Blomberg utvecklades i HBK

Han spelade allsvenskt kval tre år i följd. Efter tiden i HBK har Johan Blomberg hunnit med att spela i både AIK och GIF Sundsvall och däremellan även i MLS för Colorado Rapids. Nu har coronapandemin gjort att han inte har klart med ny klubb.
Johan Blombergs karriär började hemma i Lunds BK.
- Under mina ungdomsår i Lund lade min pappa ner mycket tid och ett stort engagemang som mitt lags tränare. Under de åren vann vi nästan varje match vi spelade och jag bär med mig många fina minnen från den tiden. Men det som sticker ut mest är när jag blev vald till div.2:s bästa mittfältare, säger Johan.

Kval till Allsvenskan med Ängelholms FF och Johan jublar över ett mål. Det räckte dock inte till allsvenskt spel med Skånelaget.

Han stannade i sin moderklubb fram till 2009 då han bestämde sig för att flytta till Ängelholms FF i Superettan.
- Där gick det lite upp och ner under mina första två år men jag hade en väldigt bra säsong 2011 som blev lite utav ett genombrott för mig där. Vi var nära att ta en direktplats till allsvenskan men vi föll på målsnöret i sista matchen mot Hammarby som gjorde att vi fick kvala. Återigen hade vi marginalerna emot oss då vi förlorade mot Syrianska i kvalet, minns Blomberg.

Han blev i samband med kvalet uppvaktad av HBK:s tränare och Jens Gustafsson. Fast det var spel i samma serie så valde Johan Blomberg att gå över till HBK.
- Det kändes som ett bra och naturligt steg i min utveckling. Första året lyckades vi ta oss till kval mot Sundsvall som vi vann ganska komfortabelt. Fortfarande ett av mina bästa fotbollsminnen då det betydde att man skulle få spela i allsvenskan.

Bortaseger mot IF Brommapojkarna 2013 med 3-0. Målskyttarna Blomberg, Antonsson och Ljung jublar efter matchen.

Första säsongen i Allsvenskan blev tuff och inför sista omgången kunde HBK både klara kontraktet, bli kvallag eller åka ur. Det blev en poäng mot BP vilket än en gång betydde kval. Än en gång var motståndarna GIF Sundsvall.

Här är alla artiklar om gamla HBK-profiler.


- Denna gång hade vi verkligen marginalerna på vår sida och lyckades behålla vår allsvenska plats. Personligen kände jag att jag utvecklades mycket under den här tiden och jag gjorde lyckligtvis mina bästa matcher när det stod som mest på spel vilket stärkte mitt självförtroende. 

Hans sista säsong i HBK, 2014, började tungt och efter halva säsongen så låg HBK sist i serien. Men en makalös höst där HBK var med i toppen av hösttabellen gjorde att HBK säkrade kontraktet med några matcher kvar.
- Efter sommaren blommade laget och jag själv ut, och vi avslutade säsongen väldigt starkt. Vi fick en otroligt bra lagsammanhållning den här säsongen, mycket tack vare Jens Gustavsson som fick ihop laget på ett väldigt bra sätt, berömmer Johan sin forne tränare.

Det blev tre säsonger i AIK för Johan Blomberg.

Efter säsongen valde Johan Blomberg att lämna HBK. Han fick ett erbjudanden från en av Sveriges absoluta toppklubbar.
- Kommande säsong fick jag möjligheten att spela för AIK. Ett erbjudande som var nästintill omöjligt att tacka nej till trots att jag trivdes väldigt bra i Halmstad. Mina tre år i AIK är de absolut bästa fotbollsmässigt för mig och jag fick njuta av att spela för en av de största klubbarna i Sverige.

Tillbaka på Örjans vall och han avgör med matchens enda mål 2017. Han väljer att inte fira efter sitt mål mot HBK.

I AIK-tröjan gjorde han några mål mot HBK, bl.a. gjorde han matchens enda mål när lagen möttes på Örjans vall i maj 2017. Ett mål som han valde att inte fira.
- Det blev några mål mot Halmstad när jag spelade för AIK, det var alltid blandade känslor för jag kommer alltid ha väldigt positiva känslor gentemot HBK.

Johan Blomberg utvecklades ytterligare i AIK och efter tre säsonger blev det återigen klubbyte. Denna gång blev det västerut till USA.
- Mitt sista år i AIK var mitt bästa och jag hade ganska många alternativ. Till slut stod det mellan AIK och Colorado och valet föll efter många turer fram och tillbaka på Colorado. 

