Magnus Haglund om sitt liv och sitt ledarskap

Drygt en vecka innan 2020:s premiärmatch tog HBK.se ett samtal med Magnus Haglund och hans liv i kronologisk ordning. Från uppväxt till HBK 2020.
- Jag är uppväxt på Vallås alldeles vid travbanan. Det var bra och en generation av barn i samma ålder som tillsammans spontanidrottade mycket. Det var fotboll, tennis, handboll. Allt med en boll. Det var alldeles perfekt att växa upp där och jag hade mycket roligt.

I Magnus familj, både på mor- och fars sida, är man HBK:are. Även om hans pappa var kanotist så såg han till att Magnus fick börja i HBK:s fotbollsskola 1980. Under elva år representerade han HBK. Det blev ett par B-lagsmatcher 1991. 

Magnus under en träning våren 2020

- 1992 började jag studera idrottslärarlinjen på GIH i Örebro. Då spelade jag ett år med Karlslunds IF i division 2 och två år med Sturehov IK i division 4.

Efter GIH valde Magnus att fortsätta studierna i Indiana i USA. Då spelade han även fotboll i laget Tristate Thunders. En knäskada satte dock stopp för spel. Tyvärr?
- Det var en bra skada. Det innebar att jag kunde koncentrera mig på tränarbiten. Min passion är fotboll och ledarskap och den kombinationen är given att satsa på.

Magnus flyttade hem och fick ansvar för HBK:s P15. Det blev första gången han tränade Andreas "Ante G" Johansson.
- Ja, Ante var med då också. Vi har båda blivit lite klokare med åren, skrattar Magnus.

Efter ett år med P15 i HBK under 1997 valde Magnus att ta över Stafsinge IF:s A-lag i division 5. Där var han dock bara kvar ett år innan han åter blev bollklubbare.
- Jag fick rollen som ungdomsansvarig i HBK. En fantastisk tid att lära sig av andra. Det gav mig mycket att få arbeta nära Tom Prahl och Janne Andersson som hade A-truppen. Robert Nordström var också väldigt viktig för ungdomssidan och Mikael Kaller ska man också nämna. En väldigt bra tid där jag jobbade nära väldigt kompetenta människor.

För er som är insatta i Magnus karriär vet säkert om stegen sen. Laholms FK under fyra år där man med väldigt små resurser och fina karaktärer klättrade uppåt och slogs med Landskrona och Mjällby 2003 om seriesegern och en plats i Superettan. 

En yngre Magnus under tiden i Laholms FK

Laholm fick inte kliva upp i seriesystemet den gången men Magnus fick chansen i IF Elfsborg.
- Jag hade ett dåligt första halvår och sedan 7,5 väldigt bra år. Vi tog alla medaljer som man kan ta och toppas förstås av guldet 2006. 2006 var vi väldigt kompetenta på Allsvensk nivå. Vi spelade bra fotboll och var bra defensivt. Hade ingredienserna som krävdes, minns Magnus tillbaka.


Magnus glädje syns i ögonen efter SM-guldet med Elfsborg 2006

Efter totalt åtta år i Borås vankades ett nytt uppdrag i Norge. Att ta Lilleström tillbaka till topp fem. 2011 hade klubben hamnat på trettonde plats och när Magnus lämnade tre år senare hade man nått sin målsättning.
- Det var väldigt lärorika år. Norsk fotboll är väldigt tempostark, mycket kontringar och mycket spel i planens längdriktning. Det var en kontrast till spelet vi hade spelat i Elfsborg. Stort fokus också på fasta situationer och väldigt intressant att utveckla det området.

Resan tog Magnus tillbaka till Borås. Även om mycket var likt som var det en trupp som Magnus inte hade skapat själv. Det hade hänt mycket under de åren som gått.
- Vi fightades om SM-guldet 2015 och ledde serien i augusti. Vi kom fyra till slut och femma 2016. 2017 var det lite tyngre och då lämnade jag.


Magnus under en försäsongsmatch i Spanien 2017 mot HBK. I förgrunden syns Sead Haksabanovic

I maj 2019 skrev Magnus på för HBK. Klubben i hans hjärta. Men vad gjorde Magnus där emellan?
- Jag återhämtade mig efter många intensiva år. Jag använde tiden till att umgås med familjen och även för att fortbilda mig. Jag besökte klubbar lite överallt och såg träningar och matcher, läste fotbollslitteratur som jag inte hade hunnit med och träffade många intressanta ledare. Jag växte mycket som ledare och tränare.

Sedan Magnus blev ansvarig tycker han att HBK satt en kultur. Hur beter man sig i HBK? Hur har man det tillsammans men även hur man tränar och hur man spelar. 
- Det är saker som vi arbetar med varje vecka. Jag har fler kort i rockärmen men vi måste låta varje sak ta sin tid. 


En näve vi vill se knytas mycket under 2020

Han tror att hans omgivning i tränarteamet uppfattar en noggrann, energirik och en medmänsklig människa som heter Magnus och som är ytterst ansvarig. 
- Kanske att Reine tycker att jag har ett litet kontrollbehov också, skrattar Magnus.

- Jag har ett ambitiöst och kompetent ledarteam som jag trivs oerhört väl tillsammans med.

HBK.se tackar Magnus för sin tid och för en trevlig intervju.


MAGNUS HAGLUND

Född 23 maj 1973
Utbildning FIFA pro, idrottslärarlinjen och idrottspsykologi
Spelarkarriär Halmstads BK (1980-91), Karlslunds IF (1992), Sturehov IK (1993-94), Tristate Thunders (1995-96)
Tränarkarriär Halmstads BK P15 (1997), Stafsinge IF (1998), Laholms FK (2000-03), IF Elfsborg (2004-11), Lilleström SK (2012-14), IF Elfsborg (2015-17)