Ante G redo för match mot Östersund

Han har längtat efter att komma hem till Halmstad och HBK – och nu blickar Andreas Johansson, eller Ante G som han kallas, fram emot matchen mot Östersund på lördag. ”Det blir en svår utmaning, men historiskt sett har vi alltid gjort bra resultat mot dem,” konstaterar den rutinerade försvararen.
Nu är han tillbaka i Halmstad igen, Ante G, efter en lyckad sejour i IFK Norrköping där han varit en viktig del i lagets framgång de senaste åren.  

– Det känns jättehärligt, det är jätteskönt att vara hemma. Det har varit nästan tio år sen sist så det är kul att vara tillbaka och kul att träffa och lära känna de nya lagkamraterna. För familjen är det jättehärligt, vi har längtat efter det, säger Ante G. 

På träningarna har det varit fokus på det taktiska, defensiven och att skapa relationer så spelarna i laget lär känna varandra. HBK har spelat ett par träningsmatcher och Ante G beskriver det hela som en ständig process i att lära känna varandra. 

– Det handlar om relationer, dels de som är jämte, och de som är framför en på plan. Det är bra att vi fått några träningsmatcher, men det har varit blandade resultat, resultaten i sig är vi inte så nöjda med. Men nu går vi in i en tävlingsmatch mot allsvenskt motstånd så det ska bli spännande, säger han. 

Ante G lyfter fram delar i försvarsspelet som varit bra, men är också kritisk till hur man agerat när man släppt in mål under försäsongen. 

– Men när vi har varit samlade i försvaret har det sett bra ut i stora delar,  för att vara så här tidigt på säsongen. Vi ska kunna äga bollen och driva ett bättre passningsspel framför allt på motståndarnas planhalva, äga boll och kontrollera matchen på ett bättre sätt.

På lördag väntar alltså den första tävlingsmatchen för säsongen, då allsvenska Östersund står för motståndet i Svenska Cupen, uppe i Östersund. 

– Det ska bli kul att tävlingssäsongen drar igång, det är det man spelar och tränar för. Det blir skarpt läge och cupen har blivit mycket bättre än det var för många år sen med upplägget. Det blir kul och inspirerande, det är ett bra lag vi möter som är passningsorienterade och skickliga med individuella kvaliteter. Det blir en svår utmaning, men historiskt sett har vi alltid gjort bra resultat mot dem.  

Och för att det ska kunna bli en seger mot Östersund tror Ante att det blir extra viktigt att sätta försvarsspelet. 

– Jag tror de kommer ha mer boll än vi kommer ha, så då ska vi sätta försvaret, och vara hängivna till laget, lägga ner allt för lagets bästa och för kompisen bredvid. När vi har bollen ska vi hålla i den, våga äga bollen och se till så det leder till något.

När vi sedan blickar fram emot Superettan har Ante G satt upp ett par målbilder för säsongen.

– Först och främst vill jag vara skadefri och ta hand om kroppen, kunna vara ute på plan och göra det bästa för laget och klubben så vi når framgång. Jag vill vara ett stöd för de yngre, se om man kan hjälpa till och ge tips. Självklart har jag ett mål att vi ska gå upp till Allsvenskan och det ska vi jobba hårt för, avslutar Ante G.