Haglund inför ÖIS-HBK: ”Vi har en stark tro på oss själva”

Idag väntar ett viktigt möte mot topplaget Örgryte IS på bortaplan. Magnus Haglund berättar att laget kommer fokusera på det egna spelet, effektiviteten framför mål och att ha tempo i passningsspelet.
Efter en vecka då laget varit lite sjukdomsdrabbat, ser det nu ljusare ut för HBK. Under måndagsträningen var alla spelare förutom Wiedesheim-Paul igång, som då fortfarande var ett litet frågetecken efter en förkylning. Dusan Djuric, som inte spelade senast på grund av ryggskott, är tillgänglig för spel och Johan Oremo var också med på träningen efter sin korsbandsskada. 

– Han tränar med oss och gör stora framsteg, det är jätteroligt, säger HBK:s manager Magnus Haglund. 

Däremot är Thomas Boakye avstängd, vilket innebär att det kommer bli förändringar i startelvan jämfört med senaste matchen.

Haglund lyfter fram tre nycklar som behöver funka i anfallsspelet för att HBK ska knipa poäng mot dagens motstånd, Örgryte IS. 

– Vi behöver få till ett kontringsspel utifrån vunnen boll, ha tempo i passningsspelet och vi behöver vara effektiva i våra chanser. 

Och att vara effektiv framför mål är något man jobbat med. De senaste matcherna har HBK skapat många chanser framför mål, men haft svårare att trycka in bollen. 

– Vi tycker att vi inte riktigt fick till det mot BP. Vi skapade många chanser men var inte tillräckligt effektiva och hade inte tillräckligt med fart i passningsspelet. Det handlar om att träna på sakerna och nöta det hela så när man väl kommer i läget under matchen blir det naturligt och automatiserat att göra mål. Sen är det en mental bit också att göra  mål, och gör man ett mål är det sen lättare att göra fler och då lossnar det, förklarar Haglund. 

Precis som under tidigare matcher den här säsongen är det många egna spelare och talanger som kommer få spela mot Örgryte. Och just de egna produkterna var något som Haglund lyfte fram som något han ville fokusera på när han kom till klubben för några månader sedan.

– Det finns fantastiskt många bra, intressanta och spännande spelare. De är olika spelartyper och olika positioner. Dessutom har de väldigt fin mentalitet och attityd till sin fotboll och en väldig träningsvilja. Det finns ännu fler intressanta unga spelare i HBK än vad jag från början förväntat mig. Det är det som gör att min tro på HBK:s framtid är så stor. Vi kommer kunna försörja vårt a-lag med egna spelare i stor utsträckning och det blir vårt konkurrensmedel jämfört med de stora klubbarna i Sverige, säger Magnus Haglund. 

De senaste månaderna har Haglund jobbat mycket med att förlänga spelarkontrakten, för att skapa goda framtidsutsikter för HBK. Och kontraktsförlängningarna innebär inte bara en trygghet för spelarna, utan även för tränarteamet. 

– Ja, det betyder väldigt mycket. Jag vet av erfarenhet att det är viktigt att vara ute i god tid och ha framförhållning. Därför har jag varit noga med att säkra upp med spelare. Det är också en trygghet för spelaren, att han vet var han ska vara och att han känner sig uppskattad och önskad. 

En spelare som HBK behöver se upp med i ÖIS är Gustav Ludwigson, som inte bara öst in mål i Superettan, men som också står för många assist. 

– Det är ett jagat villebråd av de allsvenska klubbarna. Han är en snabb spelare och en duktig avslutare som har gjort en otroligt stark säsong. Det är absolut en spelare vi måste se upp med. Och det är klart att vi måste ta vara på honom, men vi måste se att försörjningen till honom stryps i så stor utsträckning som det går, säger Haglund. 

Matchen mot ÖIS spelas på Gamla Ullevi och börjar klockan 19:00. För HBK:s del handlar det om att fokusera på det egna spelet och få det att stämma. 

– Vi ska jobba och försöka göra våra saker. Vi kommer från ett par väldigt starka matcher och vi ska komma så nära vår egen kapacitet och potential som möjligt. Då vet vi att vi är starka. Vi har en stark tro på oss själva och det vi gör. Vi fokuserar mer på våra egna grejer än det Örgryte kommer hitta på, avslutar Haglund.