Maholli spelar i danska ligan

Som ung spelare var det långa dagar med pendlande till Halmstad. Allsvensk debut som 17-åring, JSM-guld, skyttekung i Superettan, allsvensk fotboll för tre föreningar och nu i danska ligan. Visst har 27-årige Shkodran Maholli hunnit med en hel del i sin karriär.

Shkodran Maholli växte upp i Hyltebruk och det var i deras idrottsförening som fotbollskarriären började. Han kom i tidigt ålder till HBK och det blev mycket pendling.
-Det var ganska jobbigt men som tur hade jag Ardian (Rexhepi) som jag pendla med. Vi åkte från Hylte kl. 15 och var hemma kl.23 vissa dagar, minns han.  


Shkodran firar efter att ha gjort mål mot Hammarby i JSM-finalen 2012.

Några av ungdomsledarna har betytt mer än andra för honom.
-Jesper Möllerström var den som tog in mig till HBK men det finns fler. Håkan Hallberg var den som såg till att jag skötte mig utanför fotbollen. Jag har många att tacka men Mats Jingblad är den jag hade bäst connection med, vi vann ju U19-SM tillsammans!  

Här finns alla artiklar i artikelserien om gamla HBK:are.


I april 2011, drygt en vecka innan hans 18-årsdag, blev han helt plötsligt allsvensk spelare när han fick vara med i premiären mot Kalmar FF.
-Allt gick så fort, jag hade varit borta mer än ett halvår p.g.a skador och helt plötsligt fick jag chansen med A-laget mot Ljungskile SK i träningmatch och det var där allt började, menar Shkodran.   

Match mot Kalmar FF 2013. Här är han attackerad av Henrik Rydström.

När han fick chansen så var det av den spanske tränaren Josep Clotet Ruiz.
- Pep var speciell, han var en väldigt bra tränare men jag ska inte ljuga, man var lite rädd för honom. Jag minns debuten då jag i halvtid får jag värsta utskällningen av honom som 17-åring. Men jag har flera fina minnen med Pep. 

Under 2012 hade han kontrakt med A-laget men höll till i U19-laget och det slutade bra.
- Jag hade ju kontrakt med A-laget men fick inte vara en del. Det gav mig motivation att vinna SM-guld med U19 det året, vi hade ett bra lag, minns Shkodran. 

Året därpå fick han lite speltid i A-laget men drabbades av en korsbandsskada.
-Jag hade precis blivit kvitt med mina ljumskskador, så det var riktigt hårt. Speciellt när jag drog andra korsbandet, man tänkte ju att de är över, men som tur hade jag min familj och Simon (Bakkioui) som kunde pusha mig genom det, säger en tacksam Shkodran.  

Möte med Gefle IF 2015. Övriga bollklubbare är James Keane och Alexander Berntsson.

Han kom tillbaka från skadorna och nu hade HBK bytt tränare till Janne Jönsson.
-Jag jobbade tillbaka från de två tuffa knäskadorna och jag fick starta några matcher, men det var inte tillräckligt för att jag skulle stanna och utvecklas i HBK, säger han och valde då att gå över till en konkurrent i Superettan; Åtvidabergs FF.  

Under året i Åtvidabergs FF blev han skyttekung i Superettan och uppvaktades av allsvenska lag.

-Det är året då allt vände för mig fotbollsmässigt. Jag hade Roar Hansen som verkligen trodde på mig och jag kunde spela mitt spel. Jag kunde ha dåliga matcher men ändå få spela matchen efter. Det var det jag behövde, jag har Roar och Åtvid att tacka för de. 

Han blev under året i klassiska ÅFF skyttekung i Superettan och blickarna från de allsvenska lagen fanns där direkt. Han valde att gå till BK Häcken men redan efter ett halvår flyttade han vidare till IK Sirius.
-Häcken kändes som ett bra steg men tyvärr gick det som det gick. Jag gick till Sirius där jag hade ett bra år. Jag utvecklades mycket under Kim (Bergstrand) och Tolle (Thomas Lagerlöf).  

Maholli avlossar vänstersläggan i premiärmatchen 2018 med Sirius mot Hammarby.

Det blev ett år i Uppsala innan han valde att lämna Sverige för spel i Danmark, där han är än idag.
-När Silkeborg IF kom in i bilden ville jag testa något utanför Sverige. Det har varit en bra tid här i Danmark. Jag har haft lite skador de senaste månaderna som förstört mitt flow lite men nu är jag tillbaka, säger Shkodran, som har kontrakt fram till siste juni år med danskarna. Vad som händer därefter vet han inte. 

Även om han lämnat Halmstad så finns tacksamheten kvar.
-Jag har kontakt med vissa, Simon har jag alltid kontakt med. Han är en fantastisk människa och sjukgymnast som fortfarande hjälper mig när jag behöver det.  

Just nu tillhör Skhodran danska Silkeborgs IF. Kontraktet går ut i sommar och ingen vet vad som händer efter det.

-HBK som förening betyder allt för mig. Jag kom dit som 13-åring och tog klivit upp till A-laget. Trots alla mina skador så gav de mig nytt kontrakt för att fokusera på min rehab, så jag är väldigt tacksam, avslutar Skhodran Maholli. 


SHKODRAN MAHOLLI

Född 10 april 1993
Från Hyltebruks IF 2007, till Åtvidabergs FF 2016
Allsvenska matcher/mål 17/0
JSM-guld 2012
Skyttekung Superettan 2016
Allsvensk i BK Häcken 2017 (9/0), IK Sirius 2017-18 (28/7)
Landskamper 2 J