Niclas är en av de stora i svensk fotboll

Niclas Alexandersson är uppväxt i Vessigebro och spelade där tills han sommaren 1988 skrev på för HBK. I HBK var han med om cupguldet 1995, innan han lämnade för spel i IFK Göteborg och senare i England. Att han kommer från en fotbollsfamilj är ganska lätt att förstå när nu hans son är den tredje generationen allsvensk fotbollsspelare.

Niclas ”Alex” Alexandersson har en imponerande meritlista. Han har spelat 294 allsvenska matcher i två olika klubbar (HBK och IFK Göteborg), 141 matcher i Premier League i tre olika klubbar (Sheffield Wednesday, Everton och West Ham United) och genom att ha spelat 109 landskamper för Sverige hamnar han på 10:e plats över listan med spelare som har gjort flest landskamper. 


En ung Niclas Alexandersson mot Mjällby AIF 1992 i div.1.


Niclas tillhör alltså en av Sveriges största spelare genom tiderna och han har deltagit i två VM, 2002 och 2006, och två EM, 2000 och 2008. Dessutom deltog Niclas i sommar-OS 1992 i Barcelona tillsammans med Bollklubbarna Håkan Svensson och Niklas Gudmundsson. I OS-laget ingick också de f.d. HBK:arna Jonas Axeldahl och Pascal Simpson.

I landslaget har han gjort 7 mål och 1999 gjorde han avgörande mål i EM-kvalmatcherna mot Bulgarien och Luxemburg men det viktigaste målet i landslaget är nog kvitteringen mot England i VM 2002. Svennis på Englands bänk såg inte glad ut när Niclas hårda vänsterskott passerade Seaman i det engelska målet.


Här finns alla artiklar om gamla HBK-profiler.


Niclas var lika bra med båda fötterna. Det var hans pappa Lennart, som tidigt betonade vikten av att vara duktig med båda fötterna och redan som ett litet barn tränade Niclas på att använda båda fötterna. I en tidningsintervju har Niclas en gång sagt så här:

– Det ger ju en viss fördel i matchsituationer. Speciellt ute på kanten tjänar man på att kunna använda båda fötterna. Jag har pappa att tacka för att jag inte är enfotad.


Jubel med Peter Vougt efter cupguldet 1995.


Allting började för ”Alex” i Vessigebro, 14 km öster om Falkenberg. Han växte upp i en riktig HBK-familj. Farfar Gustav hade varit med i HBK:s styrelse i början av 1970-talet, pappa Lennart spelade i HBK 1969-72 och lillebror Daniel spelade i HBK 1998-99. Daniel, som blev svensk mästare med IF Elfsborg 2006, spelade Niclas ihop med i IFK 2008-09.


Niclas visade tidigt framfötterna på fotbollsplanen och det ledde bland annat till att han fick spela med sin pappa Lennart i Vessigebro BK:s A-lag och att bli uttagen till pojklandslaget. På sommaren 1998 tog han steget över till HBK och redan efter ett år fick han göra allsvensk debut mot Västra Frölunda IF i juni 1989.


Niclas i IFK Göteborg mot Milans Paolo Maldini i Champions League 1996.


Från 1990 spelade Niclas som högerbreddare på mittfältet och på den positionen var han ordinarie tills han lämnade HBK efter säsongen 1995. Han följde med tränaren Mats Jingblad till IFK Göteborg.


Nu bor Niclas i centrala Göteborg och han jobbar som fotbollsinstruktör på Änglagårdsskolan i Göteborg. Det är en 4-9 skola, där samtliga elever har fotbollsträning 3 gånger i veckan på schemat.

- Det blir mycket fotboll genom jobbet och jag är med och tränar min dotter och hennes lag, F-09, i Jitex BK. Dessutom följer jag givetvis sonen Noah och hans karriär i IFK Göteborg lite extra. Så man kan säga att fotboll har en väldigt central roll i mitt liv, berättar ”Alex”.


I England spelade "Alex" först med Sheffield Wednesday...


I år är det 25 år sedan som Niclas var med och vann Svenska cupen med HBK. Det blev seger med 3-1 mot AIK på Gamla Ullevi i Göteborg.

