Mattisson avslutade elitkarriären här

Den där lördagen i oktober 2004 har vi bollklubbare svårt att glömma. I sista omgången tappades guldet till Malmö FF och det sitter fortfarande som en tagg. För en annan med stort HBK-hjärta i dag är dagen speciell. Det var då Hasse Mattisson vann sitt enda SM-guld. Ett par år senare avslutade han sin elitkarriär i just HBK.

Han debuterade i MFF redan 1996 under en tid när klubben inte hade så lätt och bl.a. degraderades till Superettan. När de direkt kom tillbaka nådde de toppen snabbt och under Tom Prahls ledning fick Mattisson sitt guld 2004. 


Under tio års tid tillhörde Hasse Mattisson Malmö FF:s A-trupp.

- Vi var ju favoriter med vår trupp och kallades Real Malmö. Vi levde inte upp till det under första halvan samtidigt som HBK gick som tåget. HBK hade ett starkt lag och vi fick se en stjärna födas under Jannes ledning, Rosenberg, vilka mål han gjorde, minns Hasse.


I slutändan hade MFF marginalerna med sig och det minns Mattisson.

- HBK hade stolpe ut. Håkan Milds block/styrning var rätt avgörande när det var så små marginaler som skiljde lagen åt i sista omgången, minns han och har givetvis härliga minnen från hyllningarna efteråt.HBK i april 2007. Bakre raden Tahirovic, Larsson, Zvirgzdauskas, Mattisson, Sparv, Jönsson, Bahne. Främre raden Joza, Öhagen, Arvidsson, Djuric.

Han kom till HBK i augusti 2006 och spelade här 2007 ut.

- Jag trivdes ju fantastiskt bra hela tiden i HBK men ska jag välja det bästa minnet så är det nog 3-0 segern mot IF Elfsborg på Örjans sommaren 2007. Elfsborg var regerande mästare och alltid en fjäder i hatten att slå dom. Och som vi gjorde det dessutom! 


- En grym laginsats som fick stopp på bolltrillarna och sen straffade vi dom när det var läge. Taktisk triumf! Jag fick själv möjlighet att stänka dit 3-0 målet på Johan Wiland! Ett härligt minne, tycker Mattisson, som följer HBK mest via sociala medier idag.


Tillbaka på Malmö Stadion i HBK:s färger. Jämte sig till höger Mikael Rosén.

Efter karriären blev han tränare i Dalby GoIF och har sen varit runt i några olika föreningar nere i Skåne. Fotbollen lämnade han i höstas, när han lämnade sin tjänst som marknadssäljare på Trelleborgs FF. Dagen efter drabbades han av en stroke som det har gått att läsa om i media nyligen.

- Jag är enormt tacksam att det sluta så väl och att man är i gott skick igen, säger Hasse.


Vad gör du nu för tiden?

- Jag jobbar sen sex månader tillbaka med bemanning och rekrytering för Adecco. Jobbar i södra Sverige så är även i Halmstad vid tillfälle för kundbesök och träffar mina kollegor på Adecco-kontoret där.


Kontakten med fotbollen får han i dag genom sin son.

- I och med att jag slutade min tjänst i Trelleborgs FF i höstas och även slutade som assisterande tränare i TFF:s U19 lag vid årsskiftet, så är det betydligt mindre än tidigare. Jag börjar få abstinens, säger han.


- Men min grabb Melvin spelar i TFF:s U19 lag så man får visst begär mättat ändå genom att se matcherna. Annars följer jag väl mycket vad som händer genom nätet. Jag har rätt bra koll på Malmö FF, Halmstads BK och Trelleborgs FF. Där missar jag inte mycket!Pendlarna Arvidsson och Mattisson fick många timmar i hop i soffan på Örjans vall.

Lite kontakt har han med gamla lagkompisar.

- Absolut! Framförallt är det Micke Rosén som jag pratar med mest och även varit uppe och besökt honom och hans familj vid ett par tillfälle. Det är fantastiskt trevligt att komma tillbaka till Halmstad. Var uppe senast bara för ett par veckor sedan.


Om han minns tillbaka på tiden i Halmstad så tycker han det bästa var att vara på Örjans vall. 

- När jag spela så var Örjans Vall mitt smultronställe utan tvekan. Jag och Magnus Arvidsson delade på skinnsoffan däruppe mellan alla träningarna.

-Självklart är Tylösand fantastiskt fint och ett ställe jag gärna återkommer till. Jag är rätt biten på golf och att spela ute i Tylösand kan man aldrig få nog av. Fick dock stryk av Rosén där i somras, siktar på revansch i år, avslutar Hasse Mattisson.HASSE MATTISSON

Född 29 augusti 1972

Från Malmö FF 2006, till Dalby GIF 2008

Allsvenska matcher/mål 35/2

Allsvensk i Malmö FF 1996-2006 (171/16)

Svensk mästare med Malmö FF 2004

Landskamp 1 B

Klubbkarriär Husie IF (-1995), Malmö FF (1996-2006), Halmstads BK (2006-07), Dalby GIF (2008)