P17 utbildar spelare för framtiden

HBK har under många år varit duktiga på att få fram spelare från sin egen akademi- och ungdomsverksamhet. Under de inledande omgångarna av Superettan i år var där sju spelare i startelvan som var "egna".
Att vara akademispelare kräver mycket mer än man kan tro. Spelarna i P17-laget ligger på en träningsdos som nästan motsvarar A-lagets program.
- Vi tränar ca 4 pass i veckan och vanligtvis 1 timme och 30 minuter. Våra 17-åringar som går på gymnasiet har dessutom 2-3 träningar i veckan på förmiddagstid. Så P17 och P19 tränar ungefär lika många pass i veckan som vår A-trupp och det är givetvis för att öka killarnas chanser att bli så bra som möjligt i ”ämnet” fotboll, säger Robert Nordström, ansvarig tränare för P17-laget men även akademichef i föreningen.

Upplägget på träningen för P17 är att ge spelarna en så god möjlighet som möjligt att klättra ännu högre upp inom föreningen. Robert Nordström och hans stab har en tydlig bild vad de vill ge sina spelare.
- Att dels ge en bred generell fotbollsutbildning för alla spelare men också att ge varje spelare en mer positionsbaserad och därmed individualiserad träning som ökar deras möjligheter att dels komma vidare upp i P19-truppen, men också vidare upp i vår A-trupp. 

Pandemin har påverkat alla och även då P17 som hade tänkt spela en stor sommarcup i sommar, men av det blev det inget.
- Vi missade tyvärr möjligheten att vara med i Gothia Cup som blev inställt i år så i år blir det full fokus på seriespelet i P17-Allsvenskan södra.

Med många träningspass och en fokuserad grupp så ser ledarna utveckling av spelarna hela tiden.
- Vi ledare ser framsteg varje vecka hos spelarna, och det roliga med att få jobba med unga spelare är ju också att följa deras utveckling som människor. Därför försöker vi vara noggranna med att det finns en bra gruppdynamik så att det finns en så gynnsam utvecklingsmiljö som möjligt. Om alla spelare och ledare hela tiden gör så gott de kan efter sina förutsättningar, då kan spelarna sedan få svaret på hur bra de kan bli i fotboll, utan att vi för den skull glömmer bort att skolarbetet är jätteviktigt, säger Robert Nordström.

Det är tufft när man kommer upp i akademiverksamheten. Alla får inte den speltid som de önskar.
- Vårt lilla problem i P17 är att upp till 16-årsnivå i HBK så har vi i princip 2-3 lag per trupp, så att alla får spela matcher kontinuerligt. På 17- och 19-nivå så finns det bara möjlighet att ha ett lag på den nivån vi vill spela på och det betyder att vi inte kan tillgodose allas behov av speltid. Så här fyller våra närområdesklubbar en väldigt viktig funktion, så att vi kan låta de spelare som behöver matchstimulans gå vidare till någon klubb i Halmstadområdet och där få spela matcher.
   
Många pass kräver många ledare och i P17 har ”Robban” ytterligare fyra starka namn i sin stab.
- Vi har en jättebra mix av erfarenheter i ledarstaben, Alexander Sakac och Mattias Olofsson har nyligen avslutat sina spelarkarriärer och har färsk tränarutbildning, medan Tomas Carlsson och Tony Andersson har många år i klubben som ungdomstränare på olika nivåer. Detta gör att vi kompletterar varandra på ett bra sätt och alla har ett hjärta som brinner för HBK.

I våras fick de vara med om något väldigt ovanligt när de spelade bortamatch i Göteborg.
- Vårsäsongen har ju varit väldigt speciell såklart, men vi fick uppleva något som man varken som ledare eller spelare får vara med om särskilt ofta. I andra seriematchen hade vi BK Häcken på bortaplan och var helt utspelade och låg under med 3-0 i paus, men lyckades samla ihop oss och med tjugo sekunder kvar av matchen prickade vi in 4-3 och lyckan var givetvis total!

Nu är det lite sommarledigt för P17 och de andra akademilagen men Robert ser redan fram mot höstpremiären.
- P17 och P19 startar upp höstsäsongen lördagen 1 augusti när bägge lagen i respektive allsvenska får besök av Kalmar FF på Halmstad Arena.

En intressant höst är att vänta för P17 och där säkerligen några spelare inom något år finns med i A-truppen.

HBK P17
Ansvarig tränare: Robert Nordström
Övriga tränare/ledare: Alexander Sakac, Mattias Olofsson, Tomas Carlsson, Tony Andersson.
Antal spelare: 25


---
Bilden ovan är på Albin Binnefors i från en vänskapsmatch i våras mot BK Häcken.
Foto: Louise Dock