Grattis Hans Åkerlund, 99 år!

I dag gratulerar vi Hans Åkerlund som blir 99 år. Han debuterade i Allsvenskan för 78 år sedan och är i dag den äldste levande spelaren av alla som spelat allsvensk fotboll.
Bilden ovan är tagen när Hans Åkerlund anlände till föreningens 90-årsjubileum 2004.


Hans Åkerlund började fotbollskarriären i Nyhems BK redan som 15-åring. Efter sex år i A-laget kom han till HBK 1942 och debuten kom i avslutningsmatchen i juni 1943. Ordinarie målvakten Ove Nilsson hade skadat sig i 0-12 debaclet mot Malmö FF dagarna innan och Hasse fick chansen. 

 

- Vi mötte IFK Norrköping med Gunnar Nordahl, "Åby" Ericsson och Nils Liedholm i spetsen. Nervöst förstås, men det gick över förväntan, vi vann med 2-1, sa Hasse till Hallandsposten när han medverkade i serien "Fotbollslegendaren" i oktober 1992.


Här finns alla artiklar om HBK-profiler.


Det skulle dock dröja nästan två år i innan nästa allsvenska match för Åkerlund. Ove Nilsson var landslagsmässig men när han lämnade föreningen satsade de på Lars Gunnarsson som förste keeper. 


Hasse fick chansen i två matcher men när 1945/46 började var det åter Gunnarsson som de satsade på. Det var först under sista delen som Åkerlund fick spela åtta matcher i följd.


Rekordmagasinet 1950. Översta raden Olle Göransson, Rune Karlsson, Gunnar Johansson, Östen Ståhl, Olle Ericsson, Kaj Borglin. Nedre raden Svante Thorsell, K-G Lavin, Hans Åkerlund, Sture Roslund, Lars Larsson.


Dock blev det degradering, men HBK gick upp direkt, och i tvåan hade Åkerlund tagit över målvaktströjan och behåll den i stort sett fram till hans sista match i november 1952 mot Råå IF i div. 2. De andra målvakterna Lars Gunnarsson, Arne Persson och Leif Johannesson fick bara spela sporadiska matcher.  


I Hallandspostens "Fotbollslegendaren" uttryckte han sig att han gillade derbymatcherna:
- Särskilt mötena med Halmia var roliga. Det var fotbollsfest i Halmstad och fina minnen antingen vi vann eller förlorade. Vi hade landskapsmatcher mot Småland och Blekinge och det var allmän förbrödning mellan halmianer och bollklubbare som alltid dominerade hallandslaget.


När Åkerlund var som bäst fanns det intresse från andra allsvenska föreningar och han fick vid ett tillfälle sitta på bänken i en B-landskamp. Som ung var han med och bildade Halmstads Handbollspojkar (HBP).


Hans Åkerlund är idag den äldste levande allsvenska spelaren och ytterligare tre bollklubbare finns med på listan över de tio äldsta. Listan är framtagen av Carl-Johan Johansson som är medlem i Sveriges Fotbollshistoriker & Statistikers Förening.

1. Hans Åkerlund, Halmstads BK, född 1921
2. Lars Bengtsson, IS Halmia, född 1924

3. Kurt Torstensson, GAIS, född 1925

4. Bertil Forsberg, Halmstads BK, född 1925

5. Olle Göransson, Halmstads BK, född 1925

6. Ove Dansson, Västerås SK, född 1926

7. Arne Lantz, Jönköpings Södra IF, född 1926

8. Lars Appelqvist, IFK Norrköping, född 1927

9. Hans-Åke Johansson, Halmstads BK, född 1927

10. Ingemar Hultgren, IF Elfsborg, född 1927 HANS ÅKERLUND

Född 28 maj 1921.

Från Nyhems BK 1942, till Våxtorps BoIS 1953.

Allsvenska matcher/mål: 34/0.

Kvalmatcher/mål: 2/0.

Div. 2-matcher/mål: 89/0.