Nionde raka mot Trelleborg

HBK fortsatte göra det HBK har gjort så bra denna säsong – vinna fotbollsmatcher. Efter en stark första halvlek med hela fyra mål (Tot Wikström x2, Mikael Boman, Sadat Karim) städades sedan säsongens sista halvlek undan och matchen slutade 4-2 till Halmstad. Och med det var den nionde raka segern bärgad denna magiska höst.
Så var det dags för sista matchen denna fantastiska säsong. Uppflyttningen var säkrad, seriesegern likaså – men detta HBK är inte ett lag som ger bort något gratis. Ingenting annat än en fokuserad insats var att vänta. Detta mot ett Trelleborg som spelade för att undvika negativt kval. HBK fick klara sig utan normala startspelarna Joseph Baffo och Samuel Kroon som var borta på grund av skador. Ersättare: Alexander Berntsson och Erik Ahlstrand.


HBK:s tränare Magnus Haglund inför matchen:
”Jag hoppas att vi tar detta i mål på samma sätt som vi har agerat de tidigare 29 matcherna, genom att vara aggressiva, jobba hårt och göra rätt saker vid rätt tidpunkt. Genom att vara HBK, helt enkelt.” 


”Jag tror att Öis strax bakom Trelleborg i tabellen vinner mot ett avsågat Umeå idag så Trelleborg behöver vinna och kommer vara hungriga. Samtidigt kan de då behöva flytta upp folk allteftersom matchen lider vilket kan öppna upp för oss och prägla matchen.” 


HBK inledde matchen på det sätt som vi har vant oss vid. Hög och väldigt aggressiv press vilket tidigt resulterade i flera hörnor. Vid just en sådan fick Joel Allansson skottläge utifrån och bollen träffade en täckande Trelleborgsspelares arm – straff redan i matchens femte minut. Med ordinarie straffskytten Samuel Kroon borta stegade Emil Tot Wikström fram. Hårt och högt i målvaktens högra hörn. 1-0 till HBK.


Men repliken skulle komma omgående, och det genom HBK-bekantingen Fredrik Liverstam. En frispark på Halmstads planhalva lyftes in i straffområdets vänstra del, stöttes vidare in framför mål där Liverstam dök upp och skickade in den bakom Malkolm Nilsson Säfqvist – 1-1. 


Efter kvitteringen kom HBK:s dominans tillfälligt av sig med ett större bollinnehav för Trelleborg och en utjämnad matchbild. Men det var HBK som återigen skulle ta ledningen. Vid ett långt Halmstadsanfall hamnade bollen hos Thomas Boakye på högerkanten. Boakye avancerade framåt och inåt och chippade mycket tjusigt in bollen i straffområdet med en höger yttersida. Mikael Boman höll undan sin försvarare, vände runt och vristavslutade otagbart i nättaket. 2-1 till HBK (20).


Och snart var det dags igen. En mindre lyckad spark från Trelleborgs Hampus Nilsson snappades upp av Tot Wikström som stormade mot mål och tog vänsteravslutet. Inte särskilt hårt, men oerhört välplacerat precis vid målvaktens vänstra stolpe. 3-1 till HBK (23).


Halmstad ångade på med varierat och effektivt offensivt spel. Vid en hörna från vänster, som vanligt slagen av Jonathan Svedberg, nådde Sadat Karim högst i straffområdet och nickskarven seglade in i målvaktens bortre. 4-1 till HBK (34). 


Detta blev också halvtidsresultat efter en mycket stark första 45:a av det för dagen kycklinggula Halmstads BK.


Tvåmålsskytten Emil Tot Wikström:

”Jag tycker vi gör det väldigt bra idag. De skickar fram lite folk och försöker forcera och då öppnas ytor för oss.”


