Haglunds känsla är god

Tio dagar inför premiären har hbk.se tagit ett snack med HBK-tränaren Magnus Haglund inför årets mycket speciella och annorlunda säsong.
Det har varit en lång försäsong, har du kunnat se någon som har tagit stora steg under den här tiden?
- Det är många som har gjort det. Vi har haft flera innermittfältare som har haft skade- och sjukdomsproblematik och de har mått bra av att få en längre försäsong. Dusan, Erik och Jonathan har fått fler träningar i benen, så det är positivt.

Är det någon skillnad i träningsupplägget efter beslutet att nu får serien sätta i gång?
- Ja, nu är försäsongen över och vi är inne i tävlingssäsongsperioden, men vi kör likväl ordentligt och hårt. Vi tror på att vi utvecklas mer över tid, om vi tål mer på träning så klarar man mer på match. Intensiteten har skruvats upp lite medan vi har minskat något på volymen. Nu ska vi försöka pricka formen till premiären, samtidigt lägger vi lite mer tid nu på fasta situationer.

Hur kommer truppen att användas under säsongen?
- Vi kommer att spela täta matcher och många spelare kommer att få speltid. Dessutom är det tillåtet med fem byten och där man kan byta vid tre tillfällen under match, och även ett fjärde byte i halvtid. Så det blir en ny typ av coaching, spännande, det gäller för mig att tänka igenom detta på bästa sätt.

Förra året kom du in i HBK när laget låg jumbo efter sex omgångar. Hur ser du på skillnaden för dig när du har varit ansvarig hela tiden i år?
- Inför första matchen förra året hade jag haft tre träningar med laget och visste inte vad jag ställde ut för lag till match, det var väldigt tunna förberedelser. I år vet jag vilka förväntningar jag kan ha på spelarna och vet vad vi ställer upp med. Hur är känslan inför säsongen?
- Känslan är god. Vi har tränat på väldigt bra och är nu sugna och redo för match. Det ska bli väldigt roligt att börja. Normalt sett lever man med en match, innan man känslomässigt går in i nästa. Nu har det inte varit matcher på länge och nu kommer det bli matcher hela tiden.

Vad säger du om öppningen av serien?
- Det är inget snack om att det är en tuff öppning då vi möter fyra lag direkt som alla är tippade bland de sex första i serien. På papperet är det en riktigt tuff öppning men vi ska möta alla lagen två gånger.

Hemmapremiär mot Trelleborgs FF men inga chanser att kartlägga dem. Hur ser du på det?
- Det är speciellt att inte kunna se dem live i närtid, utan man får gå på gamla intryck. Givetvis är det svårt när man har en begränsad analys av motståndarna men det är likadant för alla. 2020 är väldigt annorlunda, men rättvist då det är lika för alla.

Blir det än viktigare med eget spel under dessa förutsättningar?
- Vi har jobbat från dag 1, när jag kom förra året, tydligt med vårt spel för att sätta en HBK-prägel. Det är viktigt, och vi har kommit en bra bit tycker jag i det arbetet. 

Publikinramningen kan ge spelarna en extra tändning men i år börjar Superettan utan publik. Hur ser du på det?
- Jag tror att i en premiär är det ingen fara, för det är ändå en sådan stor match. Men senare under serielunken, ja, det är en intressant fråga. Drivet är ju målsättningen att vi en dag ska spela i Allsvenskan och då är varje match enormt viktig. Det är den största drivkraften för oss.

Har ni satt någon målsättning?
- Hela föreningen har en målsättning att en dag ska vi spela i Allsvenskan igen, men det är omöjligt att veta om det är 2021, 2022 eller 2023. Man går upp i Allsvenskan om man är tillräckligt bra under en lång tid. Ju bättre vi jobbar på träningarna, desto mer kan vi få ut på matcherna. Vi vill gå upp, det är inget snack om det, men vi har en stor ödmjukhet för det är en väldigt tuff uppgift.

Avslutningsvis, hur ser det ut i truppen så här tio dagar före premiären?
- Vi har två spelare som inte är aktuella till premiären och det är Viktor Ljung som är korsbandsskadad och Robin Östlind som har höftproblem. Annars ser det ser bra ut i truppen.