Dennis Nilsson - yngst i tränarteamet

Dennis Nilsson är personen som ska se till att bakre ledet i HBK utvecklas och presterar såväl på match som träning. Dennis är en av de yngsta, om inte den yngsta, målvaktstränaren på elitnivå i Sverige just nu. Han fyller 26 år senare i år.
För Dennis tog livet fart i södra Halland, närmare bestämt i Vallberga. I familjen Nilsson är han den äldste av tre söner. 
- Vallberga är en vanlig, liten by där alla känner alla. Det är mysigt och gemytligt. Jag hade en vanlig, trygg uppväxt med familjen och kompisarna i byn. 

- Jag hängde efter pappa och så kom fotbollen in i mitt liv. Jag tittade på när pappa spelade fotboll. Det gjorde att jag vid fem-sex års ålder själv började spelade organiserad fotboll i BK Walldia och nere på Wallevi. 

Karriärens inledande år spenderades i Walldia även om det ibland stod både WR och WRY på dräkterna i samband med match. Klubban nere i södra Laholm samarbetade så att det skulle bli tillräckligt många barn för att kunna spela match. 

Någon gång under högstadiet tog Dennis klivet till HBK. Han är osäker på exakt när och hänvisar till "vi kan kolla i historieböckerna". Dennis borde syfta på medlemsskriften Kvasten. I HBK avslutades spelarkarriären både i moll och i dur.
- Jag spelade hela vägen till äldsta akademilaget (P19, red. anm). Sista året var speciellt. Jag var mest skadad men samtidigt vann laget SM-guld. Jag var ofta reserv bakom "Malle" och nu är jag hans tränare.

Efter HBK blev det ett år i Laholms FK innan han flyttade vidare till Kvibille BK där han nu har varit i många år. Både som fotbollsspelare och senare som medborgare.
- Gruppen i Kvibille har alltid varit ett trivsamt och härligt gäng att hänga med. Därför blev jag kvar. Nu har jag och Maja (målvakt i damlaget) flyttat ihop och bor i Kvibille. Gångavstånd till träning så nu är det också bekvämt att spela här.

Redan på gymnasiet började Dennis sin tränarkarriär då han startade ett UF-företag som erbjöd målvaktsträning. Det är nu vidareutvecklat till malvaktstraning.nu som han driver tillsammans med Timy Gustafsson (bl a tidigare akademimålvaktränare i HBK och målvaktsinstruktör för de yngre landslagen). 
- Någonstans i vevan för sju-åtta år sen blev jag involverad att träna de allra yngsta målvakterna i HBK. Sedan har jag klättrat och via Michael Svensson och Johan Bergström i P19 har jag nog imponerat och därav fått chansen i herrlaget. 

Historien går som följer. Tidigare målvaktstränaren Damir Hadrovic lämnade HBK efter säsongen 2018 och HBK inleder 2019 utan att ha en målvaktstränare riktigt på plats. Dennis täcker upp medans han kan mellan föreläsningar på lärarutbildningen på Högskolan i Halmstad. Sedan ställer Dennis rakt ut frågan till huvudtränare Igor Krulj. 
- Vi diskuterade lite fram och tillbaka och det landade i ett erbjudande. När allt var konkret och klart var det bara att tacka ja. 

Dennis enda egentliga ansvarsområde är målvakterna. Att "se till att dem stoppar bollar". Dennis berättar vidare om hur han lagt upp sitt arbete:
- Jag utgår från hur jag och tränarteamet vill att dem ska agera under match och utifrån det lägger jag upp träningen för "Malle" och Malte. Då känner dem igen sig på matchen och kan lära sig utifrån det och tvärtom. Naturligtvis bryter vi ner det i detaljer för att varje moment ska kunnas göra så bra som möjligt.

Under hans första år i herrlaget försökte Dennis suga i sig så mycket erfarenhet som möjligt. Plockade erfarenheter från höger och vänster. Han tror att många kollegor i tränarteamet uppfattar honom som frågvis.
- Jag tycker jag har utvecklat ett ledarskap som fungerar på träning och samling. Det är skillnad på akademi och senior. Jag har även utvecklat hur jag planerar, genomför och utvärderar träning och match.

- Omgivningen är väldigt bra på att hjälpa en att utvecklas. Vill man diskutera något så gör vi det och det är väldigt nyttigt. 

När vi frågade Dennis om hur han tror att han uppfattas av tränarteamet så fick vi följande svar:
- Rolig,  noggrann, träningsvillig, frågvis, sprallig, gillar kakor, positiv och engagerad.

Dennis Nilsson

Född 1994
Utbildning UEFA Advance och UEFA A målvakt
Tränarkarriär HBK ungdom (2012-15), HBK akademi (2016-), HBK herr (2019-)