Ett brev betydde mycket för Kalle

Karl-Johan Johnsson har under de senaste åren varit given i den svenska landslagstruppen. Han har spelat fotboll i Holland, Frankrike och Danmark, och minns när han skulle spela match med U-laget, men i stället blev det allsvensk debut någon timma senare.
Det var i Ränneslövs GIF som Karl-Johan Johnssons karriär började, men då var han inte målvakt.
- Ungdomsåren i Ränneslöv var jag mestadels utespelare och det fanns inga tankar då på att bli en professionell fotbollsspelare. Tyckte bara det var så roligt att spela fotboll med sina vänner och ha roligt.
 
Ett brev som betydde mycket för Kalles karriär kom i unga år.
- Sedan gick jag över till HBK när jag var runt 13 år. Jag hade ofta varit målvakt i Veinge-cupen och där mötte vi HBK ofta, det var också därefter jag fick ett brev på posten och fick frågan om jag ville komma på målvaktsträning med HBK. 

Kalle Johnsson spelade i sin åldersgrupp, födda 1990, men började sen spela med både de som var både ett och två år äldre. Det blev spel i junior och U-laget.
- Vi vann U-21 allsvenskan med och sen blev det seniorkontrakt.  

Här hittar du alla artiklar om HBK-profiler.


I augusti 2008 var Magnus Bahne målvakt i A-laget med Conny Johansson som reserv. Kalle var målvakt i U19 och skulle spela match.
- Om jag kommer ihåg rätt så skulle vi ha en match själva med U-laget tror jag, men så kom Robert Nordström in och sa att jag skulle vara med A-laget istället, för jag tror att Conny Johansson hade blivit sjuk om jag inte minns fel. 

2011 tog Kalle över i målet efter att Nauzet Perez flyttat hem och stod sen samtliga matcher till han flyttade till Holland.

Avbytare i allsvensk match mot Djurgården – och Bahne blev skadad.
- Blev ju helt till mig, var ju en jättestor grej att bara få vara med på bänken och sen att jag till och med fick spela också gjorde inte den dagen värre. Men allt gick så snabbt så kändes inte som att jag hann bli så nervös heller. Efter matchen var det ändå en skön känsla för mig själv, jag släppte inte in något mål fast vi förlorade mot Djurgården, minns Kalle. 

Kalle fick spela några matcher från start i slutet på 2009. Efter säsongen lämnade Magnus Bahne och in kom i stället Östers IF:s målvakt Robin Malmkvist.
- Jag och Robin fajtades på om platsen, jag hade börjat spela några matcher i rad minns jag men sen så blev jag sjuk och vi vann den matchen, sen fick Robin förtroendet så han spelade den största delen av hela den säsongen. 

Inför spanjoråret 2011 värvade Pep Clotet in Nauzet Perez, vilket medförde att Robin Malmkvist lånades ut till Tromsö.
- Året när spanjorerna kom var ju ett väldigt speciellt år då det var min första seniorsäsong.

I maj blev Perez utvisad och avstängd innan han flyttade hem. Kalle fick ta över målvaktshandskarna och fick sen stå samtliga matcher.
- Vi gick dåligt som lag och trillade tyvärr ur men kände att jag hade utvecklats väldigt mycket som målvakt, speciellt när Jens (Gustafsson) tog över. 

Tillsammans med Richard Magyar avvärjer han ett Landskrona-anfall 2012.

2012 var han ohotad förstemålvakt i HBK, där han fick avsluta sin tid i föreningen med det fantastiska kvalet mot GIF Sundsvall.
- Året i Superettan avslutades ju på bästa sätt med uppflyttning. En bra säsong där jag spelade alla matcher och utvecklades väldigt mycket. Allting var väldigt kul den säsongen, vi hade ett skönt gäng som gick väldigt bra ihop och kunde prestera tillsammans, minns Kalle Johnsson, som nu lämnade för spel i Holland.

- Jag gick till Nijmegen och fick vara med som tredje målvakt den sista halvan av den säsongen för att få se arenor och lära mig språk och hur deras fotboll fungerade. Men tyvärr så märkte man redan under den tiden att klubben var på väg neråt och vi klarade kontraktet precis den säsongen. 

I Nijmegens målvaktströja i en träningsmatch mot Zwolle 2013.

- Sedan så fick jag ta över som förstemålvakt, redan från första början var det jobbigt. Efter dem tre första matcherna tror jag att vi hade 2-14 i målskillnad. Till slut så klarar vi ändå att kunna spela kval, men vi åker ut mot Sparta Rotterdam i den första omgången. 
Kalle lämnade Holland och flyttade till Randers i Danmark, där han fick en gammal klassisk engelsk spelare, som man finns från Tipsextra-tiden, som tränare.

