Zara Jönsson klar för Stabæk

Zara Jönsson, målfarlig anfallare i HBK Dam, har skrivit på sitt första proffskontrakt med norska klubben Stabæk.

– Det känns framför allt otroligt speciellt och spännande. Det ska bli kul att få känna på elitnivå, både vad det gäller på och runt omkring planen, säger Zara Jönsson.

Stabæk är en bekant klubb för Jönsson, eftersom hennes pappa tränade klubben under fem år. Jönsson kommer lämna HBK och Halmstad i juli, och kommer fullfölja vårsäsongen med HBK Dam fram tills sommaruppehållet.

– Och det är i HBK mitt fulla fokus kommer ligga nu också, att hjälpa laget så mycket jag kan för så bra förutsättningar inför hösten som möjligt, säger Zara Jönsson.

Kontraktet hon har skrivit på sträcker sig fram till december 2020.


– Vi har haft vårt damlag i ett par år nu och för några månader sen hade vi vår första ungdomslandslagsspelare i ett svenskt landslag och nu vår första spelare som blir heltidsproffs, och det är ett kvitto på att vår satsning går åt rätt håll. Dessutom vill vi lyckönska Zara på hennes nya resa, säger HBK:s klubbchef Tony Karlsson.

– Det är en väldigt tung förlust för oss, det är en spelare som gör minst 20 mål på en säsong och det är inte så lätt att ersätta henne. Hon är ju uppväxt där uppe så jag antar att hon vet vad hon ger sig in på, så det är bara att önska henne lycka till. Det är roligt att hon får en sån chans, säger HBK Dams tränare Stefan Jönsson och fortsätter:


– Hon är en väldigt teknisk fotbollsspelare med bra tillslag på båda fötterna, bra spelförståelse och snabb. Så hon har det mesta. Är det något som behöver förbättras är det väl hennes huvudspel och närkampsspel, annars är hon en ganska komplett spelare.

Zara Jönsson har varit i HBK sen damlaget startade, och är tacksam för tiden i klubben. – Tiden i HBK har betytt väldigt mycket för mig och jag är tacksam för den sociala biten och de vänner jag har fått i laget. Det har varit fyra väldigt roliga år som jag kommer blicka tillbaka på som en fin tid i mitt fotbollsliv, avslutar Zara Jönsson.