter efter att han blev inbytt, sköt en frispark via en touch i mål.


Givetvis var den nye HBK-tränaren Pep Clotet Ruiz en stor anledning till att HBK satsade spanskt. Förutom de tre unga killarna från Real Madrid Castilla, så kom även Ivan Diaz och Nauzet Perez till föreningen. För Raul Ruiz betydde Pep mycket.
- Han var en mycket viktig tränare för mig och gav mig förtroende i en känslig tid av min karriär, och jag kommer alltid att vara mycket tacksam för det hangjorde för mig.


Raul Ruiz i action vid hemmamatchen mot Örebro SK.


Under fem månader levde han i Sverige och han har fina tankar om staden och föreningen när han tänker tillbaka.
- Jag minns det med stor glädje och fast det bara var några månader så är det en klubb som jag alltid kommer att ha i mitt hjärta, jag var väldigt glad där. Det var en trevlig stad där man levde bra och där folket var trevliga, precis som alla i klubben.


Efter tiden i HBK flyttade han tillbaka till Spanien.
- Jag åkte tillbaka till Spanien och spelade i flera år för CD Guijuelo. Förra året gick jag över för att spela för AEK Larnaca i högsta ligan på Cypern. Nu är jag utlånad till laget i min stad, Hercules CF, samma klubb som där det hela började en gång i tiden, säger Raul Ruiz. 


I Svenska Cupen-mötet med Malmö FF på Örjans vall.


Han har tyvärr tappat kontakten med sin gamle HBK-tränare.
- Det var länge sedan jag pratade med Pep, men med Zamora och Javi Hernandez pratar jag en del fortfarande.


Karriären är inte över och han tycker att han är inne i den bästa tiden av sin karriär, där en del var en kort period i Halmstads Bollklubb. RAÚL RUIZ MATARÍN

Född 25 mars 1990
Lån från Real Madrid Castilla 2011
Allsvenska matcher/mål 14/1
Landskamper 1 U, 5 J (för Spanien)

Klubbkarriär Sporting Plaza Argel (-2000), Hercules CF (2000-09), Real Madrid Castilla (2009-12), Halmstads BK (lån, 2011), Albacete Balompie (2012-14), San Sebastian de los Reyes (lån, 2013), CD Guijelo (2014-19), AEK Larnaca (2019-), Hercules CF (lån, 2020)