- Jag var där i två säsonger, kände direkt när jag kom dit att jag fick en boost. Kände att tränaren Collin Todd verkligen gillade mig och hans sätt att spela var helt annorlunda mot det jag hade varit med om i Holland där folk sprang runt som yra höns i princip. Jag blev utsedd till ligans bästa målvakt och allting flöt på väldigt bra. 

Angel Di Maria i PSG lyckas inte överlista Kalle i en match i franska ligan 2017.

Han blev uppvaktad och flyttade till franska Guingamp – och där den större delen av tiden var väldigt bra.
- Tiden i Frankrike var väldigt bra, stod i två och en halv säsong av tre. Dem första två säsongerna gick väldigt bra och tyckte jag hade utvecklats ännu mer och kunde ligan bra. Tyvärr så blir den tredje säsongen inte som vi ville, vi fick dåliga resultat och till slut blev det tränarbyte, plus att vår andra keeper får stå i cupmatcherna och gjorde en hel del straffräddningar, så den nya tränaren ville köra på honom istället. 

Fokuserad i Guingamp i en match 2018 mot St Etienne.

- Men jag är verkligen glad över tiden i Frankrike. Fast den avslutades dåligt med att vi åkte ur så trivdes vi väldigt bra och EAG är en väldigt fin klubb med många fina människor och underbara fans, berömmer Kalle.

Än en gång blev det flytt till Danmark. Nu till kanske Nordens största klubb.
- Jag kom till FCK ganska så sent i fönstret, vi skulle ha första matchen bara några dagar efter jag hade skrivit på, så jag förstod att jag skulle komma in som andra keeper i starten iallafall, det var jag förberedd på. Sen var det bara att träna på hårt och visa mina kvaliteter på träningarna och till slut så kom möjligheten att visa upp mig i matchsituationer och då tog jag den, säger Kalle.

Jubel efter seger mot Celtic i Europa League i februari 2020.

- Det har känts väldigt bra under hela tiden som jag har fått förtroende och dem är väldigt nöjda med mig. Jag trivs väldigt bra i klubben med allt runt omkring och ville verkligen testa på att gå till en större klubb. 

I och med hans framgångar i klubblag har han under de senaste åren varit ganska given i landslagstruppen, men det är inte lätt att slå ut Robin Olsén.
- Landslaget är alltid kul att vara med i så klart. Man vet att Robin är deras första val och det är inte så mycket mer med det. Han har gjort det väldigt bra i landslaget så det kan ingen ta ifrån honom. Man får träna med landets bästa spelare och det är väldigt roligt och utvecklande för mig. I landslaget får jag vara med om så mycket och jag är så glad över att få representera mitt land.

Startelvan mot Slovakien i oktober 2018. Övre raden Granqvist, Jansson, Ekdahl, Andersson, Krafth, Johnsson. Främre raden Guidetti, Hiljemark, K.Olsson, M.Olsson, Durmaz.

Det blev inget spel i VM 2018 och tanken var att det skulle spelats ett EM i sommar, men det har flyttats till nästa år.
- VM var helt magiskt och jag längtade verkligen till EM så det är tråkigt så klart att det flyttas men samtidigt så förstår man ju det. Jag försöker inte tänka så mycket på det, är så långt fram i tiden nu, så jag hoppas att jag fortsätter spela matcher och utvecklas och är frisk och kry när EM ska spelas och att jag tas ut, säger han ödmjukt.

När han står där med landslaget och den svenska nationalsången spelas så finns det kanske någonstans i bakhuvudet vart det hela egentligen började.
- Vad HBK har betytt för mig är ju verkligen allt. Utan det brevet på posten som jag fick så hade jag kanske aldrig blivit målvakt, så jag har hela min karriär att tacka HBK för.

Det är ganska ömsesidigt. Det finns mycket HBK även kan tacka Karl-Johan Johnsson för.

KARL-JOHAN JOHNSSON

Född 28 januari 1990
Från Ränneslövs GIF 2004, till NEC Nijmegen 2013
Allsvenska matcher/mål 37/0
Kvalmatcher/mål 2/0
Superettan-matcher/mål 30/0
HP-Dribblern 2011
Årets Kvast 2011
Landskamper 7 A, 17 U, 4 J
Klubbkarriär Ränneslövs GIF (-2003), Halmstads BK (2004-12), NEC Nijmegen (2013-14), Randers FC (2014-16), EA Guingamp (2016-19), FC Köpenhamn (2019-)