- Segern i Svenska cupen 1995 är ett av mina bästa minnen från HBK-tiden. Framförallt för att det var första titeln och segern gjorde så att vi fick chansen att möta ett av Europas större lag, vilket var en upplevelse för en klubb som oss, säger Niclas när han beskriver cupvinsten.


- Jag har inte så jättemånga minnen från matchen mer än att vi vann med 3-1 och att jag gjorde ett mål och det var gemensam bankett med AIK i Göteborg efter matchen, berättar Niclas, som menar att HBK vann för att de hade ett mycket starkt och spännande lag det året.

... och sen med Everton. Han hade även med en sejour i West Ham.


Cupsegern ledde till att HBK fick spela spännande matcher i Cupvinnarcupen och alla Bollklubbare minns säkert hemmamatchen mot Parma, som spelades på gamla Ullevi. HBK gjorde en stormatch och vann med 3-0 mot storlaget Parma med kända namn som Tomas Brolin, Zola, Stoichkov, Buffon, Baggio, Cannavaro och Inzaghi.


Så här minns Niclas cupäventyret:

- Jag kommer framförallt ihåg hemmamatchen på Gamla Ullevi. Vi hade inget att förlora och vi gjorde en av våra allra bästa matcher mot ett lag fyllt av världsstjärnor. Sedan kommer jag ihåg att när vi skulle åka ner till Italien, så kändes det hur stort som helst. Tyvärr fick vi sämsta möjliga start i bortamatchen och klarade inte av att stå emot trycket, tyvärr. Gissar att det var en kombination av orutin och att Parmas klass, tyvärr, var lite för hög för att vi skulle orka stå emot i två matcher, säger Alex.


Fotbolls-VM 2002 i en närkamp med Argentinas Walter Samuel.


1995 var ett bra fotbollsår för Niclas. Framgångarna på fotbollsplanen ledde till att han i den första Fotbollsgalan fick två priser. Han utsågs till Allsvenskans bäste mittfältare och han fick även priset i folkomröstningen ”Folkets lirare”. När han mottog priset kom han med kvällens kvickaste kommentar:

- Jag visste inte att jag hade så många släktingar.


Priserna mottag han när han representerade HBK och så här beskriver han föreningen Halmstads BK:

- Eldsjälar, lokal förankring, genuin och med bra ungdomsverksamhet.


Vilket smultronställe hade du i Halmstad?

- Egentligen inget specifikt smultronställe, utan snarare olika ställen. Det får bli Örjans vall, som är både vackert och det stället som jag spenderade överlägset mest tid på, berättar Niclas.


Nu för tiden arbetar Niclas Alexandersson på Änglagårdsskolan i Göteborg.


Alex säger att det tyvärr har blivit sämre med åren att ha kontakt med några från HBK-tiden men han stöter på en del av dem ibland i samband med fotbollsmatcher.


Avslutningsvis tippar han hur det går för HBK i Superettan i år:

- Topp tre, hoppas jag!


NICLAS ALEXANDERSSON

Född 29 december 1971

Från Vessigebro BK 1988, till IFK Göteborg 1996

UEFA-matcher/mål 4/0

Allsvenska matcher/mål 118/19

Kvalsvenskan matcher/mål 26/9

Div.1-matcher/mål 13/2

Cupguld 1995, lilla silver 1995

HP-Dribblern 1991

Allsvensk i IFK Göteborg 1996-97, 2004-09 (176/32)

Svensk mästare med IFK Göteborg 1996, 2007

Cupmästare med IFK Göteborg 2009

Deltog i OS 1992, EM 2000, 2008 samt VM 2002, 2006

Årets mittfältare 1995

Folkets lirare 1995

Landskamper 109 A, 2 B, 28 U, 24 J, 12 P

Klubbkarriär Vessigebro BK (-1988), Halmstads BK (1988-95), IFK Göteborg (1996-97), Sheffield Wednesday FC (1997-2000), Everton FC (2000-04), West Ham United (lån, 2003-04), IFK Göteborg (2004-09)