Gruppfinal för HBK i Svenska Cupen

HBK har avgörandet av gruppspelet i Svenska Cupen i egna händer då man spelar gruppfinal mot division 1-laget Karlstad BK på söndag.  

Gruppspelet inleddes för HBK:s del med ett kryss mot storfavoriterna Östersund och följdes sedan upp med en 2-1-seger mot Sirius.

– Jag tycker att matchen vi spelade mot Östersund skapade ett momentum inför matchen mot Sirius. Men det började tungt, när Thomas inte kunde spela vidare och vi fick en straff emot oss och vi behövde komma in i matchen och göra mål. Och det gjorde vi! Det var en tuff match, men vi var kompakta och försvarade oss bra och det var det viktigaste. Sen hade vi tre, fyra chanser och satte två bollar. Det var det viktigaste och det gjorde att vi vann, säger Sadat Karim.

Karim stod för båda HBK:s mål – och var dessutom hans två första i HBK-tröjan.

– Det var fantastiskt. Jag vet att folk förväntar sig att jag ska göra mål och som anfallare är det viktigt att göra mål. Men jag försöker att inte sätta för mycket press på mig själv. Det viktigaste är att jag kan hjälpa klubben oavsett om det är offensivt eller defensivt. Så länge jag spelar bra kommer målen att komma, men det känns fantastiskt att jag kunde få göra två mål så vi kunde vinna och ta tre poäng.

Samtidigt förlorade Karlstad med uddamålet mot Sirius, men skrällvann och vann med 3-2 mot Östersund. Därmed gäller det för HBK att inte underskatta det kommande motståndet.

– De här matcherna är fulla av överraskningar, men man förväntar sig inte att lagen man möter är enkla. Vi förbereder oss på samma sätt som mot Östersund och Sirius. Vi kommer inte underskatta dem, de förlorade knappt mot Sirius, men vann mot Östersund och att få tre poäng mot en klubb som Östersund är inte lätt, säger Sadat Karim.

2017 års segrare av Svenska Cupen, Östersund, kan alltså inte avancera till kvartsfinal. Det kan däremot HBK, som har saken i egna händer. Vid vinst mot Karlstad är saken biff för HBK, som just nu toppar tabellen med fyra poäng, en poäng före Karlstad och Sirius.

– För egen del vill jag alltid spela mot de bästa klubbarna i Sverige. Så om vi går vidare är det viktigt att få spela mot bra lag, som till exempel AIK. Det är såna klubbar man spelar mot för att testa sin styrka. För fansen hade det varit kul om vi får spela mot till exempel AIK på hemmaplan. Det är såna matcher alla vill spela och alla fans vill se.

Sadat Karim ser defensiven som en av HBK:s starkaste styrkor.


– Jag har spelat i ett par klubbar innan och här spelar vi kompakt och mer avancerat än i de andra klubbarna jag spelat i. Vi spelar mot två allsvenska lag och släpper bara in ett mål, och det målet är på straff. Så vi är inte lätta att göra mål på. Och släpper man inte in mål så har man en god chans att vinna, konstaterar han.

Karim är ett av nyförvärven inför säsongen, och han har kommit bra in i laget, berättar han.


– För mig är det en av de bästa klubbarna jag spelat med i Sverige. Jag uppskattar verkligen klubben och allt runtomkring. Miljön är bland de bästa jag varit i. Jag är väldigt glad att vara här, och jag vill att klubben ska gå upp så jag ska se till att vara i form och hjälpa till så klubben kan gå upp, för klubben förtjänar att få spela i Allsvenskan.


Vad har du för mål för framtiden?

– Jag vill vara lycklig. Jag är alltid glad när jag är med mina vänner. Men som fotbollsspelare förlorar man och stöter på motgångar, men hur man tar sig vidare efter en sån situation säger mycket om hur man är som person, så jag försöker vara glad hela tiden. Och så vill jag spela för Halmstad i Allsvenskan nästa år.


HBK – Karlstad, Skedalaheds IP

Svenska Cupen

Söndagen den 3 mars, 15:00

Entré: 60 kr

Fri entré vid uppvisande av seriekort 2019, medlemskort 2019 eller klackkort 2019. Fri entré för ungdomar födda 2001 eller senare.

Kiosken är öppen

Kontantfritt – kort eller swish gäller!