Veckans spelare: Isac Larsson

Han har spelat både golf och innebandy – men det var fotbollen han satsade på. I år konkurrerar Isac Larsson med rutinerade Peter Larsson och Ante G om en plats i startelvan.  

– Jag började med fotboll när jag var fyra-fem år. Jag tjatade hål i huvudet på mina föräldrar att jag ville börja. När jag började i Astrio skulle jag börja ett år tidigare, och då var kravet att pappa skulle bli ledare, så pappa blev ledare och jag spelade med 00:orna innan jag spelade lite a-lagsfotboll där, berättar Isac Larsson.

Så småningom kom han till Halmstads BK – började spela i HBK:s akademi men flyttades snabbt upp till a-laget.

– Jag har gått och kollat alla matcher på Örjans vall sen de yngre åren och målet har alltid varit att komma hit någon dag. Och målet är fortfarande att börja spela matcher kontinuerligt och slå sig in så bra som möjligt.

Men det har inte bara varit fotboll i Isacs liv.

– Jag har spelat en hel del golf på fritiden, men det har inte blivit jättemycket eftersom fotboll tar upp mycket tid. Och sen har jag också spelat innebandy länge. Jag spelade i Kustens IF och vi hade ett bra lag där, så det var väldigt kul, både på och utanför plan.

Fotboll för Isac är en lagsport.

– Man vinner tillsammans, man förlorar tillsammans och sen är fotboll så unikt på det sättet att det spelar egentligen ingen roll vilket lag man möter, allt avgörs på plan. Det spelar ingen roll om vi möter Crystal Palace. Visst, vi fick bra med stryk när vi mötte dem, men varje match är unik och om man gör det som ett lag, kämpar och sliter som ett lag kan man alltid få ett bra resultat oavsett vilket lag man möter. Se bara på matchen mot Östersund i Svenska Cupen. Det är ett allsvenskt, bra lag som har varit ute i Europa. Vi fick ett oavgjort resultat och med lite tur hade vi kanske kunnat vinna. Så det är det speciella med fotboll.

Och Isacs stora förebild är mittbacken Koscielny.

– Han är en mittback som inte är jättestor men som har bevisat att man inte behöver vara den största mittbacken i England för att vara den bästa. Han är kanske inte bäst just nu, men han har haft en väldigt fin karriär. Han är en ledargestalt som hjälper sitt lag, står upp för sitt lag och är en väldigt bra fotbollsspelare generellt.

Säsongen som kommer blir Isac Larssons andra säsong i a-lagssammanhang – och i år hoppas han kunna ta det där sista klivet och få ännu mer speltid.


– Det är ju speltiden man strävar efter. Vi har en fantastisk trupp med mycket spelare, man kommer ju få kriga för sin plats, men det kommer komma chanser också och då får man ta den.

Just på Larssons position är konkurrensen stenhård, med två rutinerade spelare i Ante G och Peter Larsson, men även Alexander Berntsson som fick speltid i 29 av 30 Superettanmatcher förra säsongen.

– På försäsongen har jag spelat mycket vänsterback också, jag kan spela vänsterback så det är ett alternativ. Men jag är mittback och det är i mitten jag har mina bästa kvaliteter. Får jag chansen som vänsterback i någon match kommer jag köra järnet där.

Och det absolut största fotbollsminnet för Isac Larsson var när han fick göra debut i det svenska landslaget.

– Att dra på sig den blågula tröjan är såklart otroligt stort, någonting man också har strävat efter. Att spela för landslaget är bland det större jag har gjort inom fotbollen, avslutar han.