0-0 mot GAIS

Det var 9an mot 11an i den svenska Maratontabellen som möttes på lördagskvällen när klassiska Gais kom på besök och Örjans vall visade upp sig från sin bästa sida. Med strålande sol, en lätt bris och en perfekt grön gräsmatta var förutsättningarna för bra fotboll på topp.

De bägge lagen kom till matchen med oavgjorda resultat i bagaget och i behov av en seger. Gais för att klättra ur bottenstriden upp till säkrare mark och HBK för att haka på Degerfors i toppen.

Det var en trevlig och underhållande första halvlek där de grönsvarta gästerna började bäst och tog tidigt tag i taktpinnen utan att egentligen skapa några direkta farligheter. Istället var det HBK som fick den första farliga chansen. Redan i den 5 matchminuten kommer Edvin Kurtulus fram på högerkanten och hittar in Mikael Boman i boxen som inte får till skottet, istället hamnar bollen hos Samuel Kroon som från nära håll tyvärr inte lyckas hitta målet.

Andreas Johansson får hjälp av Tobias Hulenvik samtidigt som "Malle" stöttar

HBK spelar som vanligt med en hög press och en hög backlinje som flera gånger i första halvlek ställer GAIS offside när de väljer att lyfta bollen förbi HBK:s press. Bakåt såg hemmalaget stabila ut och GAIS hade svårt att skapa några direkta farligheter trots bollinnehav.

Offensivt har HBK svårt att komma igenom Gais mittfält och de grönklädda gästerna kunde ofta bryta HBK:s försök till att växla kant. De chanser hemmalaget skapar i första halvlek kommer ofta längst kanterna, Thomas Boakye sprang kopiöst under hela matchen och var ständigt ett orosmoment för GAIS-försvaret, på andra kanten samspelade Samuel Kroon och Edvin Kurtulus på ett bra sätt och kom flera gånger runt och förbi GAIS ytterförsvar. Men HBK:s anfallspar Rasmus Wiedesheim-Paul och Mikael Boman hade svårt mot Gais fysiska mittbackspar, Carl Nyström och Boris Lumbana.

Bäst läge i första halvlek fick Joel Allansson när han plockar upp en boll på mitten och lyckas sig väggspela sig in i straffområdet men fick inte avslutet på mål.

- Det tar ett tag innan vi får tag på Gais och de är duktiga när det kommer i anfall. Men efter 30 minuter så tycker jag att vi kommer in i matchen och kan sätta vår prägel på matchen och kan trycka ner Gais, säger tränare Magnus Haglund.

I andra halvlek kommer Halmstad ut som det bollförande laget och får ner GAIS lågt på sin egen planhalva och ökar passningstempot markant. Men gästerna försvarar sig bra och HBK har svårt att spela sig fram till bra lägen även om de är farliga när de får kontringar å kan lyfta laget.

Samuel Kroon besviken efter en missad målchans

Men HBK hamrar på och fortsätter skapar flera halvlägen utan att riktigt sätta Gais målvakten Mathias Karlsson på prov. HBK skapar ett litet tryck sista kvarten av matchen där de är helt bollförande men det slutar 0-0 och de båda lagen delar på poängen.

- Andra halvlek präglas av vårt bollinnehav, men när vi skapar våra chanser är vi inte vassa nog för att göra mål, säger Magnus Haglund efter matchen.

Halmstads BK - GAIS, Superettan, 0-0 (0-0)

Startelva Malkolm Nilsson Säfqvist - Edvin Kurtulus, Andreas Johansson, Joseph Baffo, Andreas Bengtsson - Samuel Kroon, Joel Allansson, Dusan Djuric (Erik Ahlstrand, 72), Thomas Boakye - Mikael Boman (Sadat Karim, 72), Rasmus Wiedesheim-Paul (Crespo Kamara, 79)
Avbytare utan spel Malte Påhlsson, Alexander Berntsson, Jonathan Svedberg, Emil Tot Wikström