Ute på japanskt äventyr

Emil Salomonsson värvades till HBK som 19-åring och kom att utvecklas till att bli en av Allsvenskans bästa ytterbackar. Han minns sin tid i HBK med glädje.
- Fotboll har alltid varit det roligaste jag vet. Att vara en del av ett lag och känna gemenskapen det innebär gav mig mycket, berättar Emil om fotbollens betydelse som ung.

Seniorkarriären började hemma i Ängelholms FF och han fick chansen att spela elitfotboll väldigt ung.

- Det var lärorikt att spela så viktiga matcher redan som 16-åring. Om jag inte missminner mig så fick jag faktiskt göra min debut när Niklas Gudmundsson skadat sig. Det var ytterligare en krydda på en stor dag att få ersätta en så pass meriterad spelare.


081013 - Emil har målat borta mot Landskrona i superettan för Ängelholm

Emil utvecklades och imponerade allt mer i ÄFF. Flertalet klubbar ville ha hans signatur men valet föll på HBK. I HBK fick han Janne Andersson som tränare och det minns Emil.

- Janne var helt avgörande för min utveckling. Det var han, tillsammans med ledarteamet, som såg min potential som framtida högerback. En position som definitivt passat mig bäst. Bortsett från det minns jag Janne som en väldigt tydlig tränare som var bra på att instruera och på att få ihop gruppen.

090415 - Emil under matchen HBK - Brommapojkarna

Under 3,5 år var Emil en uppskattad spelare på Örjans Vall och bland HBK:s supportrar. 

- Det blev fina år i HBK. Jag trivdes bra i staden och kände mig hemma på Örjans Vall. Jag utvecklades mycket på grund av miljön som finns i klubben och av alla skickliga ledare. Mitt starkaste minne får ändå bli min Allsvenska debut mot AIK.

2011 var ett speciellt år i HBK där Pep Clotet Ruiz fick sparken över sommaren och ekonomin var allt annat än bra. IFK Göteborg såg potentialen i Emil och slantade upp pengarna HBK krävde.

- Först och främst kändes det inte bra att lämna när det gick tufft. Men för min personliga utveckling var det ett rätt steg. Sedan var det viktiga pengar för HBK i ett pressat läge. Det är jag glad att jag kunde hjälpa klubben med.

- Jag hade många fina år i IFK Göteborg. Jag trivdes väldigt bra och min utveckling gick framåt. Jag fick chansen att göra min riktiga landslagsdebut hemma mot Tjeckien. Ett kärt minne. Fick även vinna två cuptitlar och vara snubblande nära ett SM-guld. Det var något jag verkligen ville vinna när jag skrev på för Blåvitt.

Höstavslutning Allsvenskan 2015 - Boman och Emil missade guldet som Janne Andersson vann med IFK Norrköping.

Efter 7,5 år i IFK gav sig Emil ut som utlandsproffs. Till Japan av alla ställen på jorden.

- Japan är fantastiskt. Jag kände att jag ville ha något helt nytt efter alla år i Sverige och då blev Japan perfekt. Varje dag är en ny upplevelse och jag lär mig mycket både som människa och fotbollsspelare. 


Emil i Sanfrecce Hiroshima under 2019. Under 2020 är han utlånad till Avispa Fukuoka i J-league

- Mikael Boman och jag spelade tillsammans i blåvitt. En helt fantastisk kille. Ryan Miller håller jag kontakten med och har varit över och hälsat på några gånger i USA. Tack vare sociala medier kan man höras ganska enkelt, avslutar Emil på frågan vilka HBK-anknytningar han har idag.

Emil Salomonsson

Född 28 april 1989 i Örkelljunga
Från Ängelholms FF 2008 Till IFK Göteborg 2011
Allsvenska matcher/mål 81/5 
Allsvensk i IFK Göteborg (201/20)
Landskamper 8/1 A, 10 U21, 10/1 J, 3 P
Klubbkarriär Ekets GOIF (-2003), Ängelholms FF (2004-2007), Halmstads BK (2008-2011), Ängelholms FK (2008, lån), IFK Göteborg (2011-2018), Sanfrecce Hiroshima, Japan (2019), Avispa Fukuoka, Japan (2020->, lån)