HBK:s utbildningsvecka är igång

Denna veckan har HBK sin årliga utbildningsvecka, en satsning för spelare, ledare och föräldrar.

– Den årliga utbildningsveckan bidrar till att vi i HBK kan ta nästa steg i utvecklingen och ta ett avstamp inför kommande säsong. Det är ett sätt att fortbilda såväl ledare som spelare och föräldrar och ger samtidigt en positiv känsla gällande tillhörighet och delaktighet, säger Stefan Mildaeus, som är ungdomsansvarig i HBK.

Under veckan får spelare, ledare och föräldrar gå på olika typer av utbildningar, och under måndagen rivstartade utbildningsveckan med utbildningar i ”rent spel” för spelare, beteendeperspektiv för ledare och en föräldrautbildning som bland annat berör hur man stöttar sitt barn till ett livslångt idrottande. Dessutom får de yngre spelarna chansen att lära sig om att vara en god lagkamrat genom en forumteater och olika rollspel.

Emelie Elfsberg, från Sisu, håller i utbildningen i rent spel, fair play, för barn och ungdomar från tio år och uppåt.

– Det handlar om hur man uppträder på och utanför fotbollsplanen samt vad jag har för ansvar när jag bär klubbmärket. Det är tydligt i Blå tråden (våra riktlinjer), och här jobbar vi med reflektion över vad det innebär i beteenden också. Och försöka få ner det så man förstår det även om man är tio eller 15 år, förklarar hon.

Ungdomarna får lära sig av varandra och dela med sig av vad de har för värderingar.

– Det är ju ett sätt att bygga lagkänsla. Men framför allt handlar det om hur vi förhåller oss till varandra, hur vi bemöter motståndarna, hur vi beter oss mot lagkompisarna, hur vi agerar mot domaren. Det är inte acceptabelt att lämna någon utanför, att bete sig illa – oavsett hur gammal man är. Det är jätteviktigt att prata om de här bitarna, och det är en stor del av en fotbollsspelare. Du kan träna hur mycket som helst på att skjuta och slå passningar men det är också viktigt att vara en god lagkamrat.  


Andreas Ivarsson föreläste för HBK:s tränare, och Rickard Boman för föräldrar. 


För ledare i HBK:s regi har Andreas Ivarsson (idrottspsykologisk rådgivare) en utbildning om beteendeperspektiv inom fotbollen, med fokus på vad ett bra beteende är och hur man som ledare kan främja ett sådant beteende.

– Vi vill stimulera folk till att fundera kring hur man som ledare kan agera för att få en så bra miljö som möjligt. Som både främjar välmående och utveckling och prestation. Förhoppningen är att vi ska kunna systematisera implementering och utvärdering i lagen att arbeta med beteendecoachning och beteendefokus, att det blir en naturlig del att ge feedback kopplat till beteende, säger Andreas Ivarsson.

Ungdomsansvarig Stefan Mildaeus var mycket nöjd med utbildningsveckans första dag.

– Det blev en mycket lyckad start på veckan där vi hade hela fyra utbildningar igång under samma kväll. 2018 går mot sitt slut och den här veckan bidrar för oss alla till mycket energi att ta med oss in i nästa år. Det var extra roligt att se så många föräldrar på plats som visar intresse och engagemang.


Ungdomsansvarig Stefan Mildaeus är nöjd med starten på utbildningsveckan.

Utbildningsveckan fortsätter nu hela veckan fram till lördag.