Om målen och andra halvlek:
”Det är skönt när bollarna sitter, det har släppt för mig under hösten. Vid mitt spelmål såg jag att målvakten fick felträff och bollen kom rakt på mig så det var bara att tuta och köra. I andra ska vi fortsätta spela vårt spel, då kommer målchanserna komma och då ska vi trycka in något mer mål.”


I andra halvlek fortsatte Halmstad forcera och det dröjde inte länge förrän chanserna skulle komma. Först då Boman serverade Allansson ett fint läge mitt i boxen, men skottet täcktes ut till hörna. En hörna som slutade med att Andreas Johansson fick ett nickläge vid bortre stolpen – över. 


Nästa farlighet var Trelleborgs. Efter en omställning hamnade en blåvit plötsligt i friläge, men Nilsson Säfqvist var snabbt ute, gjorde sig stor och avvärjde skickligt. En fin räddning som dock skulle visa sig betydelselös då linjemannen höjde sin flagga och tecknade för offside.


I matchminut 58 stod ”Crespo” Kamara redo vid sidlinjen. Mikael Boman, tolv mål denna säsong, klev av och hade därmed gjort sitt för året.


Spelet var nu ryckigt och spretigt, med ganska högt tempo men även en del slarv och tekniska misstag i båda riktningar. Men så plötsligt kom läget – för Trelleborg. 


En svepande långboll nådde en löpande Mattias Håkansson som med en fin förstatouch hamnade i friläge mot Nilsson Säfqvist. Inget misstag, reducerat till 4-2 (71). 


Trelleborg var tvungna att gå för seger och flyttade fram i en desperat jakt på mål. Spelet var fortsatt stökigt och chansartat med ett nu ganska svagt HBK.  


Men med några minuter kvar tilldömdes laget en straff. Karim vände och vred i kamp med två Trelleborgsspelare vid kortlinjen nära hörnflaggan. På något sätt lyckades han ta sig ur den trånga situationen och fick fram bollen till Erik Ahlstrand som avancerade mot mål men blev nedriven – straff till HBK. ”Crespo” plockade upp bollen och var sugen. Men dessvärre gick straffen en bit utanför målvaktens högra stolpe.


Det skulle inte bli fler mål denna afton och matchen slutade därmed 4-2 till HBK.  


Magnus Haglund:
”Det har varit press på våra spelare en tid, men nu när såväl uppflyttning som serieseger var klara mötte vi Trelleborg idag och det var ett test för spelarna. Detta hanterade de väldigt väl och vi tog vår nionde raka seger.” 


”Det har varit en stark säsong där vi gradvis har blivit bättre och bättre. Över 30 matcher möter man många prövningar, men spelarna har hanterat allting på ett fantastiskt sätt, tränat bra och fortsatt prestera.”


”Att vi nu är tillbaka i Allsvenskan betyder naturligtvis oerhört mycket för mig personligen, för alla andra i och kring laget och för våra supportrar. Processen och planeringen inför 2021 är redan igång. Det handlar om att ständigt vässa och skruva på saker för att utvecklas varje dag och bli så bra som möjligt som lag”, avslutar Magnus med ännu en seger i bagaget efter en fullkomligt makalös säsong. 

 

Trelleborgs FF - Halmstads BK, Superettan, 2-4 (1-4)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Thomas Boakye, Andreas Johansson, Alexander Berntsson, Andreas Bengtsson - Erik Ahlstrand, Joel Allansson, Jonatan Svedberg, Emil Tot Wikström - Mikael Boman (Crespo Kamara, 58), Sadat Karim
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Isac Larsson, Dusan Djuric, Edvin Kurtulus, Jacob Olsson, Alexander Johansson
Mål 0-1 (7) Emil Tot Wikström, straff, 1-1 (9) Fredrik Liverstam, 1-2 (20) Mikael Boman (Thomas Boakye), 1-3 (23) Emil Tot Wikström, 1-4 (34) Sadat Karim (Jonatan Svedberg), 2-4 (70) Mattias Håkansson
Publik 0, Vångavallen
Domare Fredrik Hansson