Westerberg laddar inför Brage – vill hitta tillbaka till en stabil defensiv

På lördag väntar nästa utmaning för HBK, som åker norrut för att möta Brage. Jesper Westerberg vill hitta tillbaka till den stabila defensiven som varit ett kännetecken för HBK under försäsongen, för att sedan straffa Brage offensivt.  
Efter 1-0 mot J-Södra i premiären blev det en liten svacka för HBK i hemmapremiären mot Örgryte IS. 

– Vi blir extremt hårt straffade den första halvleken. De gör väl tre mål på tre chanser, varav vi skapar chanserna åt dem. Andra halvlek så tycker jag vi kan känna igen oss själva, analyserar Jesper Westerberg och fortsätter: 

– Det handlar framför allt om aggressiviteten i spelet, tempot i passningarna och löpningarna. Sen är det fotbollspsykologi också, de blir mer baktunga i andra halvlek, men det var absolut inte deras plan att ställa sig så lågt de gjorde, så det är vi som trycker ner dem i andra halvlek och spelar med bättre kvalitet än vi gör i första. 

Brage, som är nästa motståndare, har en seger och ett kryss med sig från de två första omgångarna. 

– Brage är ett bra lag, de är solida och har en hel del intressanta spelare offensivt som är skickliga. Vi måste hitta tillbaka till vår stabila defensiv, och sen ska vi kolla hur vi kan straffa dem därifrån. 

Westerberg flaggar framför allt för Brages offensiva spelare, som är skickliga en-mot-en. Dessutom roterar Brage ganska mycket, och vrider laget för att försöka skapa lägen. 

– Vi har våra tankar och idéer om hur vi ska ligga och hur vi ska straffa dem, säger Jesper Westerberg. 

Det är en bit att åka upp till Borlänge, och HBK-bussen avgår från Örjans vall på fredag, dagen innan match. Och långa bussresor är inte det ”Jeppa” uppskattar mest med fotbollen. 

– Det är jävligt tråkigt. Det blir lite jobb som man har kvar att göra, lite administrativt. Annars är det fotboll som man kollar på om det går något på någon streamingtjänst eller så blir det en film eller serie. 

Hur skulle du beskriva din roll i backlinjen? 

– Det är att se till att vi håller en jämn nivå. Samtidigt som man ska hålla tätt defensivt ska man vara delaktig offensivt. Det räcker inte bara som ytterback att hålla nollan, utan du måste bidra offensivt också, på ett eller annat sätt med passningar, inlägg eller vad det än må vara. Du ska verka över hela planen, inte bara i backlinjen. Det är en komplex roll, med inte bara en arbetsuppgift utan många. 

Westerberg har spelat i HBK under många år – och ser att årets trupp är mer jämnt åldersfördelad jämfört med tidigare år – utan mer som det var under Janne Anderssons tid då man, som nu, hade en blandning av rutinerade spelare, spelare i ”mellanåldern” som utvecklas och som ska bära laget samt unga talanger. 

– Jag tycker vi har en bra sammansättning och en bra moral. Alla umgås med alla, och det är en väldigt homogen grupp, kryddat med extremt många spännande talanger som kan rädda ekonomin framöver. 

Däremot är ledarsidan lite mer annorlunda, menar Jesper Westerberg. 

– Det är spännande med nya influenser. Att se fotboll från ett annat perspektiv än bara det svenska. Det är nytt för mig. På ledarsidan har jag aldrig haft någon utländsk tränare innan. 

Matchen spelas på lördag, den 13 april, klockan 16 på Domnarvsvallen. Kan du inte supporta HBK på plats kan du stötta klubben genom att följa matchen via Cmore. Köp då ditt abonnemang/pay/view via denna länk, så är du med och bidrar till HBK ekonomiskt!