100 år sedan första DM-titeln

I dag för exakt 100 år sedan vann HBK sin första DM-titel. Efter två finalförluster tidigare var det äntligen dags för en finalseger. 4-0 mot Falkenbergs IK i en match där HBK var överlägsna. I Hallandsposten stod att läsa att en mer ointressant final hade aldrig tidigare spelats.
På bilden ovan syns från vänster Edgard Lindblad, ordförande, Oskar Andersson, sekreterare, August "Agge" Lagerkvist, Carl Clarberg, Nils Persson, Arthur Claesson, Gustav "Pytt" Söderholm, Edvin Pålsson, Gustav Tjellander, Olof Göransson, Gustav Lagerkvist, Ernst Andersson, Bror Hjerp och Ejnar Pålsson.

För tredje året i följd var Bollklubben i DM-final. De båda tidigare finalförlusterna hade varit mot IS Halmia, 1918: 1-2, 1919: 1-3, men denna gång hade Halmia överraskande åkt ut i semifinalen mot Falkenbergs IK:

Annons i Hallandsposten 1920-06-26.

Nedan kan ni läsa det matchreferat som återgavs i Hallandsposten dagen efter finalen:

Bollklubben slog Falkenbergs I.K. med 4-0

Finalen om det Halländska mästerskapet spelades i går i Sommarlust mellan Bollklubben och Falkenbergs I.K. vilka kag genom segrar över Kamraterna och Halmia kvalificerat sig till sluttävlingen.

Falkenbergs seger över Halmia är oförklarlig efter det spel falkenbergarna presterade i går. Det var endast första halvtid när de hade den starka vinden i ryggen som de lyckades hota bollklubbens mål och ett par gånger var det även ytterst nära att de plockat bort den förargliga nollan. Bäst i laget var det bakre försvaret som icke spelade oävet. Ytterhalvbackarna svaga, centerhalven bäst i trion. Forwardskedjan var dock sämst i laget och andra halvlek föll deras spel fullständigt sönder.

Bollklubben förskaffade sig redan efter ett par minuters spel ledningen genom centern som nickade i mål.

Andra halvlek var det blott ett lag på planen nämligen Bollklubben. De gånger falkenbergarna kommo över mitten av planen voro lätt räknade. Efter 20 minuters spel stod spelet också 3-0. Ytterligare ett mål (vilket målvakten bort klara) blev resultatet av Bollklubbens pressning.

Bollklubbens spelare voro överlägsna sina motståndare i såväl bollbehandling som  placeringsförmåga och deras seger var välförtjänt. Bollklubbens målvakt hade ett lindrigt arbete. Backarna bra, vänsterbacken utmärkt på direkta bollar, halvbackskedjan god, forwardskedjan spelade stundtals vackert även om samspelet bedrevs onödigt långt. Centern bäst. Det är första gång sedan föreningen bildades som densamma lyckats erövra mästerskapet i fotboll.

Slutomdömet av matchen blir dock att ointressantare final väl aldrig spelats om Halländska mästerskapet.

Domaren J. Denell var bra.

Så såg ett matchreferat ut för 100 år sedan när HBK vann sin första DM-titel. Äntligen var föreningen bäst i Halland och senare har HBK även varit bäst i Sverige.