U17 laddar inför match mot Kalmar

På fredag väntar Kalmar FF för HBK:s U17-lag. En utmanande uppgift tror Robert Nordström, som är lagets huvudtränare.
– Det blir en väldigt, väldigt tuff match, och utvecklande. Vi mötte dem i serien i våras och förlorade med 2-1. Vi började slutspelsserien väldigt bra med två vinster, men förlorade sen tre raka matcher, så den trenden vill vi väldigt gärna bryta, säger han.

HBK inledde vårsäsongen bättre än förväntat, i U17-Allsvenskan Södra. HBK slutade på en finfin sjätteplats, före lag som MFF och IFK Göteborg. De sju bästa lagen i norr och de sju bästa i söder spelar därför nu en slutspelsserie med lag från Sundsvall i norr till Trelleborg.

– För oss betyder det att vi får 13 stycken väldigt utvecklande matcher. Säsongen har hittills överträffat vad vi har trott att den skulle innehålla, så stort beröm till spelarna som tagit sig an träningarna och matcherna på rätt sätt. Det gör oss tränare väldigt glada och nöjda, säger Robert Nordström.

När HBK:s U17-lag gick in i säsongen hade laget antalsmässigt en tunn trupp med femton spelare, vilket egentligen är lite för lite för att på längre sikt kunna bedriva bra träning. Men genom ett lärlingssystem har man fyllt på med spelare från U16-truppen.

– De har också utvecklats under året, så det har gjort att vi har en bra träningstrupp. Att den är bra är för att killarna går så mycket all in vid varje träningspass. Alla spelare vill utvecklas och bli bättre fotbollsspelare. Sen har vi en ledarstab som alltid vill väl och som på ideell basis ställer upp fem dagar i veckan. Morgan Ljungkvist, Tony Andersson och Tomas Carlsson gör ett jättefint jobb för föreningen, säger Robert Nordström.

Från och med det år en spelare fyller 16 år flyttas de över från ungdomsverksamheten till akademin. Den stora skillnaden mellan akademi och ungdomsverksamheten är att HBK har två stycken heltidsanställda på akademinivå, men på ungdomsnivån är det i princip bara ideella ledare. Inom akademin är det SEF, Svensk Elitfotboll som certifierar elitklubbarna.

– Man får poäng för hur man sköter olika saker i föreningen, där den största poängsumman ges för hur många spelare klubben får fram till elitfotbollen, och där har vi varit väldigt lyckosamma. Även om vi just nu ligger i Superettan, så är det en inspirationskälla att se vårt A-lag där i snitt fyra eller fem spelare varje match startar som kommer från vår akademi, säger Robert Nordström.

Och imorgon, fredag, spelar alltså U17-laget match mot Kalmar FF. Den spelas på Björkvallen i Ränneslöv, och startar klockan 17. 

Truppen: 
Max Johnsson, Lirak Cakolli, Eric Svensson, Taulant Peci, Johan Landén, Johan Gudmundsson, Nils Strandahl, Nils Thelander, David Jyrkin, Albin Branting, Jonathan Wadensten, Viktor Håkansson, Oscar Murro, Mohammad Alshalkadi, Zackarias Nilsson.