600 matcher i följd med egna spelare i startelvan

I lördags mot IK Brage så startade sju spelare som är fostrade i HBK. Imponerande med så många egna spelare i startelvan och att det var för den 600:e seriematchen i följd. Detta är ett bevis på det fantastiska arbete som läggs ner i föreningens akademi- och ungdomsverksamhet.

På bilden ovan syns de sju egna spelare som var med från start i lördags mot Brage. Bakre raden Emil Tot Wikström, Andreas Johansson, Rasmus Wiedesheim-Paul, Dusan Djuric. Främre raden Edvin Kurtulus, Malkolm Nilsson, Andreas Bengtsson.


Utöver dessa sju var två inhoppare (Erik Ahlstrand och Jonathan Svedberg) och ytterligare tre satt hela matchen på bänken (Isak Larsson, Alexander Berntsson och Alexander Johansson). Totalt var alltså tolv av spelarna i truppen i lördags spelare från egna akademin och ungdomsverksamheten. 


600 seriematcher i följd och under nästan 22 års tid har HBK lyckats få fram spelare till startelvan.

- Om man tittar igenom alla Europas ligor, och de två högsta serierna i varje land, så är det ytterst få som kan mäta sig med detta. Om vi har haft en bra ungdomssektion och akademi tidigare genom åren, så har den nog aldrig varit bättre än nu, menar Magnus Haglund.


Sviten började efter förlusten mot BK Häcken i oktober 1998 när tränaren Tom Prahl ändrade om i startelvan och de båda HBK-fostrade Fredrik Andersson och Mattias Hed kom med från start i den kommande matchen mot Östers IF. 


Sedan dess har HBK i varenda seriematch spelat med minst en spelare från den egna akademin/ungdomssektion i startelvan och i lördags mot IK Brage var det för 600:e seriematchen i följd – en imponerande siffra.


I år, när HBK startat med samma startelva i samtliga matcher, har sju egen fostrade spelare varit med från i start i varje match. Under förra året var snittet 7,20 startspelare/match och den högsta siffran var mot Östers IF på hemmaplan när inte mindre än nio spelare startade matchen. 


HBK-tränaren Magnus Haglund är glad och stolt över den fina traditionen som finns i föreningen.

- Det visar vilken oerhört stark kultur, tradition och förmåga det finns att ta fram egna spelare. Den organisation och kompetens som finns i klubben har funnits under lång tid och det är det som ligger till grund för det här. 


- Allt det arbete som läggs ner av alla ungdomsledare är det som ligger till grunden för detta, för utan dem så får vi inte fram några spelare, säger en tacksam Magnus.