Numera utbildad psykolog

Markus Gustafson kom till Halmstad och HBK som 20-åring med fyra års erfarenhet från BK Forward i division 1. Ett lag som blev, till viss del, sönderköpt. Markus till HBK, Jimmy Durmaz, Jiloan Hamad och Dejan Garaca till Malmö FF och Per Johansson till Djurgårdens IF. Numera bor han i Örebro igen tillsammans med Helen och deras två barn.
- Jag trivs bra i Örebro men jag har väl inte så mycket känslor för staden i sig men eftersom familjen och vänner finns här föll det sig naturligt att flytta tillbaka. 

- För mig så kom mycket att kretsa kring fotboll redan som liten. Jag har en äldre halvbror som spelade i Örebro SK när jag växte upp och han fungerade som inspirationskälla för min egen fotbollssatsning.

Det var sommar 2007 när Janne Andersson ringde upp Markus och frågade om han ville komma ner och provspela. Markus hade bara några veckor tidigare varit nere i Halmstad på semester och då passat på att se HBK möta Elfsborg där hemmalaget vann med 3-0.
- Det var ett stort ögonblick när Janne ringde. HBK låg på andraplats i Allsvenskan så i mina ögon var det ett av Sveriges bästa lag som hörde av sig. Från provspelet minns jag en oerhört professionell träningsmiljö samtidigt som stämningen i klubben var varm och familjär, vilket påminner mycket om BK Forward. 

Markus blev senare erbjuden kontrakt av både HBK och Örebro SK men han valde de blåa vid kusten.
- Det blev till sist ett enkelt beslut utifrån bilden jag fick av HBK men också på grund av att jag ville testa en ny stad.


Markus i BK Forwards tröja.

De första åren i HBK var tuffare än vad Markus hade förväntat sig. Steget från division 1 till Allsvenskan var stort och konkurrensen som mittback var tuff när Tomas Zvirgzdauskas, Tommy Jönsson och Peter Larsson också fanns att tillgå. Totalt i HBK-tröjan blev det elva matcher under de fyra åren.
- Mitt bästa minne är min första match från start. 2-2 borta mot ett guldjagande IFK Göteborg inför fullsatta läktare på Gamla Ullevi. Jag minns också starkt när vi vann mot IFK Norrköping 2011 med 5-4, den spanska satsningen och sen har jag en del tråkiga minnen med skador.

- Jag har många positiva minnen från Halmstad trots att det fotbollsmässiga inte blev som jag hade hoppats på. Jag lärde känna många fina människor under dessa år och jag saknar ibland närheten till havet.

.
I kamp med Tobias Hysén i Markus startdebut i HBK.

Markus lämnade HBK efter 2011 och flyttade tillbaka hem till BK Forward. Där hittade han glädjen igen efter några tunga år. Under tiden i Halmstad hade hälen strulat och det fortsatte den göra tills Markus la elitskorna på hyllan 2016.
- Första året hemma var väldigt roligt och jag hade hela tiden ambitionen att avancera upp i seriesystemet igen. Tyvärr ställde hälen till det. Division 1 är också en väldigt tuff serie. Man spelar och tränar i stort sett lika mycket som serierna ovanför samtidigt som de ekonomiska villkoren inte går att jämföra. 

Under tiden i HBK kunde Markus känna sig lite understimulerad trots att han levde sin dröm som heltidsproffs. Lösningen blev att börja studera kurser på Högskolan. Om det var psykologin som hittade han eller tvärtom vet vi inte men intresset blev så stort att han senare sökte och kom in på psykologprogrammet vid Örebro Universitet. 
- Just nu arbetar jag som psykolog på en allmänpsyktriatisk mottagning för unga vuxna med bedömning, utredning och psykologisk behandling. Det är ett stimulerande arbete på många sätt, framförallt när det kommer till att hjälpa människor till ett bättre mående. Det är ett yrke jag känner att jag kan utvecklas i under många år framöver. Jag har hittat en lagkänsla som liknar fotbollen när det gäller att arbeta i team med andra psykologer.


Markus i rollen som psykolog. Bild: privat

Kontakten med fotbollen idag består av att han, sedan några tillbaka, föreläser om psykisk ohälsa inom idrotten och hur man kan arbeta för ett mer hållbart idrottande ur ett psykologiskt perspektiv. Markus arbetar också som idrottspsykologisk rådgivare där han bland annat har några fotbollsspelare som klienter.
- 2019 spelade jag fotboll också i division fem och fick för första gången vara med och vinna en serie!

Från tiden i HBK har Markus en del kontakt med Robin Malmkvist men han har fortsatt bra kontakt med en del personer som han inte lärde känna i HBK:s omklädningsrum men som bor här i Halmstad.


Markus Gustafson

Född 12 augusti 1987 i Örebro
Kom från BK Forward, 2008 Till BK Forward 2012
Allsvenska matcher/mål 11/0
Klubbkarriär BK Forward (-2007), Halmstads BK (2008-2011), BK Forward (2012-2016), SMÅ IF (2019)