I 1,5 år spelade Lundapojken Johan Blomberg för Colorado Rapids.

- USA äventyret var fantastiskt för hela familjen. Vi har otroligt många fina minnen vi kommer bära med oss resten av livet. Fotbollen blev inte exakt vad jag hade förväntat mig men även fotbollsmässigt har jag väldigt många fina minnen och bra erfarenheter att ta med mig.

Sommaren 2019 valde han att lånas ut från amerikanerna till att spela med sitt tredje lag i Allsvenskan. Laget som han hade varit med om att sänka i två kval tidigare; GIF Sundsvall.
Under hösten 2019 var han utlånad från Colorado till GIF Sundsvall. Här i en match mot Örebro SK.

- Förra året spelade jag de sista tio matcherna med GIF Sundsvall. Laget låg sist när jag kom dit och jag visste att det skulle bli tufft att klara nytt kontrakt. Vi spelade upp oss rejält på slutet och var nära att klara nytt kontrakt men tyvärr räckte vi inte till, berättar Johan.

Samtidigt som låneavtalet tog slut tog även avtalet med Colorado slut. Det fördes lite rykten under årets första månader men i och med corona-pandemin visste han länge inte vad som riktigt händer i hans karriär.
- Innan coronapandemin slog till kändes allt väldigt positivt och jag hade ganska många alternativ. Men från en dag till en annan blev det tvärstopp på fotbollsmarknaden, säger Johan, som samma dag som denna artikeln publicerades skrev på ett tvåårskontrakt med GIF Sundsvall.

Han minns än i dag tiden i vår fina förening med välbehag då han tre fina år i Halmstad och HBK.
- Åren här betydde oerhört mycket för mig. Dels trivdes jag och min fru fantastiskt bra i staden och vi kommer alltid ha väldigt varma och höga tankar om Halmstad. Fotbollsmässigt betydde HBK jättemycket för mig. Jag fick verkligen chansen att utvecklas och det var det som gjorde att jag kunde ta mig vidare i min fotbollskarriär, menar Johan, som i dag inte har så mycket kontakt med gamla lagkamrater.

- Jag har inte kontakt med så många bollklubbare idag förutom sporadiskt på sociala medier. Richard Magyar och Antonio Rojas är nog de enda spelarna som jag har regelbunden kontakt med och som jag träffar emellanåt. Även David Axelsson, som arbetade för klubben då, och hans fru Camilla har vi kontakt med då och då.

- Förra året när jag spelade i Colorado var vi i Portland på bortamatch och jag såg Ryan Miller från bussen. Jag skrev till honom och vi försökte få till en träff på kvällen men det gick inte ihop med mitt schema tyvärr.

Första kvalmatchen 2012 mot GIF Sundsvall. Kristinn Steindórsson har just gjort 2-0 och firar ihop med Johan Blomberg på ett annorlunda sätt. Antonio Rojas springer nöjd jämte.

I väntan på nytt kontrakt med någon klubb så lever han i den svenska huvudstaden.
- Jag, min fru och våra två barn bor i Stockholm för tillfället. Vi har kvar vårt boende efter åren i AIK. Vi trivs väldigt bra här så vi får se hur länge vi stannar, säger Johan, som har börjat fundera på sitt framtida liv.

- Jag har funderat ganska mycket på livet efter fotbollen. Det är inte lätt att veta vad man vill syssla med. Nu har jag några spår som känns intressanta så förhoppningsvis hittar man något man trivs bra med sen när karriären är över. Men som det känns nu har jag mycket kvar att ge som fotbollsspelare. 

Johan Blomberg är ganska unik som fotbollsspelare, som spelade kval till Allsvenskan tre år i följd. Första året med Ängelholms FF och sen två år i följd med HBK.
- Ja, kval tre år i följd är jag nog ensam om. Jag ser väl generellt sett ganska positivt på det. Det är ju alltid lite nervöst i sådana matcher eftersom det är så otroligt mycket som står på spel. Det är ju definitivt roligare när man vinner! 

JOHAN BLOMBERG

Född 14 juni 1987
Från Ängelholms FF 2012, till AIK 2015
Allsvenska matcher/mål 59/11
Kvalmatcher/mål 4/0
Superettan matcher/mål 29/2
Allsvensk i AIK 2015-17 (78/9) och GIF Sundsvall 2019 (11/3)
Klubbkarriär Lunds BK (-2008), Ängelholms FF (2009-11), Halmstads BK (2012-14), AIK (2015-17), Colorado Rapids (2018-19), GIF Sundsvall (2019, lån)