HBK lanserar dokumentärserie

Det har varit en händelserik försäsong hittills. Många nya spelare i en hektisk ”silly season” och försäsongen har innehållit både framgångar i Svenska Cupen, hårda ord i sociala medier och en uppmärksammad artikelserie i Hallandsposten. Det snackas mer HBK än på länge. Snart publiceras första avsnittet av dokumentärserien BLÅ som skildrar HBK inifrån, bakom kulisserna, på ett sätt som aldrig har gjorts i Sverige tidigare.

Under julhelgen lanserade Netflix dokumentärserien "Sunderland 'Til I Die" och det var många som fastnade för denna annorlunda sportdokumentär. Serien skildrar engelska ligalaget Sunderlands framfart (eller brist på densamma) och förutom anslaget och innehållet har serien hyllats för sin unika närhet och filmiska känsla. De åtta episoderna väckte HBK:s styrelseledamot Christian Albinssons intresse. 

– Jag kände direkt att det vore ett drömprojekt att göra något liknande med HBK. Det har gjorts några försök tidigare, men ingen i Sverige har kommit i närheten av det som Netflix bjöd på. Jag skickade länken till Tony (Karlsson reds. anm.) och Igor (Krulj reds. anm.) för att se om de var beredda på att släppa ett produktionsbolag så nära inpå som Sunderland har gjort. Det krävs en total transparens under hela säsongen – oavsett resultat – för att det ska gå att göra en bra dokumentär, menar Christian Albinsson vars produktionsbolag Oh My har producerat biofilm och flera dokumentärer tidigare. 

Både Tony Karlsson och Igor Krulj nappade och förankrade det sedan med spelartruppen. 

– Vi gillar idén och har höga ambitioner om att vara öppna, transparenta och att släppa in våra supporters nära på livet. Genom dokumentärserien blir det enklare att ge alla som vill en inblick i hur det är att driva en fotbollsklubb med målet att vara bofasta i Allsvenskan, konstaterar Tony Karlsson och får medhåll från Igor Krulj: 

– Filmaren Jocke Leihed kommer att få full access, men självklart är spelarna olika bekväma med att ha en kamera i ansiktet så det finns förstås en respekt för de som vill hålla sig mer i bakgrunden. Men faktum är att vi börjar bli vana vid att ha en filmkamera med oss – vi känner oss peppade. 

I första episoden – som planeras att släppas i mitten av mars – kommer tittarna bland annat få höra Dusan Djuric prata om hur det kändes att HBK:s supporterklubb kallade honom ”Judas” i ett offentligt uttalande på sociala medier, Johan Oremo talar ut om sin korsbandsskada, Tony Karlsson berättar om spelarvärvningar och Igor Krulj blickar framåt mot säsongen. Dessutom har produktionsteamet hängt med i omklädningsrummet under matcherna i Svenska Cupen. 

Dokumentärserien produceras av Oh My och kommer att visas på Hallandsposten.se samt HBK:s Facebook och hemsida.