Loriya var HBK:are i två månader

2007 drabbades HBK-målvakten Magnus Bahne av en korsbandsskada strax innan transferfönstret på sommaren skulle stängas. Ersättare blev en målvakt från Kazakhstan - David Loriya.
David Loriya hade bara någon vecka innan spelat landskamp mot Finland, med Bahne som avbytare och med Roy Hodgson för förbundskapten. De tipsade om David.

46 landskamper för Kazakhstan. Här i en match mot Tysklands Miroslaw Klose 2011.

På bara några dagar var Loriya i Halmstad och efter två träningar slängdes han direkt in i hetluften.
- Jag minns att jag diskuterade kontrakt med några europeiska klubbar men det blev inget. Min agent erbjöd mig då att gå på till HBK och efter att jag diskuterat detta med min klubb stack jag till Sverige, säger David.

HBK som låg med i toppstriden tappade på hösten och det blev faktiskt inte en vinst under tiden för Loriya.- Tyvärr var vi inte så bra under tiden som jag var i HBK. Det var en spännande upplevelse för mig att vara i Sverige och jag kommer i håg att alla var vänlig mot mig.

Därefter har karriären fortsatt hemma i Kazakhstan, Ryssland och Turkiet fram till han förra året bestämde sig för att avsluta karriären efter ryggproblem.

Då hade bara något år tidigare slutat i landslaget där sista matchen var sjutton år efter den första.

- Jag bor i huvudstaden Nur-Sultan i Kazakhstan tillsammans med min fru och våra två barn. För min sjuårige pojk har jag berättat om mitt äventyr i Sverige.


Nu går han sportchefsutbildning hos UEFA med bl.a. Kim Källström och den förre tyske landslagsmålvakten Rene Adler.

Även om spelarkarriären är över så är kontakten med fotbollen stor.
- Jag började förra året att studera en sportchefsutbildning hos UEFA och där går jag förresten tillsammans med Kim Källström, berättar David.


Här med en av föreläsarna - Arsene Wenger - på utbildningen.

Fler gamla fina spelare på utbildningen är bl.a. Didier Drogba, Emile Heskey, Kaká och John O'Shea.

DAVID LORIYA

Född 31 oktober 1981
Lån från Shakhter 2007
Allsvenska matcher/mål 7/0
Kazakhstan Champion 2000, 2001, 2006, 2018
Landskamper 46 A för Kazakhstan