Gudmundssons tankar inför HBK – Syrianska

På måndag klockan 17:30 möter HBK nykomlingarna Syrianska på Örjans vall. ”Vi måste bevisa att vi är ett bättre lag. Vi måste alla göra jobbet som krävs, för vi vet att det inte är lätt i den här serien och alla kan slå alla,” säger Gabriel Gudmundsson.
Både HBK och Syrianska har haft det lite tungt under säsongsinledningen. Syrianska föll senast på hemmaplan med 1-5 mot Varberg och HBK kommer från en förlust borta mot Brage.

– Det tog ett par dagar innan man kunde släppa den matchen. Man var fruktansvärt frustrerad dagen efter, men jag tror vi rannsakade oss själva och insåg att vi är tillräckligt bra för att inte vara kvar där vi var mot Brage. Vi ska släppa det och gå vidare. Vi var inte tillräckligt bra då, så nu har vi något att bevisa, säger Gabriel Gudmundsson. 

Gudmundsson ser att det finns förbättringspotential i det offensiva spelet.

– Jag tycker vi kan bli bättre i sista tredjedelen; vi måste komma till fler avslut. Ska man ta det defensiva, så ska vi göra det ännu mer för varandra. Att springa och snacka med varandra. Det måste vi trycka på lite mer nu när vi släppt in ett par mål de senaste matcherna. Vi måste gå tillbaka grunderna och hitta egenskaperna vi har så vi kan tillföra offensivt. 

På måndag väntar alltså Syrianska, som är nykomlingar i Superettan, och som inför omgången ligger på en 13:e plats, precis bakom HBK. Och nu gäller det för HBK att inte underskatta motståndet. 

– Vi har förlorat två av tre matcher, så vi ligger inte heller så bra till. Vi måste bevisa att vi är ett bättre lag. Vi måste alla göra jobbet som krävs, för vi vet att det inte är lätt i den här serien och alla kan slå alla. Vi måste jobba på vår gameplan och inte gå utanför ramarna. Då får vi ett bättre självförtroende och kan vinna matcherna utifrån det, säger ”Gabbe”. 

För Gudmundsson personligen blir det viktigt att göra det bättre än han gjorde senast. 

– Man är inte bättre än man var senast, och jag tycker man ska ha krav på sig när man spelar i en förening som HBK. HBK ska vara mer än vad vi är idag, och då måste vi sätta krav på oss själva. Jag personligen ska fortsätta hota offensivt.

För att ta poäng mot Syrianska på måndag gäller det att laget går tillbaka till det spelet man hade under försäsongen och Svenska Cupen, enligt Gabriel Gudmundsson. 

– Vi är ett bra och kompakt lag, och vi ska inte gå ut ur den bubblan. Vi ska spela utifrån den defensiva shapen som vi har haft under början av året, i cupen. Vi ska gå tillbaka till det och sen jobba oss framåt. Vi kan inte släppa in mål som vi gjort de senaste matcherna. Offensivt vet vi att vi är tillräckligt bra för att göra ett par mål varje match, så vi måste sätta grunderna och sen kommer resten. 

Har du någon hälsning till fansen inför matchen? 

– Jag förstår deras frustration, det gör jag fullt ut. Samtidigt vinner vi och förlorar vi tillsammans. Som ett lag och som en förening. Vi åker inte till Brage för att vi vill förlora, det tror jag alla fattar. Bra lag vänder oftast på det här, och nu ska vi se till att göra det tillsammans. 

Gudmundsson stannade kvar lite längre i Spanien efter HBK:s träningsläger tidigare i våras för att spela med U21-landslaget. Han är en av många HBK-talanger som har fått äran att dra på sig landslagsdressen. 

– Det var kul. Väldigt kul, och en bra erfarenhet att ha med sig. Det är lite mer internationellt med de spelarna man spelar med där, vissa spelar utomlands. Det är en lite annan fotboll och det är kul att få vara med, det stärker självförtroendet, och är ett kvitto på att man gjort någonting bra här hemma. Landslaget är bland det största man kan vara med om inom fotbollen, att få spela för sitt land och ha på sig den svenska landslagströjan, berättar ”Gabbe”.