U19 slutade femma i Sverige – och håller rekordsviten vid liv

På lördagen spelades U19-allsvenskans sista omgång. Ett rafflande slut där Hammarby IF slutligen stod som SM-guldmedaljörer och snuvade både BK Häcken och IFK Göteborg på titeln när den sista omgången spelades. För HBK:s del stod IF Elfsborg för motståndet på hemmaplan och efter en match som Bollklubben kontrollerat från start till mål stod det 2-1 på resultattavlan efter 90 minuters spel.
2-1 segern mot boråsarna gav U19-laget en fin femteplats i landets bästa juniorserie. HBK:s femteplats och 24 poäng på 13 matcher slogs endast av Hammarby (1:a – 28p), BK Häcken (2:a – 28p), IFK Göteborg (3:a – 26p) och Malmö FF (4:a – 25p). Alltså stockholmsguld men dominans av söderlagen i toppen av slutspelstabellen.

I och med vinsten förlängdes också den förlustfria sviten på hemmaplan för 19-årslaget. 6 maj 2017 var senast HBK U19 förlorade på hemmaplan i seriesammanhang. Med helgens match inräknad ger det en svit på 18-5-0 och en målskillnad på hela 56-19 på dessa 23 hemmamatcher. Fina siffror att summera säsongen med.

Matchen mot Elfsborg var dock en något märklig tillställning. Två lag som inte hade med titelracet att göra gjorde ändå upp i en bra första halvlek och en mycket svängig andra halvlek. HBK var dock det lag som tog tag i taktpinnen från start och med ett stort bollinnehav och ett blixtrande återtagsspel stod för anfall på anfall och gjorde så också rättvist 1-0 i den första halvleken. Målet gjordes på straff av lagkaptenen Herman Johansson - som fick avsluta sina juniorår som målskytt.

Andra halvlek började även den med spelövertag för HBK och 2-0 kom logiskt efter 56 minuters spel genom Alexander Johansson. Bollklubben fortsatte rada upp fina lägen, bland annat försummades en otrolig 5 mot 1-chans men också flera andra fina lägen där matchen borde punkterats även målmässigt. Inte flera HBK-mål men spelglädje och svängig anfallsfotboll var det dock gott om på ett kylslaget Halmstad Arena. IF Elfsborg tilläts reducera med matchen sista spark och matchen slutade med 2-1-vinst för HBK. Ett jämt resultat men ett spel och målchanser som sa annat.
– Även om detta var en lite väl svängig match i den andra halvleken så tycker jag den ändå i många, långa, perioder speglar den utveckling många av killarna har haft individuellt och som lag denna säsong. Detta Elfsborgslag spelar i U18:s motsvarighet till Champions League, spelade mot vårt a-lag för ett par veckor sedan i U21-serien och har rakt igenom bra spelare – att vi då kan dominera och kontrollera matchen, om än idag sumpa många målchanser, visar såklart någonting. Vi kan summera en totalt sett mycket bra säsong med en skön känsla, kommenterade tränarduon Johan Bergström och Daniel Kaplinski efter matchen.

Härnäst väntar lite höstlovsledigt för U19 för att sedan köra igång träningen igen vecka 45. I november väntar förutom träning också tre Ligacupmatcher i ett gruppspels-kval inför nästa års Ligacup som spelas i februari-mars.

HBK U19 – IF Elfsborg 2-1 (1-0)
Målen: 1-0 (35) Herman Johansson. 2-0 (56) Alexander Johansson (Jacob Olsson).

Startelvan: Emil Jönsson – Jacob Olsson (80), Herman Johansson (61), Gabriel Wallentin, Nils Hedström – Oliver Hintsa (76), Axel Berggren, Erik Ahlstrand, Isac Harrysson – Philip Comnell (80), Alexander Johansson.

Avbytare: Markus Mori (61), Melvin Sjöland (76), Lucas Bresmar (80), Mohammed Wasmy (80), Hugo Kjellsson, Albin Mazreku.