Från målet till fritidshem: Robin Malmkvist

Robin fick tidigt intresset av att ställa sig i "holken". Där blev han kvar och efter drygt ett och ett halvt decennium i elitholk-miljön så är numera karriären över och nya kapitel tar vid.
Stora bilden: Robin mot Fulham FC 100722 på Örjans Vall

- Jag hade en period precis när jag började spela fotboll som jag spelade som utespelare men jag tror tränaren såg direkt att det var dött löpp, berättar Robin.

Karriären började i Alvesta GIF utanför Växjö men vid 14 års ålder tog han klivet till Öster där pojkallsvenskan blev den nya miljön. Tre år senare, 17 år gammal, blev det debut i Superettan när en viss Ola Toivonen rammade ner startkeepern i Öster och Robin blev inslängd. 

Här har du alla artiklar om HBK-profiler.

Ännu knepigare är historien om debuten i Allsvenskan 2005, ett år senare. 

- Öster mötte Djurgården på hemmaplan. Jag var inte med i truppen utan satt på läktaren och åt popcorn. Vår målvaktstränare ringde fem minuter innan matchstart och sa att förstekeepern hade spytt. Eftersom jag inte hade med mig några grejer så satte jag mig på bänken med hans nerspydda handskar. Efter två minuter skadade sig vår slovakiske andramålvakt så helt plötsligt stod jag där. Men det var en perfekt debut. Jag hann inte bli nervös alls.

Robin 2006 bland Östers spelarporträtt

Öster inleddes karriären i och den avslutades också där. Robin kommer flera gånger tillbaka till betydelsen.
- Öster kommer alltid vara föreningen som lyft fram mig och utan Öster hade jag inte kunnat försörja mig som fotbollsspelare. Så självklart är det en speciell förening för mig.

Inför säsongen 2010 värvade nya tränaren Lasse Jacobsson in Robin för att konkurrera med Karl-Johan Johnsson. Första säsongen blev det 24 matcher. 
- Jag blev otroligt smickrad och glad över att få möjligheten att spela i HBK. En möjlighet för mig att komma till en anrik allsvensk klubb och en väldigt trevlig stad. Mitt år i HBK var väldigt upp och ner. Jag var ung och oerfaren men jag och Kalle stöttade varandra. Vi satt i samma båt och kom väldigt bra överens.


Robin tar sig fram. På bilden syns även Emir Kujovic

Säsongen 2011 blev väldigt speciellt både för Robin och för HBK som förening. Nauzet Perez värvades in av nya tränaren Pep Clotet Ruiz och Robin insåg snabbt att han inte ingick i planerna. 
- Allt gick väldigt snabbt när tränaren valde att ta in en ny målvakt och det är klart att det var en tuff period. Jag uttryckte mig otroligt dumt om HBK i samband med allt detta men jag kan bara lägga mig platt och be om ursäkten för det jag sa. 

Robin hamnade i Tromsö, långt upp i Norge, där HBK-bekantingen Marcus Sahlman fanns. 
- Min tid i Tromsö var fantastisk. Väldigt fin förening och en bra tränare i Per Mathias Högmo (bland annat OS-guld med Norge 2000 som damförbundskapten och även varit förbundskapten för herrarna). 

- Jag och Sahlman har skottat mycket snö tillsammans och kom väldigt bra överens. Vi kom tvåa i ligan och fick spela Europa League. En väldigt fin tid i mitt liv.

Assyriska blev nästa anhalt på Robins tågresa genom fotbollen. 145 matcher, 5 år och en kärlek blev resultatet.
- Jag träffade min nuvarande sambo under denna tiden och jag trodde väl aldrig att jag skulle spendera fem år där. Men det var en fin tid i en charmig klubb med fina minnen.

Robin tröstar Gudjon Baldvinsson efter Assyriskaseger med 2-1

Robin ville gärna avsluta i Öster och möjligheten kom och då vände han hem. Tre år till slut innan 2019 blev sista året som elitfotbollsmålvakt.

- Jag började plugga i september förra året och ville även få mer tid med min son. Samtidigt började sambon på ett nytt jobb så jag stod i ett vägskäl med vad jag ville. Samtidigt fick jag en fin avslutning när vi lyckades kvala oss kvar. Jag kände mig färdig med fotboll efter detta.


"Koske" försöker få in bollen på Robin 2018. Om det blev mål förtäljer inte bilden.

U21-landskamper och några juniorkamper har det också blivit för Robin och det är en något han bär med sig. 
- Det är en jättefin känsla att få representera sitt land oavsett vilken ålder det är.

Idag pluggar Robin till grundskolelärare i fritidshem (fritidspedagog) där han är inne på sin andra termin. Han bor i Växjö med sambon och sonen Alfred som är 14 månader gammal. På fritiden gillar han att ta fram olika racketar och framförallt tennis och padel blir det en del av.

Från tiden i HBK då?
- Jag har en del kontakt med Markus Gustafson som jag umgicks mest med i Halmstad. Om jag ska plocka ut något speciellt under min tid så är det faktiskt en person vid namn Texas. Jag har aldrig mött en människa som sprider så mycket glädje i ett lag. Jag har väldigt stor respekt för honom. Jag har hört rykten om att han gillar padel och tennis men att han är ganska medioker, skrattar Robin som avslutning.


Sista fotbollsbilden? Robin i hemmamatchen i Superettankvalet mot Landskrona i november 2019.

ROBIN MALMKVIST

Född 13 november 1987
Från Östers IF 2010 till Tromsö IL 2011 (lån), Assyriska BK 2012
Allsvenska matcher/mål 24/0
Klubbkarriär Alvesta GIF (-2000)Östers IF (2000-09), Halmstads BK (2010), Tromsö IL (2011, lån), Assyriska FF (2012-16), Östers IF (2017-19)
Landslagskarriär 2 U21, 3 P19