Dubbel skyttekung

Under sin aktiva karriär gjorde Mats Lilienberg inte mindre än 78 allsvenska mål totalt för de fyra allsvenska klubbarna han representerade. I HBK var han en avgörande del när guldet vanns 1997 och han är den senaste som svarat för fyra mål i en och samma allsvenska match för HBK.

För drygt 50 år sedan föddes Mats Lilienberg i den skånska orten Vollsjö. Vollsjö är mest känt för att det är här som författaren Fritiof Nilsson Piratens föddes och växte upp. Piratens mest kända roman är ”Bombi Bitt och jag”.


Mats inledde sin framgångsrika fotbollskarriär i fotbollsklubben Wollsjö AIF och som ungdomsspelare var han en mycket målfarlig spelare. Han fick som 14-åring debutera i A-laget, som då spelade i division 6. 


1993 i Allsvenskan med TFF. Här i kamp med Örebro SK:s Thomas Andersson.


Året efter debuten gjorde han hela 54 mål i A-laget. 1987 gick han till Sjöbo IF, som spelade i division 3. Efter tre säsonger i Sjöbo kom han 1990 till Trelleborgs FF, som tränades av en viss Tom Prahl.  


Här är alla artiklar om HBK-profiler.


Under Toms ledning kunde TFF avancera till Allsvenskan 1991 och Mats gjorde 10 mål. TFF och Mats gjorde succé i Allsvenskan och slutade på tredjeplats i serien 1992. Året efter delade Mats skytteligavinsten med HBK:s Henrik Bertilsson på 18 mål. 


Träningsläger våren 1994 i USA med landslaget. Från vänster Kennet Andersson, Henrik Larsson, Anders Limpar och Mats Lilienberg.


1993 fick Mats också debutera i landslaget i en VM-kvalmatch mot Österrike. Nu fick de utländska proffsklubbarna upp ögonen för den notoriske målgöraren och Mats valde att gå till den tyska klubben 1860 München.


Det blev dock sporadiskt med matcher för Mats och inför 1995 skrev han på för IFK Göteborg. Första säsongen i Blåvitt spelade han de flesta matcherna och blev svensk mästare. Året därpå blev det bara en handfull matcher för Lilienberg, som blev utan SM-guld 1996. 


1997 kom Lilienberg till HBK och blev svensk mästare och allsvensk skyttekung samma år.


Mats tröttnade på att sitta på bänken och då kunde hans förre tränare Tom Prahl locka honom till HBK. Det hela slutade med ett nytt SM-guld för Mats. I hemmapremiären mot Malmö FF blev det inga mål men i den kommande hemmamatchen mot Örgryte IS gjorde han ett mål och presenterade sig för hemmapubliken.


Det blev ett hattrick när han i augusti på tjugo minuter svarade för tre mål när HBK vände 0-1 till 3-1 mot Helsingborg. I den avgörande hemmamatchen mot Ljungskile i sista omgången gjorde han det förlösande 1-0 och kunde fira kvällen både med SM-guld och sin andra skytteligavinst. Även denna gång fick han dela den, nu med Dan Sahlin, Örebro och Christer Mattiasson, Elfsborg – alla på 14 mål.


Tillsammans med två stora ledare, Tom Prahl och Stig Nilsson, för både HBK och Mats.


Även säsongen därpå spelade han samtliga matcher och svarade för 11 mål. I september, borta mot Norrköping, svarade han för inte mindre än fyra mål när HBK vann med 6-4 i en match som mest koms ihåg p.g.a. att det var Fredrik Ljungbergs sista match i HBK. Det har bara hänt ytterligare tre gånger att någon annan gjort fyra mål i Allsvenskan för HBK och den senaste innan Lilienbergs bedrift är från 1955.


Efter säsongen valde Mats Lilienberg att skriva på för Malmö FF. Där blev det degradering direkt men Lilienberg var med om att spela upp laget igen tillsammans med bl.a. Niklas Gudmundsson, Hasse Mattisson och Zlatan Ibrahimovic.


Typisk Lilienberg-bild efter mål i april 1998.


