Från Halmia till HBK – målvakten Malte om första tiden i nya klubben

Målvakten Malte Påhlsson är ett av HBK:s nyförvärv inför säsongen. Här berättar han om hur det känns att vara i HBK, målvaktsträningen och favoritlaget Liverpool.  
– Det känns väldigt roligt att vara i HBK. Det är ju fotboll man vill hålla på med och att få göra det varje dag, på dagtid känns oerhört roligt. Spelmässigt är det bättre kvalitet på träningarna här jämfört med hur det var i Halmia, det är bättre fokus och mer utmaning för mig, säger Malte Påhlsson och fortsätter: 

– Jag tycker träningarna har varit väldigt bra. Jag tycker det har varit högt tempo på träningarna, vi får bra instruktioner till oss från tränarteamet och det känns som att alla är redo för säsongen och för att göra sitt yttersta.

Och att komma in i laget har också gått  bra.

– Det har funkat jättebra. Jag kände några sen innan, jag gick i samma klass som några av dem. Men sen har de andra också tagit hand om mig jättebra. Det känns som att jag har kommit in i gruppen på ett bra sätt.

Hur fungerar målvaktsträningen? 

– Vi har inte fått in någon målvaktstränare än helt, och det hoppas jag kommer komma så snart som möjligt. Men jag och Malle sparrar bra. Han är en duktig målvakt och jag är väl också det, så han är en bra sparringpartner att köra med. Vi sporrar varandra hela tiden. 

De som har sett handbolls-VM har kanske sett samarbetet mellan Sveriges två målvakter Andreas Palicka och Mikael Appelgren och hur de stöttar varandra väldigt mycket – trots att de konkurrerar om att få stå i målet under matcherna. 

– Det börjar komma nu i fotbollen också, att man är mer ett team och att man stöttar varandra. Men man ska samtidigt förstå att när det är träning så vill man vinna och man vill vara bättre än den andra, säger Malte. 

Och målvaktsträningen skiljer sig en hel del från den träning som utespelarna har.

– Medans utespelare jobbar med längre löpningar jobbar vi bland annat med positionsspel och förflyttningar i målet vid olika skottyper. Det skiljer sig väldigt mycket jämfört med utespelare eftersom vi kan slänga oss mycket och ta bollen med händerna. Det är kul med målvaktsträning. Vi brukar alltid ha någon del på träningen då vi är själva, värmer upp lite och kör egen träning, berättar Malte.

Utöver fotbollen är det flickvännen och vännerna som tar mycket tid. Och Malte beskriver sig som en lättsam och glad person. 

– Jag är oftast glad, inte när vi har förlorat matcher, men oftast är jag glad. På planen så förändras man lite. Man blir lite mer aggressiv. 

När det kommer till fotboll håller han på Liverpool och han följer dem slaviskt hemifrån. Dessutom har han fått chansen att se dem live på Anfield två gånger. 

–  De har torskat båda, så jag kanske inte ska gå på fler matcher... När man kollar på dem börjar man ju själv drömma, så det är väldigt kul, avslutar han.