Tvåbarnspappan Görlitz utbildar sig

Det tog tio minuter i hans debut innan han blev älskad av supportrarna. Med tidigt mål mot HIF blev han genast uppskattad, vilket han var under sina 3,5 år i föreningen. Därefter har han spelat för en del olika klubbar i Tyskland och nu tillhör han en mindre klubb i sin barndomsstad Nürnberg.

Michael Görlitz började spela ungdomsfotboll hemma i sin hemstad Nürnberg och tidigt såg man talangen i honom. Redan som 15-åring flyttade han till storklubben Bayern München.

- Jag var redan med i ungdomslandslag när jag tog steget över till Bayern. Där kom jag till en mycket professionell miljö och jag fick en bra fotbollsutbildning, säger ”Michi”, som trivdes bra i klubben och med alla de förväntningar som fanns redan som ungdomsspelare.

Det tog tio minuter inför hemmapubliken innan Michael Görlitz presenterade sig för hemmapubliken genom att göra 1-0 mot Helsingborgs IF. Fast då hade han redan blivit varnad...


- Jag kom sen upp i andra laget och fick även träna några gånger med A-laget i Bayern. Det var väldigt lärorik och en underbar upplevelse.

I Bayerns stab fanns den förre svenske landslagsspelaren Björn Andersson och det var han som tipsade HBK om Görlitz. Först var han här på provträningen, innan han under sommaren 2008 bestämde sig för att skriva på för HBK.

- Det var en ny spännande tid för mig, långt borta från min familj och mina vänner, men jag kände mig väldigt bekväm från första dagen.


Här är alla artiklar om HBK-profiler.

För hemmapubliken presenterade han sig direkt när han i sin debut hemma mot Helsingborgs IF. Redan i den 10:e minuten gjorde han 2-0 målet till HBK, efter att han med ett högerskott förvaltat Sebastian Johanssons skarvnick.
-Jag fick gott om tid på mig och kände att ”den här måste jag sätta”. Det var riktigt skönt att se den gå in, sa Görlitz efter matchen till Hallandsposten.

Målskytt mot GAIS 2008. De andra bollklubbarna är Marcus Olsson och Anel Raskaj.


- Alla spelare, tränare och anställda var fantastiska och gjorde det lätt för mig att känna mig bekväm. Sverige är ett vackert land och är fortfarande en del av mitt hem, menar Görlitz, som varit i både Sverige och Halmstad flera gånger sedan han lämnade HBK.

Det blev 3,5 år i HBK för honom och han trivdes väldigt bra.
- Det är många saker som jag saknar från den tiden. Även om jag har kontakt med en del, så saknar man gamla vänner, havet, att få fiska och även Harrys, säger Michael, som tillsammans med Marcus Olsson ofta var där och åt kycklingvingar.

- Marcus är fortfarande en riktigt bra vän och vi träffas så ofta vi kan. Några andra spelare som Richard Magyar och Tim Sparv skriver jag med ibland.

Efter tiden i Halmstad flyttade han tillbaka till Tyskland.
- Jag flyttade till andra Bundesliga till FSV Frankfurt. Där var jag i 2,5 år och hade en mycket bra tid där, säger Michael.

Nytt måljubel för Görlitz. Denna gång 2009 mot HIF.


Därefter blev det flytt upp till Hamburg men inte för spel i HSV.
- Jag spelade i ett år för FC St. Pauli och det var en fantastisk upplevelse. Klubben har unika fans och vi hade alltid slutsålt med 30 000 åskådare på läktarna.

Det blev två år i Arminia Bielefeld där han var med om att komma till kvartsfinal i tyska cupen, innan han flyttade till Union Berlin sommaren 2017.

- Jag hade otur där och skadade min akillessena. Det innebar att jag var skadad i sex månader och som ett resultat av detta blev jag utan klubb när kontraktet var över.

Görlitz har gjort mål borta mot GAIS 2011. Här jublar han med Joe Sise, Christian Järdler (16) och Kristoffer Thydell.

I januari 2018 skrev han för 1860 München och vi vann vår serie och gick upp, men Görlitz lämnade ändå föreningen.

-Jag var inte längre fit på grund av skadan, så jag bestämde mig för att flytta tillbaka till min hemstad. Strax efteråt slet jag sönder mitt korsband och har sedan dess bara spelat i min hemstad, säger Görlitz.

Tvåbarnspappan, till Ena 3,5 år och Romy 1,5 år, Michael är gift med Nina och håller för närvarande på med en utbildning.

- Sedan ett år går jag en utbildning som teknisk produktdesigner. Jag går en förkortad utbildning, tack vare att jag har varit fotbollsspelare, och kommer att vara klar med det redan nästa sommar.


Under sista säsongen 2011 gjorde han även mål på IFK Göteborg.


Michael Görlitz satte fina avtryck under sina år i föreningen och kommer säkerligen lyckas även i framtiden med sin nya civila karriär.

 

 

MICHAEL GÖRLITZ

Född 8 mars 1987
Från FC Bayern München II 2008, till FSV Frankfurt 2012
Allsvenska matcher/mål 103/12

HP-Dribblern 2009

Årets kvast 2009

Landskamper 10 J, 21 P för Tyskland
Klubbkarriär SB Phönix Nürnberg, FC Holzheim Neumarkt, 1.FC Nürnberg (-2002), FC Bayern München (2002-08), Halmstads BK (2008-11), FSV Frankfurt (2012-14), FC St.Pauli (2014-15), Arminia Bielefeld (2015-17), 1860 München (2019), SC04 Schwabach (2019), ASC Neumarkt (2019-)