Petter är idag akademichef i IK Sirius

Norrlänningen som kom till HBK tack vare två gamla lagkamrater i Örebro SK. Petter Hansson vann SM-guld, spelade i både Holland och Frankrike och deltog i tre stora mästerskap. I dag är han akademichef i IK Sirius.

Petters karriär började i Stugsunds IK och Söderhamns FF. Under hösten 1997 vann han div. 3 med Söderhamns FF. Han provspelade med Gefle IF, IFK Norrköping och Örebro SK, men hans dåvarande tränare Hasse Olsson hade en kontakt i HBK. 


Petter Hansson kom till HBK 1998 och här en bild från en av hans första allsvenska matcher samma år.


- Hasse hade spelet med HBK:s dåvarande assisterande tränare Johnny Wärn i Örebro SK. Hasse tyckte att det var ett bättre alternativ att spela i HBK, så under hösten 1997, när HBK slogs i guldstriden, var jag nere och provtränade en vecka. Sen var jag nere i december igen och det stod mellan Norrköping och Halmstad, men till slut var Halmstad mer intressant, minns Petter. 


Här finns alla artiklar om våra HBK-profiler.


Det dröjde till senhösten 1998 innan Petter fick göra sin debut hemma mot AIK.

-”Tobbe” blev skadad och jag fick hoppa in. Man trodde väl inte att det var så allvarligt men han var borta ett tag. Första matchen gick bra, jag skulle spela mot AIK:s Johan Mjällby. Jag skulle se till att ta bort honom, han var den som styrde deras spel och var deras speluppläggare, säger Petter, som spelade fyra matcher den hösten.


Jubel efter mål mot Elfsborg 1999. Peter Lennartsson (15) visar stor glädje.


1999 var han ordinarie på mittfältet även om han fick vikariera på mittbackspositionen när Michael Svensson var borta en tid.

-I Söderhamn hade jag nästan alltid spelat mittback, även om jag som yngre testat mittfältet. I HBK blev jag omskolad till mittfältare, och där spelade jag till Jonas Thern kom och sa att, du ska vara mittback, du passar inte som mittfältare.


Hans tredje säsong blev fantastisk med SM-guld och vinsten mot Benfica. Just det året så gjorde Petter ett hattrick i bortamatchen mot Häcken (seger 4-2).

-Jag kommer ihåg något mål men minns att alla inte var supervackra, några var nästan var nästan Grekland-liknande, säger Petter, och menar när han råkade göra mål mot Grekland i EM 2008.


Tillsammans med Michael Svensson, Stefan Selakovic och Robert Andersson firar han SM-guldet 2000. Det var sista året en förening fick mottaga von Roséns pokal, då den året efter byttes ut mot Lennart Johanssons pokal.


-2000 var ett väldigt roligt år där alla i laget umgicks med alla. Vi hade många spelare som var i samma ålder. Vi var väldigt bra fotbollsmässigt men hade också en fantastisk lagmoral. Då var HBK en väldigt bra fungerande förening, från styrelse ner till laget. Allting fungerade bra, det var ordning och reda på allting, menar Petter.


Efter en ganska överlägsen serieseger 2000 blev inte året därefter som man hade tänkt sig.

-Spontant tycker jag nog att vi fick en liten baksmälla. Under guldet 2000 spelade vi väldigt bra och alla accepterade sina roller, medan vi spelare under 2001 fick en ambition att spela mer fotboll och det fungerade inte. Vi var mindre lag 2001 än året före, vi accepterade våra roller bättre 2000, säger en analyserande Petter.


Sista hemmamatchen med HBK spelades mot AIK.


Inför 2002 lämnade Tom Prahl föreningen och gamle landslagsmannen Jonas Thern tog över som tränare. Mitt i sommaren bestämde sig då Petter för att lämna HBK.

-Jag trivdes jättebra i HBK men när möjligheten dök upp så blev jag väldigt intresserad, säger Petter, som skrev på för holländska Heerenveen, en klubb som han var trogen i fem år.


Första utländska klubben blev holländska Heerenveen för Petter.


-När jag kom ner var redan Stefan Selakovic där, liksom Erik Edman. Under mina är kom även Lasse Nilsson, Abgar Barsom och Alfonso Alves dit.

-Jag trivdes väldigt bra, vilket jag har gjort överallt, och det var väldigt utvecklande för mig, framför allt det offensiva spelet, där jag utvecklade mig mycket. Det defensiva spelet hade jag med mig från Sverige, tycker Petter.


Efter Holland blev det även fem år i Frankrike. Först tre år i Rennes innan han avslutade med två år i Monaco.

-Fransk fotboll var en liten återgång till lite mer svensk fotboll. I Holland var det bara anfallsspel som gällde medan man i Frankrike var mer inriktad på försvarsspel och spela på motståndarnas misstag. I Frankrike var spelarna extremt duktiga individuellt och var bättre individuellt sätt än i Holland, tycker Petter.


