Veckans spelare: Oscar Petersson

Han kom från Malmö FF till HBK – och tog sig hela vägen upp till A-truppen. Veckans spelare är Oscar Petersson, som säger att fotboll kan vara både glädje och besvikelse – men att det är en väldigt stor del av hans liv.

Oscar Petersson har alltid drömt om att få spela i de stora ligorna ute i Europa, och att kunna leva på fotbollen. Och en del av den drömmen har han redan uppfyllt.

– Jag lever ju på min fotboll idag, så det är kul, men min dröm är fortfarande att spela i en stor liga. Jag lever ganska mycket i nuet, men det är klart jag drömmer om det, och det gör nog alla, säger han.

Som för många andra fotbollsspelare betyder fotbollen otroligt mycket för ”OP”.

– Det är svårt att säga vad man skulle vara utan fotbollen, för det har jag hållit på med hela livet. Jag vet faktiskt inte vad jag hade gjort, jag hade kanske pluggat som andra i min ålder gör nu. Fotboll är ju glädje, men det kan också vara besvikelse. Men oftast är det väldigt kul, och det är ens liv.

Oscar Peterssons förebild är hans pappa, som lärt honom att hårt jobb lönar sig.

– Det är han som har lärt mig att man måste jobba hårt för att få saker man vill ha. Ingenting kommer serverat, och man måste jobba hårt och väldigt mycket – och då kommer bra saker. Han är ett bra exempel på att om man jobbar hårt kan man lyckas.

Säsongen 2017 kom Oscar Petersson från Malmö FF:s akademi till HBK.

– Det var ganska tajt i MFF då, vilket det är nu också. Så jag kände att jag ville gå till en bra klubb där det inte är lika tufft att komma upp till ett A-lag, och HBK passade mig bra. Jag trivs väldigt bra både i klubben och staden. Det var rätt steg, det har känts rätt hela tiden, berättar ”OP”.

Ett stort fotbollsminne för Petersson var när han spelade EM i Azerbaijan när han var 17 år. Men hans allsvenska debut är en dag han inte kommer glömma i första taget.

– Min allsvenska debut var stor, det var kul. Det var i september 2017 mot Norrköping. Jag tror vi vann med 2-1, jag kom in sent men det räknades ju ändå!

Fotbollens stora baksida är, enligt Oscar Petersson, förlusterna.

– Det är det absolut värsta. När jag var yngre så pratade jag inte med någon samma dag, och dagen efter kunde jag vara helt okontaktbar, men jag har blivit bättre på det. Jag har människor runtomkring mig som gör att jag kan tänka på annat så det hjälper ganska mycket.


Och supportrarna är väldigt viktiga för Oscar, och stödet betyder mycket för spelarna på plan.


– Man stärks absolut av att höra våra fans sjunga. Jag kommer ihåg Degerforsmatchen, när det var #SlutsåltÖrjan. Det har aldrig varit så bra tryck, och jag kände att hela laget höjde sig. Det är jättekul och stärker oss alla i laget tror jag.