Pelle om sig själv

HBK:s ordförande Pelle Nilsson har fått möjligheten att presentera sig själv, dels sin bakgrund men även hur han ser på HBK.

Min bakgrund är som företagare och entreprenör inom transport- logistikbranschen och som är nischad mot den franska marknaden och har sedan ca 30 år tillbaka byggt upp en koncern med 5 bolag.


1986 fick jag bankens förtroende och ta över ett bolag i Getinge som var i dåligt skick och i stort sett utan affärsidé. Efter en föreläsning med dåvarande exportrådet som handlade om våra viktiga handelsländer, så talade man om att troligtvis kommer Frankrike  bli ny stor handelspartner för Sverige efter Tyskland och Storbritannien, så med det sagt  valde vi att satsa på Frankrike. 


För att förstärka vår position på marknaden så förvärvade vi 1989 ett bolag i Frankrike och fick då samtidigt lära oss hur vikten av fransk kultur och fransmännens sätt att göra affärer vilket har varit och är fortfarande vår framgångsfaktor.


Idrottsbakgrund…

Jag har spelat fotboll i lägre serier, i Skottorps IF. Som högst var vi i division 5. Jag tror inte att jag blev vald på mina sportsliga meriter…


Ledarbakgrund…

Jag är företagare, och företagsbyggare, och då blir man lite av självlärd som ledare. Men i mitt arbetsliv har jag plockat mycket från idrottens värld, framför allt idrottstermer – ”olika roller respekteras ”med bra anfall men inget försvar vinner man inga matcher’.


Vad brinner du för inom HBK…

Jag är fortfarande lite överraskad över att ha valts till ordförande! När Urban Jansson i valberedningen ringde trodde jag först att han hade ringt fel… Jag har ju egentligen inte varit så nära HBK tidigare. Men gamle MFF-hövdingen Bengt Madsen, som sitter i styrelsen för mitt bolag – det har blivit mycket fotbollssnack vid möten genom åren! – har länge tyckt att jag borde engagera mig i HBK. Härom året skedde ett generationsskifte i bolaget, och min son tog över som vd, vilket lett till att jag får mer tid över för annat. Att vara ordförande i HBK är ett det finaste uppdrag man kan ha inom idrotten i Halland och jag brinner för utmaningen.


När frågan kom hade jag lite andra visioner, men med bakgrund av vår tuffa verklighet kring ekonomin så blev fokuset ett annat….


Vilka är de största utmaningarna du ser för HBK…

Vi måste få balans och trygghet i ekonomin, oaktat nivån på våra sportsliga framgångar. Sedan måste vi se till att vi inte cementeras i Superettan. Nu har vi varit här i tre år men vi måste snart ta klivet upp i Allsvenskan igen. På sikt ska vi bygga upp en starkare plattform för HBK.


Vilken är den största uppgiften för HBK…

Ekonomin, som sagt. Vi ska bygga nytt, och samtidigt ta med de bästa delarna av det gamla i det nya bygget. HBK har ett starkt varumärke, men samtidigt behövs förnyelse – utan att glömma vad vi står för.


Hur kom du först i kontakt med HBK…

Under guldåret -97 var jag och såg HBK på Örjans Vall första gången. Otroligt kul med ett lag från lilla Halmstad som tog guld! Jag tror att det är jätteviktigt för Halmstad att ha ett lag i Allsvenskan. Det spiller över på näringslivet – hotell, restauranter o.s.v. – vilket jag påminner folk i stan om så ofta jag kan!


Vad betyder HBK för dig…

 När jag går in i ett nytt uppdrag är det till 100% eller inte alls. När vi har gått igenom ett stålbad som vi gjorde under förra året vill man ännu mer att vi ska lyckas. Jag tänker framförallt på matchen mot Varberg hemma i fjol, seger med 3-2. Känslan efter slutsignalen är svår att beskriva. Det ger glädje och ny energi!


Var tror du att HBK finns om fem år…

Förhoppningsvis i övre halvan av högsta serien.


Hur mycket kontakt har du med den sportsliga sidan av verksamheten…

Jag har nära kontakt med Magnus Haglund. Och jag är engagerad vid varje hemmamatch, jag är i omklädningsrummet och önskar lycka till, och jag är kvar och snackar efter varje match, i både med- och motgång. Jag är ganska operativ i det dagliga arbetet – jag är inne på kansliet 2-3 dagar per vecka. Men jag jobbar ju framför allt med marknadsfrågor, som jag har erfarenhet av.


Vad gör du helst på fritiden…

Jag försöker hålla mig i god form, och jag arbetar även med våra bolag, där det ofta blir mycket resande. Familj och barnbarn, så det blir inte så mycket fritid, men den jag har lägger jag på HBK.

---


PER-OLOF NILSSON
Född 1957

Styrelseordförande GN Transport i Halmstad AB
Ordförande HBK 2019-