Seger i säsongspremiären

Det var som sig bör såhär års en vinterinramning på Valhalla IP i säsongspremären mot GAIS. Kallt på planen, men vinsten värmde.
HBK började bra och hade bollen mest, ofta på GAIS:s planhalva och i djupled hotade vindsnabbe virvelvinden Gabriel Gudmundsson, som visade att han är en av Superettans bästa spelare. Även nyförvärvet Sadat Karim presenterade sig med fina intentioner.

På mittfältet startade Joel Allansson och i backlinjen fick Andreas Johansson chansen från start – tre nyförvärv som kommer att bidra till ett starkare HBK jämfört med föregående säsong.

I GAIS var det mycket nytt, många rockader kontra förra säsongens laguppställning och målet är en trupp på endast 18 spelare i år, med ökad spets som följd. I alla fall är det vad tränaren Bosko Orovic hoppas på. Han fick se sitt lag komma in i matchen successivt och ta över densamma.
– Vi gör 60 minuter som är bra och sedan kroknar vi rejält, men det var förväntat. Vi möter ett bra Halmstad som kommer hit med bästa laget och gör det bra. Jag är glad över killarnas insats, sa Bosko efter matchen.

Halvtidssiffrorna skrevs till 0-0, men båda lagen hade sina chanser och Malkolm Nilsson visade varför han av Cmores experter utsågs till en av seriens bästa målvakter den gångna säsongen.

I andra halvlek var det HBK som satte tonen genom ett ledningsmål signerat inhopparen Emil Tot Wikström. Han höll sig framme efter ett inlägg från vänsterkanten och rakade in 0-1 i målvaktens bortre burgavel.

Gais tryckte sedan på för kvittering men HBK kunde värja sig från baklängesmål, mycket tack vare nyförvärvet Malte Påhlsson som hade gjort Buster-karaktären Gordon Stewart grön av avund.

– Malte gör det bra och han visar varför vi har värvat honom, konstaterar Igor Krulj som överlag är nöjd med sina nyförvärv.
– Fyrbackslinjen jobbar bra ihop med Ante Johansson i spetsen. Karim är stark felvänd och tar emot bollen bra, Allansson täcker ytor bra, men kan bli bättre i passningsspelet.

HBK-tränaren menar att laget kunde fått ut mer av pressen framåt i början av matchen om spelarna hade varit lite mer aggressiva.
– Jag saknade även de offensiva spelvändningarna lite i första halvlek. Men det blev många byten och alla fick spela och framförallt så kom de tillbaka till bussen skadefria. Det är en typisk förstamatch och strukturen sitter till stora delar.

I HBK-truppen återfinns tolv spelare som är under 20 år gamla, vilket skiljer sig mot GAIS.
– GAIS är inte färdiga ännu i sitt truppbygge så det är svårt att analysera resultatet idag, konstaterar Krulj.

För HBK:s del väntar en ny match redan på fredag då danska Lyngby kommer på besök. Danskarna huserar i andraligan, men är ju en förening med förflutet i Superligan. Som HBK, alltså.