Uttalande från HBK:s ordförande Anders Klingmyr

Under helgen har det förekommit inlägg i olika sociala medier som bland annat rör interna kopplingar inom HBK. Med anledning av detta vill jag göra ett par klargöranden.
De överenskommelser som ingås sker alltid med HBK:s bästa för ögonen. Vi strävar efter professionella upphandlingar och besluten grundar sig på affärsmässiga bedömningar. Förekommer jävssituationer i samband med våra beslut fattar styrelsen beslutet utan deltagande från den ledamot som kan tänkas var partisk. Revisorerna granskar styrelsens arbete och en viktig del i deras arbete är att granska just transaktioner med så kallade närstående.
 

Det stämmer att HBK har eller har haft affärsrelationer med bolag där företrädare för bolagen sitter i HBK:s styrelse. Det rör sig bland annat om kommunikationstjänster, webbtjänster, kontorsmöbler och förmedling av pensionslösningar. Samtliga överenskommelser har skett med villkor som vi bedömt vara bra för HBK. Vi lyfter också frågor i styrelsen som rör tjänster där en ledamot kan vara inblandad, nu senast rörde det sig om webbtjänster för en annan fotbollsklubb.

Det är också så att flera styrelseledamöter har barn som deltar eller har deltagit i HBK:s ungdoms- eller akademiverksamhet. Tränare och ledare utses av verksamhetsansvariga och inte av styrelsen. 
 
Det stämmer också att Tony Karlsson under sin tid som sportchef erhöll ett arvode som utbetalades till hans bolag. Det var styrelsen för HBK som beslutade om arvodet och storleken på detta – inte Tony Karlsson. För klubben var detta en fördelaktig lösning.
 
Det stämmer också att jag själv är anställd i ett bolag som ger ut tidningar på västkusten, bland annat Hallandsposten. Mina arbetsuppgifter rör distributionen och jag är driftchef för vår distributionsverksamhet med placering i Göteborg.

Styrelsen för HBK uttalar sig genom HBK:s egna kanaler. Sker det inlägg på olika sociala medier görs det under varje ledamots eget namn. Bland annat förekommer signaturen ”Styrelsen” – även om inläggen under den signaturen må betraktas som initierade och måttfulla är det alltså inte styrelsen för HBK som uttalar sig.
 

Anders Klingmyr

Ordförande för Halmstads BK