En tränare har gått ur tiden

Föreningen har i dag nåtts av budskapet att vår f.d. Bernt Andersson tidigare under året har gått ur tiden i en ålder av 86 år.

Bernt Andersson är mest känd under sitt smeknamn ”Sump-Hugo” och att det var han som slog den avgörande straffen i slutminuterna av 1964 års allsvenska, vilket gjorde hans Djurgårdens IF till mästare i stället för Malmö FF. Dock hade han själv spelat för lite matcher för att erhålla medalj, men Djurgårdsfansen ändrade nu smeknamnet till "Guld-Hugo".


Han kom från Sundbybergs IK, det var därifrån han fick sitt smeknamn, och gjorde över 90 allsvenska matcher som spelare med Djurgården. Han blev svensk mästare 1954/55 och fick då mottaga guldmedaljen efter den så kallade silvermatchen på Örjans vall när HBK blev tvåa. Under 1965 spelade han tillsammans med sin lillebror Hans i DIF.


Hans tränarkarriär inleddes i Gustavsberg innan han 1969-71 tränade Älvsjö AIK som han tog upp i näst högsta serien.


När HBK tog sig till kvalspel senhösten 1971 togs Bernt in som hjälptränare till Sylve Bengtsson. Det allsvenska kvalspelet lyckades väl och HBK gjorde 1972 comeback i Allsvenskan efter tretton år utanför den högsta serien.


Bernt Andersson till höger ger instruktion till Ingvar Sandberg vid en träning 1992. Båda hade förflutet som spelare i Djurgårdens IF.


Bernt Andersson anlitades som tränare på kvällarna, då han på dagarna arbetade med konsthantverk. Den allsvenska comebacken blev tung och på hela vårsäsongen lyckades HBK inte vinna en enda match. Först i omgång 13 kom första vinsten och det mot blivande mästarna Åtvidaberg. När laget fem omgångar senare slog bottenkollegan GAIS fanns hopp om fortsatt allsvenskt spel men gardinen drogs ner i sista matchen borta mot Örebro.


Han hade då redan bestämt sig för att flytta hem till Stockholm och blev tränare under fem säsonger i Vasalund. Han har även under fyra säsonger tränat Helsingborgs IF och i två sejourer Allerums GIF.


BERNT ANDERSSON
Född 5 september 1933, avled 6 januari 2020
Tränare 1972
Allsvenska matcher som tränare: 22
Allsvensk i Djurgårdens IF 1952-65 (91/19)
Svensk mästare 1954/55 med Djurgårdens IF, 1964 spelade han för lite matcher för att få medalj
Landskamper 1 U