HBK:are stärker gruppdynamiken – utbyte med andra föreningar

Under eftersäsong och försäsong ges det möjlighet för HBK:s ungdoms- och akademilag att komplettera fotbollsträningen med alternativa aktiviteter. Detta för att  bland annat stärka gruppdynamiken ytterligare. Ett bra exempel var när U15 den gångna veckan besökte RK Styringe Stall. 
Lördagen den femte januari var HBK:s U15 på besök i stallet mellan Kvibille och Holm och testade på ridsporten.

– Ett nyttigt utbyte mellan två sporter både för ledare och spelare, säger Morgan Ljungkvist, huvudtränare i U15.

HBK:s ungdomsansvarige Stefan Mildaeus ser också positivt på aktiviteten.

– Vårt huvudfokus ska alltid ligga på fotbollsträning och match, men samtidigt kan det vara bra att bryta mönstret under vintermånaderna och kliva ur den bubblan och hitta andra gruppstärkande aktiviteter. En väg till detta är samarbete med andra idrotter och/eller föreningar. 


Dagen började med en informationsträff där spelarna fick veta mer om föreningen. Därefter tog ungdomarna, Thea och Alva, över och förklarade hur ridsporten fungerar.

– Det är bra för våra killar vars förberedelser till träning i stort sett innebär att ta med en väska med kläder i. De här tjejerna lägger otaliga timmar bara på att hålla hästen frisk och kry. Att sedan träna innebär också helt andra förberedelser med hästen och en själv som ryttare, säger Joakim Sandberg i HBK:s tränarstab.Det första som skulle göras var att ordna mat till hästarna och förbereda boxarna inför träning. Trots en ovan doft så slet HBK:arna på bra och det spreds en god stämning bland killarna. 

– Det är så kul att se en av grabbarna som i stort sett är rädd för hästen ena minuten, till att en kvart senare sköta hästen på egen hand, hålla i en hov och rengöra. Man blir allt både glad och stolt som tränare i sådana ögonblick, säger Alexander Arvidsson, tränare.Efter rengöring fick fotbollsspelarna bege sig ut till hagarna för att hämta hästarna som det senare skulle ridas på. 

De fördomar som eventuellt fanns mot ridsporten sen innan var bortblåsta och nu fanns mer respekt när man som 15-åring skulle upp på en häst som väger mellan 400 och 600 kilo. För de allra flesta grabbarna var det första gången på en hästrygg och det var lite nervöst, men det hela slutade utan skador på varken hästar eller HBK:are.

– Det var ett tag sedan jag var på en häst men det är väldigt kul. Jag tror ingen av grabbarna kommer att byta sport men detta var en upplevelse att få vara med om. Oavsett om de rider igen eller om detta var enda gången i livet tror jag att detta blir ett starkt minne och en bra uppstart på ett intressant år för våra nya femtonåringar, avslutar tränaren Rikard Karlsson.