Lennart Ljung 70 år!

En av HBK:s största spelarprofiler genom tiderna firar sin 70-årsdag på fredagen. Lennart Ljung debuterade redan som 17-åring i A-laget och spelade inte mindre än 13 säsonger i A-laget, där dubbla SM-guld är höjdpunkterna. HBK gratulerar på den stora dagen!
Lennart Ljung är uppväxt i HBK och debuten kom när han som 17-åring fick spela mot Varbergs GIF i juni 1967. HBK vann div. 3-matchen med 3-0 och Lennart räddade en straff i andra halvlek. Från laget i debutmatchen var det bara Lennart, Tommy Södergren och Lars-Göran Karlsson som fem år senare skulle spela allsvenskt med HBK, men Lennart var den ende som blev svensk mästare senare.

Det blev ytterligare fem matcher under hans första säsong i A-laget där Lars Agnetoft oftast var förstemålvakt och där även Jan Johannesson stod för konkurrensen. Året därpå hade Agnetoft lämnat och Janne var den som stod i inledningen men sen kom Ljung tillbaka och spelade 13 raka matcher.

Vid HBK:s comeback i tvåan 1969 var det Johannesson som stod under våren men Ljung tog tillbaka platsen och stod de sista tolv matcherna. Efter säsongen flyttade Lennart till Stockholm för utbildning men hade dessförinnan blivit juniorlandslagsman i både handboll och fotboll. Med Drott hade han också varit med om att vinna högsta serien.

Under två års tid tillhörde han AIK men fick aldrig spela allsvenskt. Tillbaka i HBK våren 1972 var Tomas Eriksson förstemålvakt så han och Lars Nordin slogs om att få spela i B-laget. De båda andra fick chansen i Allsvenskan men ingen tog den och vid bortamatchen mot sitt gamla lag AIK i början på juni debuterade Lennart i Allsvenskan. 

Lennart fick sen fortsatt förtroende och missade inte en enda seriematch förrän sommaren 1980 då Stefan Regfeldt tog över målvaktströjan. Då hade Lennart spelat 206 raka seriematcher för HBK vilket är klubbrekord. Tanken var att Lennart skulle sluta inför 1981 men "Regan" försvann på utlandsjobb och det blev en sista säsong i HBK-tröjan.

Under åren i HBK var han med om dubbla SM-guld och tillsammans med Lars-Göran Karlsson och Lars-Erik Larsson är han de enda som vunnit fyra seriesegrar för HBK. Han var även uttagen ett antal gånger i landslagstruppen men fick inte spela då en viss Ronnie Hellström var förste målvakt.

Inför 1982 blev han målvaktstränare i HBK men under sommaren skrev han på för Varbergs GIF som hade målvaktsproblem och där förre HBK:aren Bo Mattsson var tränare. Han var senare tränare för bl.a. Alets IK, Sennans IF och IF Leikin, de senare förde han upp till Division I.

Han återkom senare som målvaktstränare i HBK men var också under många år målvaktstränare i A-landslaget när Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg var förbundskaptener.

Sonen Jesper är i dag ordförande i HBK-Ringen.

LENNART LJUNG 
Född 13 september 1949. 
Målvaktstränare 1982, 1986, 2007-09, ass. tränare 1993. 
Egen produkt, slutade 1982 (i AIK 1970-71). 
UEFA-matcher/mål: 2/0. 
Allsvenska matcher/mål: 209/0. 
Div. 2-matcher/mål: 38/0. 
Div. 3-matcher/mål: 19/0. 
Guld 1976, 1979. HP-Dribblern 1972. 
Landskamper: 6 J.