Veckans spelare: Jacob Olsson

Att få spela i landslaget och vårsäsongen med HBK:s U19-lag är två milstolpar i Jacob Olssons karriär. Lär känna Jacob Olsson, högerbacken som har provat på många bollsporter, och som beskriver sig själv som en dålig förlorare.  
– Jag gillar egentligen alla bollsporter, jag har hållit på med pingis, tennis, innebandy och handboll, men det är fotbollen som alltid har varit nummer ett, berättar Jacob Olsson. 
 
Han kom till HBK från Laholm som 12-åring och har under säsongen spelat både U19 och U21-fotboll för HBK. 
 
– Jag började spela fotboll när jag var fem år, i Laholm. Jag tror att min pappa frågade om jag ville testa fotboll och efter första träningen tyckte jag det var det roligaste som fanns. När jag var 12 år gammal fick jag spela med de som var 3-4 år äldre, och för min utvecklings skull kom vi överens om att det var bättre att spela med spelare i ens egen ålder. Det kom ganska naturligt, HBK hörde av sig och frågade om jag ville träna med dem.
 
Det var HBK:s akademiansvarige Robert Nordström som tog kontakt med Laholm och familjen. 

– Vi hade en jättebra överenskommelse med LFK där jag tror att Jacob extratränade med HBK i en och en halv säsong innan sedan övergången blev av, berättar Nordström.
 
Som ung drömde Jacob om att bli fotbollsproffs och spela i något lag i Europa. 
 
– Mitt favoritlag är Liverpool så jag har alltid drömt om att spela där, men det är mer barndomsdrömmar, säger Jacob. 
 
Nu hoppas Jacob att han kan ta sig upp till HBK:s A-lag, och att bli en startspelare. 
 
– Det är det jag tränar för varje vecka och jobbar hårt för. Sen får vi se hur lång tid det tar, men det är mitt mål just nu.

– Jacob var ju en typisk innermittfältare i många år men nu har Johan Bergström slussat in honom som ytterback vilket ger Jacob ökade möjligheter att gå hela vägen då det inte kryllar av sådana spelartyper i den positionen i svensk fotboll, säger Nordström.
 
När Jacob Olsson var 15 år fick han debutera i landslaget, i en dubbellandskamp mot Norge. Det är ett stort ögonblick i hans karriär, men under året som gått har han även fått uppleva framgång på hemmaplan, i Halmstad, med HBK:s U19-lag. 
 
– Vi vann ju vårserien och det är faktiskt ett stort fotbollsminne, säger han. 
 
Dessutom har Olsson spelat en del med U21-laget, och under året har HBK deltagit i U21-turneringen Baltic Sea Cup. Olsson har då fått prova på att spela mot tufft internationellt motstånd. 
 
– Det var väldigt kul att möta internationellt motstånd, det finns grymma spelare ute i Europa, och man får nya erfarenheter. Man får veta att det krävs extremt hårt jobb för att lyckas, man får sig en liten tankeställare. 
 
Det sämsta med fotboll, då? Det är när man förlorar, tycker Jacob Olsson, som beskriver sig själv som en dålig förlorare. 
 
– Det är aldrig kul att förlora, men det är en del av sporten och det kommer alltid fler träningar och matcher. Det är ju en del hets på träningarna, och det vinnande laget brukar hetsa laget som förlorat. Det är rolig stämning, men man gillar ju inte att förlora så då kan man bli lite arg och irriterad. Men det gör en ännu mer taggad till nästa träning, då vill man vinna då istället.