Allsvenska motståndare 2021: AIK

Allmänna Idrottsklubben, AIK, kommer från Solna och är en Sveriges äldsta och största föreningar. AIK bildades 1891 och har flera sektioner inom föreningen. De mest kända sektionerna är fotboll, ishockey, bandy och innebandy.

Allsvenskan startade säsongen 1924/25 och från med säsongen 1930/31 blev vinnaren av den allsvenska serien också svenska mästare. På 1930-talet vann AIK serien och därmed SM-guld två gånger, 1932 och 1937. Samma år, 1937, lämnade AIK Stockholms Stadion och flyttade till nybyggda Råsunda Fotbollsstadion i Solna. Råsunda var AIK:s hemmaplan till och med 2012. Från och med säsongen 2013 är Friends Arena den nya hemmaplanen.

Fem AIK:are efter segern mot Östers IF 1968: Owe Ohlsson, Björn "Lill-Garvis" Carlsson, Roland Lundblad, Leif Hult samt Roland Grip.

Efter SM-guldet 1937 dröjde det 55 år innan det blev ett nytt guld för AIK 1992. De blev fyra i serien men vann sedan Mästerskapsserien. 1998 tog AIK sitt tionde SM-guld och i Europa-spelet året därpå spelade AIK i samma ChampionsLeague-grupp som Arsenal FC, ACF Fiorentina och FC Barcelona.

2004 kom AIK näst sist i Allsvenskan och åkte ur högsta serien. Det blev bara ett år i Superettan och som nykomlingar i Allsvenskan 2006 slutade de på andra plats. Efter silvermedaljen 2006 har AIK haft en lång framgångsperiod. Från och med 2007 och till och med 2018 har de tagit tio medaljer och vunnit två SM-guld, 2009 och 2018.

För alla AIK-supportrar var det ett stort ögonblick när AIK-legendaren Lennart Johansson den 11 november 2018 överlämnade Lennart Johanssons pokal till AIK:s lagkapten Henok Goitom efter AIK:s seger mot Kalmar FF på Guldfågeln Arena. Segern med 1 – 0 säkrade AIK:s tolfte guld.

Avslutningsmatchen 1979 på Örjans vall som slutar med 2-0 seger för HBK och SM-guld, medan AIK fick lämna högsta serien. HBK:arna som syns på bilden är fr v Lennart Ljung, Olle Sjödahl (13), Bo Mattsson, Bengt Sjöholm samt Rutger Backe med bollen.

AIK:s start i Allsvenskan 2020 var mindre bra och efter elva omgångar, när de låg i botten av serien, så fick tränaren Rickard Norling sluta. Hans ersättare blev Bartosz Grzelak och han tog upp AIK till en slutlig nionde plats i tabellen.

Minnesvärda matcher mellan lagen:

HBK tog sitt andra SM-guld 1979. De säkrade guldet i sista seriematchen hemma mot AIK. Det var en viktig match för båda lagen. Med en vinst skulle HBK ta sitt andra guld och samtidigt kämpade AIK för att hänga kvar i Allsvenskan. AIK behövde en seger för att gå förbi Landskrona BoIS, som låg på platsen ovanför nedflyttningsstrecket. Oavgjort fanns inte på kartan för något av lagen. Första halvlek var jämn men AIK kom fram i flera farliga kontringar. En storspelande Lennart Ljung i HBK-målet hindrade AIK från att ta ledningen.

En försvarsmur från 1997. Två spelare tillhörde senare HBK; Pascal Simpson (trea fr v) och Mattias Johansson (tvåa fr h).

Halvlek nummer två började på bästa sätt för HBK. Redan i den andra minuten av halvleken drev mittfältsgiganten Hans Selander upp ett anfall på högerkanten och slog ett välavvägt inlägg som Rutger Backe skickligt nickade i mål till 1 –0. Tio minuter senare nickade Stefan ”Myresjö” Larsson in 2 - 0 till HBK. Därefter kontrollerade HBK matchen och vann med 2 - 0 och lagkapten Rutger Backfick ta emot SM-pokalen.

Den andra minnesvärda matchen mellan HBK och AIK är från 2000. HBK hade vunnit premiären borta mot Trelleborgs FF med 2 – 0. Nu väntade guldfavoriten AIK, med Stuart Baxter som tränare, i hemmapremiären på Örjans vall. Före paus var HBK inte lika rörliga som tidigare men lyckades ändå ta ledningen med 1 – 0 i den 29:e minuten. Det var Stefan Selakovic, som frispelad av Björn Carlsson, sköt bollen förbi en utrusande Mattias Asper i AIK-målet.

”Sella” var på hugget i början av andra halvlek och redan efter 32 sekunder i halvleken snodde han bollen från en AIK-försvarare och passade bollen till Robban Andersson, som kunde sparka in bollen i öppet mål. Selakovic gör åtta minuter senare sitt andra mål i matchen och slutresultatet, 4 – 0, fastställdes när AIK-backen Mattias Thylander styr Fredrik Gustafsons skott in i egna målet. Drygt 9 000 på Örjans vall jublade över HBK:s uppvisning.

Två fighters i en kamp från 1998: Krister Nordin och Michael Svensson.

HBK-anknytningar i AIK 2020:

Det finns ingen HBK-anknytning i dagens AIK men Crespo Kamara tillhörde AIK 2012-13.

AIK:s målvakt Ivan Turina avled hastigt hemma i sin säng en majdag 2013 i en ålder av 32 år. Här hyllades han med ett stort tifo vid första matchen efter att han avlidit.