-Fotbollsmässigt var det sämre i Monaco. Socialt trivdes jag bra, men fotbollen var inte lika bra. Jag skulle fylla 36 år och det gick inte bra, varken individuellt eller för laget. Vi fick en ny tränare och jag blev åsidosatt. Det blev ett enkelt beslut att avsluta karriären och det var aldrig riktigt aktuellt att fortsätta i Sverige.


2007 spelade Petter med Rennes och här är det tröjbyte efter matchen mot Toulouse och deras spelare Johan Elmander.


Flytten gick till Uppsala i Sverige och det blev spel i Sunnersta AIF.

-För första gången fick jag möjlighet att spela med min äldre bror i div. 4. Jag tror jag spelade de fyra sista matcherna och vi var tvungna att vinna tre och det lyckades vi göra, säger Petter, som även året efter spelade några matcher ”men jag spelade fler matcher än jag tränade”.


Eftersom flytten gick till Uppsala var IK Sirius intresserade av att få Petter som spelare.

-Jag var rätt tydligt med att jag inte var intresserad. 


Tanken var att fotbollen helt skulle vara över för honom, han hade inte tänkt att fortsätta efter den aktiva karriären.
-Redan tidigare hade jag sagt att jag inte vill hålla med fotboll efter min aktiva karriär. Jag var ledig i några månader men jag började klättra på väggarna och började jobba på ett fritidshem med personer med funktionsvariationer. Där startade vi något för de som har funktionsvariationer, och som idag heter ”Siriusbollen”, och på det sättet kom jag in i Sirius.


Under hösten 2019 var Petter assisterande tränare för IK Sirius.


Petter kom in i ungdomsverksamheten i Sirius och blev 2017 akademiansvarig. Under hösten 2019 flyttades han upp som assisterande tränare i A-laget i Allsvenskan.

-Jag var med i drygt tio omgångar men efter det året tackade jag nej till en fortsättning och är numera återigen akademichef. Vi har en bra akademi, även om vi inte riktigt är på HBK:s nivå. Till årets A-trupp har vi flyttat upp fyra spelare, det är väldigt roligt. Vi är på väg men har fortfarande mycket att jobba med, tycker Petter.


Han debuterade i landslaget i en inomhuslandskamp 2001 mot Finland. Redan i första landskampen fick han vara lagkapten i en inomhuslandskamp mot Finland. Totalt blev det 43 A-landskamper och han fick vara med om tre slutspel.

-I EM 2004 spelade jag inget, jag var färsk och hade spelat min första riktiga landskamp under våren. 2006 fick jag spela mot Tyskland när Teddy Lukic blivit utvisad och från matchen minns jag att där var väldigt mycket svenska fans.


Mot Grekland 2008 i fotbolls-EM knäade Petter in 2-0 målet. Här är startelvan före matchen. Bakre raden Larsson, Mellberg, Ibrahimovic, Nilsson, Hansson, Alexandersson. Främre raden Svensson, Ljungberg, Andersson, Wilhelmsson, Isaksson. Inte mindre än fyra av spelarna hade slagit igenom i HBK.


-2008 startade jag alla matcher och vi började med att vinna mot Grekland (efter ett mål av Petter), mötte sen Spanien som avgör i slutet på matchen och mot Ryssland hade vi inte en chans. Sen när vi kom hem så körde Ryssland över även Holland, säger Petter, som hemma fick se att Ryssland inte var så dåliga trots allt.


Även i landslaget används sten, sax, påse... Här med Kim Källström medan Mikael Nilsson och Johan Elmander tittar på.


Petter hade en lång karriär på hög nivå och när avslutningsfrågan kommer om vad han minns bäst från tiden i HBK är svaret kanske lite överraskande.

-Först och främst minns jag sammanhållningen inom laget och föreningen. Visst är såklart SM-guldet fantastiskt, men det är inte det första jag tänker på, utan hur jag mådde och trivdes i Halmstads Bollklubb, säger Petter Hansson avslutningsvis.

 

PETTER HANSSON

Född 14 december 1976
Från Söderhamns FF 1998, till SC Heerenveen 2002
UEFA-matcher/mål 16/0
Allsvenska matcher/mål 86/13
SM-guld 2000, lilla silver 1999
HP-Dribblern 2000
Årets Kvast 2000
Slutspel EM 2004 (0/0), VM 2006 (1/0), EM 2008 (3/1)
Årets back 2006, 2007
Landskamper 43 A
Klubbkarriär Stugsunds IK, Söderhamns FF (-1997), Halmstads BK (1998-2002), SC Heerenveen (2002-07), Stade Rennais (2007-10), AS Monaco (2010-12), Sunnersta AIF (2012-13)