2002 fick han för tredje gången Tom Prahl som tränare men nu fick han mindre speltid och valde på sommaren 2002 att gå tillbaka till Trelleborgs FF. Med 18 mål 2003 bidrog Mats till att TFF blev klara för Allsvenskan. 


Det gick inte så bra för TFF 2004 och de hamnade sist i Allsvenskan och då valde Mats att avsluta elitkarriären. Han skrev på Höör IS, eftersom det var hans bostadsort. Det blev sju säsonger i klubben och han fortsatte med att ösa in mål. 


Tidigare lagkamrater, nu konkurrenter. 1999 bytte Lilienberg den blåa färgen till en mer ljusblå nyans när han skrev på för MFF.


Som 43-åring inledde Mats sin tränarkarriär. Han började med damlaget i Höör IS och har därefter tränat Hörby FF och IF Lödde.


Mats bor fortfarande kvar i Höör i mellersta Skåne och säger så här om vad han gör nu:

- Jag har tyvärr blivit uppsagd, på grund av Covid-19, efter 12 år på samma företag. Så just nu är det tufft men allting vänder om man kämpar för det. Det är ingen större skillnad från livet som fotbollsspelare. Jag bor med fru, tre barn och fem månader ung schäfer i Höör.


Han slutade med elitfotbollen i samma klubb som han började - Trelleborgs FF.


- Jag tränar ett lag utanför Höör i division 6, som heter Norra Rörum GIF, och jag trivs väldigt bra med det. Förra året tränade jag IF Lödde i trean men tiden räckte inte till för familjen, så jag hoppade av det tåget. Jag hade dock gärna testat att vara tränare på en högre nivå. Den tiden kommer kanske i framtiden, berättar mats när han pratar om kontakten med fotbollen idag, berättar Mats vidare.


När det gäller tränare, så har Mats vid tre olika tillfällen haft Tom Prahl som tränare och så har beskriver han Tom:

- Vill ni ha en uppsats? Jag kan skriva en bok om vad den mannen har gjort för mig. Han har betytt ALLT! Tack Tom!


Vilket är ditt bästa HBK-minne?

- Oj, vad svarar jag på den. ALLT!!!!! Jag har aldrig varit bättre än vad jag var i HBK. Laget var fantastiskt och alla, och jag menar alla, var underbara människor och vi hade en sammanhållning, som var underbar. Det var verkligen en för alla, alla för en, säger Mats.


Han fortsätter:
- Jag vann ju SM-guld med både IFK Göteborg och HBK men guldet i HBK var mycket mer värt i mitt hjärta.


Lilienberg är tränare på seniornivå men har också hjälpt till i Höörs IS P9-lag (2012).


När han beskriver föreningen Halmstads BK, så tar upp att han hade privilegiet att få tillhöra eran under Stig Nilssons tid. Mats tror att hans stora HBK-hjärta präglade alla i föreningen.
- Det var en sann ledare, som fick spelare att prestera mer än vad vi trodde var möjligt. En underbar förening, som ligger mig varmt om hjärtat, berättar Mats.


Örjans vall var smultronstället för Mats i Halmstad men som laxfiskare nämner han Nissan också.


Mats säger att han tyvärr inte längre har någon kontakt med någon från tiden i HBK. Han träffade Mikael ”Gus” Rosén ett par gånger för några år sedan, men det var ett tag sen.


MATS LILIENBERG

Född 22 december 1969
Från IFK Göteborg 1997, till Malmö FF 1999
UEFA-matcher/mål 7/0
Allsvenska matcher/mål 52/25
Guld 1997, brons 1998
Allsvensk skyttekung 1993 (i Trelleborgs FF) och 1997

Allsvensk i Trelleborgs FF 1992-93, 2004 (74/33), IFK Göteborg 1995-96 (29/6) och Malmö FF 1999, 2001-02 (49/14)

Svensk mästare med IFK Göteborg 1995
Landskamper 5 A, 3 U

Klubbkarriär Vollsjö AIF (-1986), Sjöbo IF (1987-89), Trelleborgs FF (1990-93), 1860 München (1993-94), IFK Göteborg (1995-96), Halmstads BK (1997-98), Malmö FF (1999-2002), Trelleborgs FF (2002-04), Höörs IS (2005-11)